Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Mo en Mats, internationals tegen over elkaar in strijd om zaaltitel

KNVB Media
KNVB Media
18 mei 2019, 7:00

Mats Velseboer (links) en Mo Attaibi in duel tijdens de eerste play-off-finale in Heerhugowaard. - Foto: Ferry Hoks

Liefhebbers zijn het, de zaalinternationals Mo Attaibi (FC Marlène) en Mats Velseboer (Hovocubo). Geboren voor de zaal. Samen bij Oranje, maar zaterdag 18 mei staan ze tegenover elkaar in het tweede duel in de play-offs om het zaalvoetbalkampioenschap van Nederland tussen de Noordhollandse rivalen FC Marlène en Hovocubo. De eerste slag was voor Hovocubo. FC Marlène moet dus winnen in een volgepakte sporthal de Opgang in Zwaag om een derde duel af te dwingen. Beide spelers hebben een verleden bij de tegenstander.

Sporthal Waardergolf in Heerhugowaard puilde vorige week vrijdag uit. FC Marlene stond eindelijk weer eens in de play off-finale om de zaalvoetbaltitel. En als de tegenstander dan ook nog eens Hovocubo is - de rivaal uit het 20 kilometer verderop gelegen Zwaag - gaan de kaartjes als zoete broodjes over de toonbank in het zaalvoetbalgekke Noord-Holland. Mats Velseboer draagt het rode shirt van Hovocubo. Toch voelt het vertrouwd in het hol van de leeuw. 

Mo Attaibi, uiterst links en Mats Velseboer, tweede van rechts, samen bij Oranje.

Jeugdliefde

Als hij zijn ogen dicht doet, ziet Velseboer zichzelf als klein jochie met een balletje pielen voor de tribune. Hier werd hij verliefd op het spelletje. Lekker vaak aan de bal want je bent een van de vier in plaats van een van de 10 op een grasveld, de keepers even niet meegerekend. Het is ook een tactisch spelletje en dat ligt hem wel. Niet dat hij niet van veldvoetbal houdt: lang combineert hij beiden, maar als hij moet kiezen dan wordt het de zaal. 

Hij doet het niet; zijn ogen dicht. Natuurlijk heeft hij hier bij FC Marlène een prachtige tijd gehad. Maar het verleden leidt alleen maar af. Het gaat vandaag om het Nederlands kampioenschap en dan is er geen plaats voor sentiment. "Dit is ook al weer mijn vierde seizoen bij Hovocubo", zegt Velseboer nuchter in aanloop naar het tweede play-offduel in de eigen sporthal De Opgang. Vier jaar geleden benaderde Hovocubo-trainer Sander van Dijk hem voor de overstap naar de rivaal. "Sander had een goed verhaal. Zijn plannen met de club en manier van spelen spraken me aan." Maar goed, verwachtingen blijven vaak steken in verlangen. Niet bij Hovocubo dat zich vorig jaar tot kampioen van Nederland kroonde en in 2019 gaat voor titelprolongatie.

Mats Velseboer speurt voor Oranje naar een opening.

Debuut

Dat het tegen FC Marlène is, maakt het toch speciaal. "In de appgroep is het een stuk drukker dan normaal. En Jordy en Nigel zijn goede vrienden, die gun ik alles, behalve deze finale. Velseboer ontmoet in de finale ook nog een andere bekende; collega-international Mo Attaibi. Vorig seizoen stonden ze ook tegenover elkaar in de finale. Attaibi speelde toen nog voor 't Knooppunt dat daarna om allerlei redenen uit een is gevallen. Bij FC Marlène keerde hij terug op het oude nest. Negentien was hij in zijn eerste periode in Heerhugowaard. "FC Marlène was toen het Ajax van het zaalvoetbal met onder ander Max Tjaden in de gelederen, de huidige bondscoach."

"En ik heb Mats als zestienjarige zien debuteren. Een tactisch slimme speler, dat kon je toen al zien. Zowel voor de goal als verdedigend. Hij heeft ook een goed schot." Net als Velseboer is Attaibi een liefhebber. Zijn droom om ooit voor Ajax te spelen smoorde. Gedesillusioneerd verliet hij Sportpark de Toekomst als 12-jarig jongetje. Voetbal kon hem gestolen worden. In de zaal hervond hij de liefde voor de bal. Een zwerftocht langs vele clubs in binnen en buitenland bracht hem terug in Heerhugowaard. 

Mo Attaibi viert een goal voor Oranje in de interland tegen Tsjechië.

Dragende speler

"Het voelde goed. FC Marlène knokte vorig seizoen nog om weg te blijven bij de onderste plaatsen. Ze willen terug naar de top. In fasen met jonge talenten. Ze hebben mij gehaald als dragende speler om mijn ervaring met hun te delen. Dat zit ook wel in me. Ik speel bij FC Marlène ook meer van achteruit, in een sturende rol." 

Dat FC Marlène zo snel zou terugkeren, had niemand verwacht. "Het doel was de play-offs halen", zegt Attaibi. Daarin wachtte FC Eindhoven, de bekerwinnaar en nummer 1 in de reguliere competitie. We stonden zeventien punten achter, maar we hebben ons niet laten imponeren door de cijfers. Je hebt altijd een kans." FC Marlene doet het slim tegen de gedoodverfde favoriet. "We speelden zonder vaste spits en hielden het veld klein. Zo konden we hun spitsen uitschakelen."

Droomfinale in de kop van Noord-Holland: zaterdag 18 mei duel 2 in de play-offs om het kampioenschap van Nederland. 

Droomfinale

Zo stoot FC Marlène door naar de finale, tegen Hovocubo dat Futsal Apeldoorn uitschakelt. Een finale waar iedereen van droomde in het zaalvoetbalmekka van Nederland, de regio Hoorn-Heerhugowaard. Beide thuishavens liggen op slechts twintig kilometer van elkaar. "Ik heb veel respect voor FC Marlène, zegt Velseboer. "Wie er staat, verdient het." Dat zijn eigen ploeg als favoriet de finale in gaat, vindt hij geen probleem. "We willen graag domineren." Hovocubo is een topclub in de ogen van Attaibi. "De meeste spelers ken ik van Oranje. Ze hebben zeven internationals. Soms lijkt het alsof ik tegen Oranje speel."   

In de eerste wedstrijd lijkt FC Marlène ook de sleutel tot succes tegen Hovocubo te hebben gevonden. "We kwamen snel op 1-0 en kregen kansen op meer." Hovocubo kreeg langzaam grip op de wedstrijd. "In het begin waren we niet scherp. Dan worden zij gevaarlijk in de counter. Dat moet thuis beter." Nog voor rust draait Hovocubo de rollen om en gaat met een 1-2 voorsprong de kleedkamer in. Die komt na rust niet meer in gevaar. Mede door een goal van Velseboer loopt Hovocubo uit naar een ietwat geflatteerde zege: 2-7.

SAMENVATTING | FC Marlène - Hovocubo | 1e finale play-offs | (10 mei 2019)

Volle bak genieten

Hovocubo wil zaterdag in de stampvolle sporthal De Opgang de schaal omhoog houden. FC Marlène gelooft in een zege om een derde duel af te dwingen. "We moeten niet teveel terugdenken aan de vorige wedstrijd. We hebben kansen gekregen. Niemand had gedacht dat we uit tegen FC Eindhoven een kans zouden maken. We hebben een jonge ploeg, die soms moeite heeft om het hoge niveau vast te houden. Dat proces wordt nu alleen maar versneld. Het zijn ook de mooiste wedstrijden om te spelen. Volle bak in de duels, met je hart. Dat heb ik de jongens ook verteld. En dat ze moeten genieten. Dat vooral." 

Hovocubo slaat eerste slag Hovocubo slaat eerste slag Verslag van het eerste duel in de play-offs-finale om het zaalkampioenschap van Nederland

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen