VAR bij de amateurs: unieke ervaring voor Rijen en Maarssen

Francis Grondhuis
KNVB Media
12 januari, 21:15

Het beeldscherm van de VAR langs het veld bij het oefenduel tussen de amateurs van vv Maarssen en vv Rijen. - Foto: KNVB Media

De VAR kennen ze alleen van de tv. En uit de stadions. Zelf krijgen ze daar als doorsnee amateurvoetballers van vv Rijen en vv Maarssen nooit mee te maken. Vandaag was de uitzondering. "Super leuk om eens mee te maken. Dit maken we waarschijnlijk maar één keer mee."

Het wordt al donker op de KNVB Campus als tweedeklasser vv Rijen en derdeklasser vv Maarssen het veld betreden voor hun oefentreffen. Beide teams hebben een sterke eerste seizoenshelft achter de rug, draaien in hun klassen bovenin mee en bereiden zich voor op de komende beslissende maanden. De Brabanders doen dat met een teamweekend in Austerlitz, de Utrechters zijn net teruggekeerd van een trainingsstage in het Marokkaanse Marrakesh. 

Trainingskampen in verre exotische oorden zijn tegenwoordig geen uitzondering meer voor amateurclubs. Wedstrijden onder leiding van een betaald voetbal scheidsrechter inclusief VAR (Video Assistant Referee) zeker wél. Toch is dat vanmiddag het geval in Zeist. De jonge scheidsrechters Alex Bos en Marc Nagtegaal, die beiden vorig jaar debuteerden in het betaald voetbal, fungeren ieder een helft als arbiter en VAR. Het geldt als een onderdeel van hun opleidingstraject.

Hopen op VAR-momentje

Langs de lange zijde staat op een houten tafel het bekende beeldscherm opgesteld. Ver weg van de dug-outs; die staan aan de overkant. Bos fluit de eerste helft, even verderop in het ARAG KNVB Replay Center houdt Nagtegaal alles via diverse schermen in de smiezen. De wedstrijd begint rustig en kabbelt onder een paar fikse regenbuiten wat voort. Publiek is er niet. Deze oefenwedstrijd speelt zich af in de anonimiteit en het is wachten op het eerste moment van twijfel of discussie. Het VAR-momentje. 

Die komt er halverwege de eerste helft als Bram Weijerman namens zondagtweedeklasser vv Rijen de score opent. De vlag van de assistent-scheidsrechter is echter omhoog gegaan, dus een uitgekiend moment voor de VAR om in actie te komen. En ja hoor, Bos wordt gevraagd naar het beeldscherm te komen om de situatie te beoordelen. De beelden geven voor hem overduidelijk de doorslag: geldig doelpunt!

Scheidsrechter Alex Bos bekijkt op verzoek van de VAR de beelden nog eens.

Valse vlagger

Het besluit wordt zonder morren door iedereen geaccepteerd. Geen protesten of discussies. De beslissing valt ditmaal in het nadeel van zijn ploeg uit, maar toch is vv Maarssen-coach Marco van der Meer er blij mee. "Het voetbal wordt hier gewoon eerlijker door. In het amateurvoetbal zijn we heel erg afhankelijk van de grensrechters. Als die vals vlaggen, krijg je meteen een hoop gezeur over en weer en dat beïnvloedt het spel."

Ook bij een vermeende elleboogstoot komt Bos de beelden checken, maar daar blijft het bij in deze helft. Na rust ziet zijn collega Nagtegaal noodzaak het spel vaker te onderbreken, al is het voor de spelers niet altijd even duidelijk waarom. Had het zonnetje geschenen dan was het niet zo'n punt geweest, maar nu slaat de waterkou al snel op de benen.

Snelle leerlingen

Was dit een elleboogstoot? "Heren, we gaan de beelden bekijken."

Zelf proberen ze ook invloed uit te oefenen. Amateurvoetballers leren snel. "Hee scheids, dat was wel even een momentje hoor, zonet aan de andere kant. Duidelijk contact. Zou je niet eens even gaan kijken?" Leuk geprobeerd van de goedgebekte Maarssen-verdediger, maar Nagtegaal trapt er niet in. Dertig seconden later schiet Jens van der Steen vv Rijen definitief naar de winst in deze oefenpartij: 3-1.

"Super leuk om eens mee te maken", zegt Thomas Dols, aanvoerder van de Brabanders, na afloop. "Ik heb echt geprobeerd ervan te genieten, want dit maak je waarschijnlijk maar één keer mee." Zelf is hij als tv-kijker en voetballiefhebber een voorstander van de VAR. "Bij de momenten die er werkelijk toe doen is het een goed hulpmiddel. Je hoort vaak dat het spel wel vaker stil ligt en dat is in de praktijk ook zo. Omdat het nu een vriendschappelijk potje in deze bijzondere setting was accepteer je dat wat sneller, maar in de competitie kan het wel irritant zijn als je net in een flow zit. De VAR doet het voetbal goed, mits het spel maar blijft lopen."

Voetbalromanticus

En daar had zijn collega-aanvoerder Eddy Vorm zijn twijfels over. "Zeker toen we achter stonden. Dan wil je voetballen en druk zetten, maar wordt het tempo uit de wedstrijd gehaald, omdat de beelden nog eens bekeken moeten worden." Vorm, broer van 15-voudig Oranje-keeper Michel Vorm, is geen voorstander van de VAR. De Nieuwegeiner klinkt welhaast als een voetbalromanticus.

"Natuurlijk is het eerlijker, maar je kunt niet alles controleren in het leven. Vergissen is menselijk. Spelers, trainers en publiek hebben zelf de verantwoordelijkheid om fouten te accepteren. Natuurlijk begrijp ik de grote belangen in het profvoetbal wel, maar wat mij betreft hoeft er in het amateurvoetbal geen VAR te komen. Het maakt het spel langzamer. We doen dit voor ons plezier, het is niet ons werk."

vv Maarssen-aanvoerder Eddy Vorm wil het spel hervatten, maar moet wachten op de beslissing van de VAR.

'Graag ook in het amateurvoetbal'

Ik hoop dat we binnen tien jaar dit soort technische hulpmiddelen in het amateurvoetbal terugzien, zodat we situaties eerlijker kunnen beoordelen.

Zijn coach heeft daar andere ideeën over. Wat Marco van der Meer betreft kunnen de ontwikkelingen niet snel genoeg gaan. "Ik zou het toejuichen als de buitenspelmomenten en ballen wel/niet over de lijn worden beoordeeld door techniek. Hoe? Nou, dat de scheidsrechter in zo'n geval bijvoorbeeld een piepje hoort of een ander signaal krijgt. Allerlei clubs schaffen momenteel camerasystemen rond hun hoofdveld aan. Wie weet hoe snel dit allemaal gaat. Ik hoop zeker dat we binnen tien jaar dit soort technische hulpmiddelen in het amateurvoetbal terugzien, zodat we situaties eerlijker kunnen beoordelen."

Ook bij vv Rijen-coach Max Raeven - tevens bondscoach van het Nederlands CP-team - valt de eerste ervaring met de VAR in goede smaak. "Als je objectiever kunt oordelen, is dat altijd wenselijk. Neem onze openingstreffer. Een mooi voorbeeld toch? De assistent vlagde, maar dat bleek onterecht. Dan is het fijn als dat door de VAR in de control room kan worden rechtgezet. Dat de wedstrijd wat vaker stil lag, viel in mijn beleving wel mee. Als je wil, kun je zo'n moment als coach ook gebruiken om even wat aanwijzingen te geven of spelers aan te spreken."

VAR in de EredivisieDe eerste voorzichtige conclusies van een halve competitie Video Assistant Referee (VAR) in de Eredivisie.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven