Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ex-international Ugur Yildirim is gegrepen door het trainersvak

Willem Korenromp
KNVB Media
22 december 2018, 13:55

Ugur Yildirim langs de lijn als trainer bij de jeugd van Go Ahead Eagles. - Foto: Erik Pasman

Als voetballer kroonde hij zich tot wereldkampioen vrije trappen nemen en speelde hij één interland voor het Nederlands elftal. Tegenwoordig richt Ugur Yildirim zich op het trainersvak. De 36-jarige oud-prof is momenteel hoofdtrainer van Turkse Kracht Apeldoorn, maar staat met ingang van volgend seizoen langs de lijn bij het Hengelose Barbaros.

Een leven als trainer. Had het tien jaar geleden tegen Ugur Yildirim gezegd en de inwoner van Apeldoorn had je met gefronste wenkbrauwen aangekeken. Natuurlijk, hij had in het verleden weleens jeugdelftallen gecoacht. Maar een toekomst als trainer? Dat had de eenmalig international nooit voor mogelijk gehouden. “Ik vond het wel heel leuk om met jeugd te werken. Ik heb de E- en F-jeugd van Columbia in Apeldoorn getraind, de A1 van DAVO uit Deventer. Toen was ik een jaar of 18. Maar dat was niet zo serieus als dat ik er nu in sta. Pas toen ik terugging naar de amateurs begon het te kriebelen.”

Het trainersvak heeft mij gepakt. Als het aan mij ligt, blijf ik dit de komende dertig jaar doen

Yildirim kreeg er te maken met trainers als John van Loen en Richard Karrenbelt, de huidige trainer van hoofdklasser Urk. Steeds meer interesseerde hij zich in de beslissingen die zij maakten als trainer. “Waarom namen zij bepaalde beslissingen? Ik merkte dat ik het leuk vond om daarover na te denken. Ik ging ook aan de slag in de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles. Eerst als veldtrainer, daarna als trainer van de Onder 13. Dat beviel allemaal ontzettend goed. Tegenwoordig geef ik training aan de Onder 17 en heb ik de diploma’s TC III en TC II op zak. Mijn volgende doel is de TC I-opleiding. Het trainersvak heeft mij gepakt. Als het aan mij ligt, blijf ik dit de komende dertig jaar doen.”

Facebook

De oud-speler van onder meer Go Ahead Eagles en sc Heerenveen leeft voor het voetbal. Nog altijd. Hij is zeven dagen per week met de sport bezig. Als jeugdtrainer bij Go Ahead Eagles en als hoofdtrainer van Turkse Kracht. Volgend seizoen verruilt hij de Apeldoornse vereniging voor Barbaros uit Hengelo. Een promotie van een vierdeklasser naar een tweedeklasser.

De manier waarop de overgang naar Barbaros tot stand kwam past helemaal bij de huidige tijd. “Ik werd getagd op Facebook”, lacht Yildirim. “Ercan Bocu, de voorzitter van zaalvoetbalvereniging ATIK uit Apeldoorn zag de vacature voorbij komen. Hij vond de club echt bij mij passen, dus tagde mij. Niet veel later kwam ik in contact met Erkan Coskunsu, de voorzitter van Barbaros. We hebben een paar hele leuke gesprekken gehad. Het klikte van beide kanten. In de tussentijd informeerden ook andere clubs naar mij. Dat streelde mijn ego. Ik heb met een aantal clubs gesproken, maar uiteindelijk viel mijn keuze op Barbaros.”

In de lift

De Hengelose voetbalclub, gelegen naast het FBK Stadion en het trainingscomplex van FC Twente, zit de afgelopen jaren flink in de lift. Onder de huidige trainer Mete Soygul vierde Barbaros vier promoties. Waar de club in het seizoen 2009/2010 nog uitkwam in de zesde klasse, speelt de club sinds dit seizoen in de tweede klasse. Ook daar draait het bovenin mee. Hoe meer Yildirim zich in de club verdiepte, hoe enthousiaster hij werd.

De accommodatie van Barbaros.

“Ik heb natuurlijk wel wat informatie opgevraagd voordat ik er instapte. Maar eigenlijk heb ik alleen maar positieve reacties over de club gekregen. Over de manier van spelen, maar ook over de organisatie die achter de club zit. Het is een kleine club met bescheiden middelen, maar ze gaan heel verantwoord te werk en hebben hun zaakjes goed op orde. De club heeft net als ik zijn ambities, dat sluit mooi op elkaar aan.”

De aanstaande samenwerking met Barbaros voelt goed voor Yildirim. En dat is heel belangrijk voor de oud-prof. Hij gaat als mens en als trainer immers veel op zijn gevoel af. “Ik ben een hele emotionele trainer. Tegenwoordig lees je veel over laptoptrainers die zich voor een deel baseren op statistieken. Zo’n trainer ben ik absoluut niet. Ik laat me leiden door mijn gevoel.
Ik handel naar wat ik zie, maar wel vanuit een bepaalde visie.”

Peter Boeve

Die visie is voor een groot deel bepaald door Peter Boeve. De oud-speler van Ajax en het Nederlands elftal was trainer van Yildirim bij CSV Apeldoorn. Toen de Turkse Nederlander aangaf te willen stoppen als voetballer, maakte Boeve van hem zijn assistent. “Ik heb heel veel aan hem te danken”, vindt Yildirim. “Toen ik aangaf te willen stoppen zei hij: ‘Jij gaat nergens naartoe, jij blijft bij mij’. Anderhalf jaar ben ik daardoor zijn assistent geweest. Hoe ik voor die tijd over voetbal dacht en daarna is een wereld van verschil. Ik geloof heilig in de manier waarop Peter met spelers omgaat en hoe hij zijn teams tactisch neerzet.”

Wat Johan Cruijff voor Peter Boeve is geweest, is Peter voor mij geweest

“Peter heeft me opgeleid als trainer, maar was daarin heel hard en heel kritisch. Het was een hele intensieve tijd, de zwaarste anderhalf jaar van mijn leven. In het begin moest ik echt op mijn tenen lopen, want hij is zo bezeten en hij verwachtte zoveel. En als het hem niet zinde dan zei hij er ook iets van. Maar ik ben hem ontzettend dankbaar. Het heeft me zo gegrepen en gevormd. Ik hanteer nu wat ik de ‘Peter Boeve-methode’ noem. Wat Johan Cruijff voor Peter is geweest, is Peter voor mij geweest. Alle lof gaat naar hem, want hij heeft me als mens en trainer ontzettend veel geleerd. Al die dingen probeer ik nu op mijn eigen teams over te brengen.”

Met Boeve nam Yildirim ook de keuze voor Barbaros door. “Hij zei dat ik het absoluut in me heb om te slagen bij Barbaros. Als de club bij mij paste moest ik het doen. Maar volgens hem moet het behalen van het TC I-diploma voorop staan, want zonder die papieren kom ik niet hogerop. Als Peter had gezegd dat ik me beter alleen kon focussen op de cursus in plaats van het trainen van een club, dan was ik er niet ingestapt. Dan had ik naar hem geluisterd, want zo serieus neem ik Peter. De cursus, mijn gezin, het trainen bij Barbaros en Go Ahead Eagles moet wel allemaal passen. Er gaat veel tijd inzitten, maar ik ben ervan overtuigd dat het goed komt.”

Yildirim in actie tijdens zijn enige interland in het Nederlands elftal.

Details

Als trainer wil Yildirim ook zijn eigen ervaring als profvoetballer inzetten. “Ik ben alleen maar profvoetballer geworden dankzij mijn traptechniek. Ik was verder niet heel snel en kon geen man passeren. Maar ik ben toch eenmalig international, heel apart. Dat wil ik de spelers daarom ook voorhouden: als je iets heel goed kunt, moet je daarop blijven trainen om het nog beter te maken. Ik probeer de spelers heel erg op details te wijzen. Hoe nemen ze een bal aan en waarom op die manier? Wat voor vooracties maken ze? Vanwege mijn achtergrond kan ik het belang van die details goed overbrengen op de spelers.”

Vol goede moed stapt de oud-prof in het Hengelose avontuur. Het zijn de volgende stappen in de nog prille trainerscarrière van Yildirim. Na als voetballer de top te hebben gehaald, is hij vastbesloten ook als trainer zo ver mogelijk te komen. “Bij mijn presentatie omschreef Barbaros mij als een ambitieuze trainer. Dat klopt, dat ben ik ook. De club wil zo hoog mogelijk spelen en dat geldt ook voor mij. Nadat ik het TC I-diploma heb gehaald, wil ik door naar de cursus Coach Betaald Voetbal. Of dat gaat lukken weet ik niet, want je weet nooit wat de dag van morgen brengt. Maar het is wel een van mijn doelen. En daar werk ik hard voor.”

Meer vrouwen als vrijwilliger

Elke vereniging die graag meer vrijwilligers aan zich wil binden, kan gaan focussen op het werven en behouden van meiden en vrouwen voor vrijwilligersfuncties. Onbedoeld en ongewild laten veel clubs maar liefst de helft liggen van hun potentiële trainers, scheidsrechters en bestuurders.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen