Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

ARAG: Supporter van fairplay

Zonder scheidsrechters geen voetbal en geen fairplay op de voetbalvelden. De rol van de scheidsrechter in het veld is ontzettend waardevol als het gaat om het behoud van spelplezier, het toepassen van de regels en voorkomen en oplossen van conflicten op het veld. Echter dreigt in Nederland een tekort aan scheidsrechters, zowel op clubniveau als landelijk niveau. Als supporter van fairplay ondersteunt ARAG, juridisch probleemoplosser, daarom de 'Ik word scheidsrechter-campagne' van de KNVB om meer scheidsrechters te werven. Zo behouden we het spelplezier én fairplay op de Nederlandse voetbalvelden.

Ieder weekend worden er ruim 30.000 wedstrijden gespeeld op de Nederlandse amateur voetbalvelden. Al die wedstrijden worden geleid door clubscheidsrechters en KNVB-scheidsrechters. Zij zorgen ervoor dat zaken recht gezet worden en dat alles volgens de (spel)regels verloopt. En wanneer het nodig is zijn ze er om een conflict of een probleem op het veld op te lossen. Dat is dé verbinding tussen de scheidsrechters en ARAG, juridisch probleemoplosser. Samen met de KNVB staan we voor fairplay op het veld én in de maatschappij. En support ARAG de scheidsrechters in de uitoefening en ontwikkeling van het vak.

Week van de Scheidsrechter

De waardevolle rol die scheidsrechters spelen om het spelplezier en fairplay te waarborgen op het veld verdient waardering en positieve aandacht. In de Week van de Scheidsrechter, dit jaar van 25 september tot en met 3 oktober, zetten de KNVB en ARAG de scheidsrechters in het zonnetje en bedanken we hen voor hun inzet voor het scheidsrechtersvak. En niet alleen dat. We zetten het vak als scheidsrechter echt in de spotlight. Zo organiseert ARAG samen met de KNVB de Dag van de FairPlay, een online talkshow met Hélène Hendriks en vakinhoudelijke workshops van topscheidsrechters. Verder start een campagne waarin amateurscheidsrechters vertellen over hun rol als 'ambassadeur van fairplay’ op het veld.

Fairplay. Het is een vak apart

Onder het mom ‘Fairplay. Het is een vak apart’ schitteren amateurscheidsrechters in de campagne van ARAG én zijn ze twee weken lang levensgroot te zien op een aantal mega masten langs de snelweg. De scheidsrechters zijn trots om mee te doen aan de campagne, maar blijven nuchter. “Ik vind voetballen heel leuk én het is een uitdaging voor mij om een wedstrijd in goede banen te leiden”, aldus Sven Bruins.

Een collega scheidsrechter voegt daaraan toe: “Vroeger was ik altijd aan het mopperen tegen de scheidsrechter en toen dacht ik: ik ga het zelf eens doen. Nu vind ik het een feest om na ruim een jaar stilgezeten te hebben weer te kunnen fluiten.”

Door scheidsrechter te zijn, ben ik een rijker mens

Het leiden van een wedstrijd brengt een verantwoordelijkheid met zich mee. Tegelijkertijd leer je er als mens ook veel van, is de ervaring van de scheidsrechters. Het is meer dan alleen het toepassen van de spelregels: Leidinggeven, communiceren, beslissingen nemen onder druk, omgaan met lastige situaties, luisteren, conflicten oplossen en natuurlijk de kick om een wedstrijd in goede banen te leiden. Allemaal zaken die aan bod komen als je op het veld staat. Fairplay op het veld waarborgen is dus echt een vak apart.

De amateurscheidsrechters die centraal staan in de campagne kunnen daarover meepraten. "Door het scheidsrechterschap ben ik veel zekerder en durf ik veel meer”, aldus amateurscheidsrechter Sven. Een andere collega scheidsrechter beaamt dat: “Ik heb echt geleerd om een goede houding te ontwikkelen, rustig te blijven in lastige situaties en ik heb leren omgaan met kritiek. Dat heeft mij als mens rijker gemaakt.”

Op de vraag waarom iedere voetballiefhebber scheidsrechter zou moeten worden zijn de amateur scheidsrechters duidelijk: “zonder scheidsrechters geen voetbal. Het is een vak waarin je jezelf ontwikkelt en waarin je een belangrijke rol speelt in het begeleiden van het spel waar we allemaal van houden”. Dus meld je snel aan als scheidsrechter bij je vereniging!

Supporter van fairplay

Wanneer scheidsrechters een bijdrage leveren aan fairplay op het veld, gaat het juridisch hart van ARAG sneller kloppen. We herkennen die drive namelijk om gelijke kansen voor iedereen mogelijk te maken en alles eerlijk te laten verlopen door het toepassen van de regels. Samen met de KNVB staan we daarom ook voor meer fairplay op de voetbalvelden én in de maatschappij.

ARAG ARAG Lees hier meer over de bijdrage van ARAG aan het voetbal.