Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Veelgestelde vragen Spelregelbewijs

Heb je vragen over het Spelregelbewijs? Antwoorden op veelgestelde vragen over het Spelregelbewijs zijn hieronder te vinden.

Waarom en voor wie is het Spelregelbewijs?

 

Waarom is het Spelregelbewijs in het leven geroepen?

Een spelregelbewijs maakt spelers en speelsters van jongs af aan vertrouwd met de regels en geeft meer inzicht in – én begrip voor – beslissingen van de scheidsrechter. Daarnaast zorgt het kennen van de regels voor sportiever spel, waarbij het juist toepassen van de regels ook nog eens zorgt dat je als team meer kans maakt om te winnen.

 

Welke spelers moeten het Spelregelbewijs halen?

Alle spelers die geboren zijn op of na 1 januari 1998, zijn verplicht het spelregelbewijs te halen vóór 1 juli van het kalenderjaar waarin zij de leeftijd van 17 jaar bereiken. Hierbij maakt het niet uit of je bij de junioren of de senioren voetbalt. Spelers uit 2004 hebben het seizoen 2020/'21 om het Spelregelbewijs te behalen. Zij moeten het Spelregelbewijs voor aanvang van het seizoen 2021/’22 bij de eerste officiële wedstrijd behaald hebben.

 

Wanneer krijgen spelers uit 2004 een bericht over het halen van het Spelregelbewijs?

De verenigingen kunnen via Sportlink Club de spelers en speelsters uitnodigen per mail om het spelregelbewijs te halen. Zij kunnen het spelregelbewijs halen op de website van Voetbalmasterz. Spelers en speelsters kunnen rechtstreeks inloggen met hun KNVB account

Inhoud van het Spelregelbewijs

 

Welke spelregels komen aan bod en waarom?

De toetsvragen zijn gericht op twintig spelsituaties. Uit onderzoek onder scheidsrechters en coaches is gebleken dat rond deze situaties de meeste discussie kan ontstaan over de uitleg en toepassing van de spelregels. Dit zijn spelsituaties die iedereen herkent zoals buitenspel en hands, het principe van de terugspeelbal en de voordeelregel. Alle spelsituaties en –regels zijn in heldere taal omschreven en voorzien van beeld- en filmmateriaal.

 

Wat is het verschil tussen spelsituaties en spelregels?

De spelregel is de theoretische achtergrond, de spelsituatie is de vertaling naar de praktijk. In de spelsituaties zie je voorbeelden van situaties die betrekking hebben op de desbetreffende spelregel.

Het account van Voetbalmasterz

 

Hoe moet er ingelogd worden?

Je logt in met je KNVB account via www.voetbalmasterz.nl/inloggen. Heb je nog geen KNVB account? Via www.voetbalmasterz.nl/inloggen kun je je registreren om een account aan te maken. Kijk hier voor meer uitleg over het KNVB account.

Let op! Het mailadres dat je gebruikt dient het mailadres te zijn dat in de ledenadministratie van de KNVB (= Sportlink) bekend is. Je kunt het e-mailadres bij de secretaris of ledenadministratie van je vereniging laten aanpassen.

Wat moet je doen om het Spelregelbewijs te halen?

 

Hoe zit het Spelregelbewijs in elkaar?

Het Spelregelbewijs bestaat uit oefentoetsen die zijn onderverdeeld in twintig categorieën. Na de oefentoetsen komen de vijf levels die elk bestaan uit een combinatie van vragen uit de oefentoetsen. Na het vijfde level volgt de eindtoets. Als de vijf levels en de eindtoets succesvol doorlopen zijn, is het Spelregelbewijs behaald.

 

Zijn de oefentoetsen verplicht voor het Spelregelbewijs?

De oefentoetsen zijn vrij beschikbaar en mag iedereen maken zo vaak diegene wil. Het doorlopen van de oefentoetsen is niet noodzakelijk om het Spelregelbewijs te halen. Wel krijg je tijdens de oefentoetsen genoeg toelichting om het Spelregelbewijs te behalen.

 

Hoe werken de levels van het Spelregelbewijs?

Het Spelregelbewijs bestaat uit vijf levels. De levels kunnen zo vaak gemaakt worden als nodig is om de levels succesvol af te sluiten. Alle levels bestaan uit tien vragen. Hieronder een overzicht van de levels en het vereiste aantal goede antwoorden.

  • Level 1 - 5 goede antwoorden
  • Level 2 - 6 goede antwoorden
  • Level 3 - 7 goede antwoorden
  • Level 4 - 8 goede antwoorden
  • Level 5 - 9 goede antwoorden
 

Hoe werkt de eindtoets van het Spelregelbewijs?

Als de levels succesvol zijn doorlopen, kan de eindtoets gemaakt worden. Deze bestaat uit twintig vragen waarvan er zestien juist beantwoord moeten worden. De eindtoets mag zo vaak gemaakt worden als nodig is om te slagen voor het Spelregelbewijs.

 

Mag het Spelregelbewijs in een groep gemaakt worden?

Ja, dat mag. Iedereen heeft zijn eigen inloggegevens en zijn eigen account. Er zitten geen regels vast aan waar je het Spelregelbewijs maakt. Zo komt het bijvoorbeeld voor dat verenigingen avonden organiseren om in een groep gezamenlijk het Spelregelbewijs te behalen. Een voorbeeld hiervan is te lezen via deze link.

 

Het lukt niet om een level of de eindtoets door te komen, wat moet ik doen?

Alle categorieën zijn te oefenen in de oefentoetsen. Tijdens het doorlopen van deze oefentoetsen krijg je genoeg feedback om de levels en de eindtoets te kunnen halen. Oefenen kan via deze link. Het helpt ook om de spelregels eens door te nemen voor het maken van de levels en de eindtoets. Dat kan ook via deze link.

Verplichting Spelregelbewijs

 

Is het verplicht om het Spelregelbewijs te halen?

Ja, met ingang van het seizoen 2014/’15 zijn spelers uit 1998 verplicht het spelregelbewijs te halen. Elk seizoen komt er een nieuw geboortejaar bij. Een speler heeft een heel seizoen de tijd om het te halen. Wanneer leden het Spelregelbewijs niet hebben, mogen zij het seizoen daarop niet voetballen.

 

Wat gebeurt er na een waarschuwing voor het spelen zonder Spelregelbewijs?

Spelers krijgen een waarschuwing wanneer zij spelen zonder Spelregelbewijs terwijl ze dat wel hadden moeten hebben. De waarschuwing is in de vorm van een overtreding. Bij de zevende overtreding volgt er een straf.

 

Welke straf staat er op het spelen zonder Spelregelbewijs?

Bij een zevende overtreding wordt er aangifte gedaan bij de aanklager. De richtlijnen voor de mogelijke sancties zijn: een boete variërend van €75,00 - €100,00 voor de vereniging (dit betreft een boete per speler) en één (1) wedstrijd uitsluiting voor de speler.

Deze straffen kun je ook terugvinden in de Handleiding Tuchtzaken Amateurvoetbal seizoen 2020/’21 (paragraaf 4.5. Deelname aan wedstrijden zonder speelgerechtigd te zijn).

 

Hoe kan iemand een overtreding krijgen terwijl de speler niet gespeeld heeft?

Spelers staan automatisch aangemeld in het mobiel Digitaal Wedstrijd Formulier (mDWF). Het kan hierdoor voorkomen dat de speler staat ingevoerd op het mDWF, zonder daadwerkelijk te spelen. Het lijkt dan of diegene gespeeld heeft terwijl dit niet zo was. Het is belangrijk dat de trainer/coach de spelers die niet spelen afmelden op het mDWF. Dit voorkomt onterechte overtredingen.

 

Moeten leden uit een Onder19- of seniorenteam ook het Spelregelbewijs halen?

Het Spelregelbewijs is gebonden aan het geboortejaar en niet aan het team. Spelers in de leeftijdscategorie van het Spelregelbewijs moeten het Spelregelbewijs halen. Het maakt daarbij niet uit in welk team de speler speelt.

Wanneer hoef je het Spelregelbewijs niet te halen?

 

Krijgen spelers een vrijstelling voor het Spelregelbewijs wanneer zij een scheidsrechtersdiploma hebben?

Junioren die een BOS-diploma (basisopleiding scheidsrechter) of een SO III-opleiding hebben gehaald, krijgen een vrijstelling voor het Spelregelbewijs. De vrijstelling moet worden aangevraagd via spelregelbewijs@knvb.nl. De vrijstelling geldt niet voor de diploma’s verenigingsscheidsrechter of pupillenscheidsrechter.

 

Moet de speler het Spelregelbewijs ook halen wanneer hij of zij net ingeschreven is?

Nieuwe spelers en speelsters hebben korter de tijd om het Spelregelbewijs te halen dan andere leden. Als de speler na juni van hetzelfde jaar lid is geworden, heeft diegene recht op een uitstel van vijf maanden. Dit betekent dat de speler geen overtredingen meer ontvangt. Na die periode kunnen er wel weer overtredingen worden ontvangen als er een wedstrijd wordt gespeeld zonder Spelregelbewijs. Uitstel moet worden aangevraagd via spelregelbewijs@knvb.nl.

 

Wat moet er gebeuren wanneer een speler de Nederlandse taal niet machtig is?

Het Spelregelbewijs is alleen te maken in het Nederlands. Hierdoor is het lastig om het Spelregelbewijs te halen voor spelers uit het buitenland die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Deze spelers mogen met behulp van een trainer/coach of een andere vrijwilliger van de vereniging het Spelregelbewijs maken. Lukt dit niet, dan hebben de spelers recht op een uitstel van een jaar. Uitstel moet worden aangevraagd via spelregelbewijs@knvb.nl.

 

Moeten voetballers uit de G-categorie het Spelregelbewijs halen?

Voetballers uit de G-categorie hoeven het Spelregelbewijs niet te halen. Dit wordt automatisch verwerkt via het ledenbestand.

 

Waarom krijgt een speler meldingen om het Spelregelbewijs te halen, terwijl hij of zij dit in het verleden al behaald heeft?

Het komt soms voor dat spelers, bij een wissel van vereniging, ingeschreven worden onder een nieuw bondslidnummer. Als dit zo is, staat vaak het Spelregelbewijs geregistreerd op het oude bondslidnummer en niet op het huidige bondslidnummer. In dat geval krijgt de speler gewoon meldingen terwijl zij het Spelregelbewijs al behaald hebben. Wanneer een speler het Spelregelbewijs in het verleden al heeft behaald, maar toch een melding krijgt, neem dan contact op met de KNVB via spelregelbewijs@knvb.nl

Wat kun je als vereniging doen?

 

Wat betekent het Spelregelbewijs voor de vereniging?

De vereniging biedt wanneer nodig ondersteuning en begeleiding bij het behalen van het Spelregelbewijs. In Sportlink Club (menu Personen -> optie Spelregelbewijs Overzicht) staat een overzicht van alle spelers die bezig zijn of aan de slag moeten met het behalen van het Spelregelbewijs. Een vereniging kan ook zelf vrijwillig leden aanmelden. Zie hier voor verdere uitleg van dit overzicht.

 

Welke ondersteuning kan de KNVB leveren?

De KNVB heeft met Voetbalmasterz online omgeving ontwikkeld waar junioren het Spelregelbewijs kunnen halen en verenigingen praktische middelen kunnen vinden.

Suggesties en opmerkingen

 

Er zit een fout in een vraag of een spelregel, waar kan ik dit aangeven?

Wanneer er een fout is ontdekt in een vraag, over de vraagstelling of over een spelregel, dan kan er een e-mail gestuurd worden naar spelregelbewijs@knvb.nl met de vraag, de fout en een printscreen.

 

Waar kan ik overige opmerkingen of suggesties over het Spelregelbewijs kwijt?

Opmerkingen of suggesties over Voetbalmasterz en het Spelregelbewijs kunnen verzonden worden aan spelregelbewijs@knvb.nl.

Laatste nieuws