Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Speelgerechtigdheid veld

Er zijn regels verbonden aan de speelgerechtigdheid van een voetballer. Op deze pagina vind je alle informatie over 'vastspelen'.

Op grond van het bepaalde in artikel 27 lid 1 en 2 van het Reglement Wedstrijden Amateurvoetbal heeft het bestuur amateurvoetbal het speelgerechtigd zijn van spelers voor lagere teams beperkt. Onder een lager team wordt verstaan een team dat lager is dan een ander team in dezelfde leeftijdsklasse qua categorie divisie en/of klasse, dan wel een team dat lager is dan een ander team qua leeftijdsklasse.

Hoofdregels

Een speler is gerechtigd uit te komen in de categorie A competities van de leeftijdsklasse waartoe de speler op basis van zijn leeftijd behoort. Een seniorspeler (niet behorend tot de leeftijdsklasse O23) is in een seizoen niet meer gerechtigd uit te komen in een (na)competitieof bekerwedstrijd voor een lager team dan het team of de teams waarvoor de speler in dat seizoen in totaal in 15 (na)competitiewedstrijden is uitgekomen, doch uitsluitend indien het laatstgenoemde (hogere) team of de laatstgenoemde (hogere) teams deelnemen aan een competitie die is ingedeeld in de categorie A.

Een seniorspeler behorend tot de leeftijdsklasse O23 is gerechtigd uit te komen in zowel het zaterdag- als zondagvoetbal in de categorie A. Echter wanneer de betreffende seniorspeler in dat seizoen in totaal in 15 (na)competitiewedstrijden van seniorenteams behorend tot de categorie A, niet zijnde het O23 team, van één en dezelfde speeldag is uitgekomen, dan is de speler niet meer gerechtigd uit te komen voor seniorenteams, behorend tot de categorie A, van de andere speeldag. Wel blijft de betreffende seniorspeler altijd gerechtigd uit te komen voor het O23 team.

Jeugd

Een jeugdspeler is in een seizoen niet meer gerechtigd uit te komen in competities van een leeftijdsklasse behorend tot de categorie B wanneer de speler in dat seizoen in totaal in 15 (na)competitiewedstrijden in een of meer hogere teams is uitgekomen, doch uitsluitend indien het laatstgenoemde (hogere) team of de laatstgenoemde (hogere) teams deelnemen aan een competitie die is ingedeeld in de categorie A.

Voorbeeld 1:
Een speler in de leeftijdsklasse O17 is in een seizoen uitgekomen in 15 competitiewedstrijden voor uitsluitend de O17-1 (bv. categorie A, Hoofdklasse). De speler is in dat seizoen niet meer gerechtigd uit te komen in een categorie B competitie van zijn leeftijdsklasse.

Voorbeeld 2:
Een speler in de leeftijdsklasse O17 is in een seizoen uitgekomen in 10 competitiewedstrijden voor de O19-1 (bv. categorie A, Hoofdklasse) en 5 competitiewedstrijden voor de O17-1 (bv. categorie A, hoofdklasse). De speler is in dat seizoen niet meer gerechtigd uit te komen in een categorie B competitie van zijn leeftijdsklasse. Indien vervolgens de speler in dat seizoen is uitgekomen in nog 5 competitiewedstrijden voor de O19-1, dan is de speler in dat seizoen ook niet meer gerechtigd uit te komen in een categorie B competitie van de leeftijdsklasse O19.

Afwijking van hoofdregel vastspelen

Indien een seniorspeler (niet behorend tot de leeftijdsklasse O23) in een seizoen in competitiewedstrijden uitsluitend is uitgekomen voor een of meer teams die deelnemen aan een van de navolgende competities:

  • in het betaald voetbal: de eredivisie en de eerste Divisie;
  • in het amateurvoetbal: de mannen veldvoetbalcompetities Tweede Divisie, de (zaterdag en zondag) derde Divisie en de (zaterdag en zondag) Hoofdklassen;

dan geldt, in afwijking van de hierboven omschreven hoofdregel, dat de speler in dat seizoen niet meer gerechtigd is uit te komen in een competitie- of bekerwedstrijd voor een lager team dat deelneemt aan het amateurvoetbal, indien de speler in dat seizoen in totaal in 18 competitiewedstrijden is uitgekomen voor een of meer (hogere) teams die deelnemen aan een van de voornoemde competities.

Voorbeeld 3:
Een seniorspeler (niet behorend tot de leeftijdsklasse O23) is in een seizoen uitgekomen in 18 competitiewedstrijden voor de senioren 1, die deelnemen aan de Tweede Divisie mannen veldvoetbal (categorie A). De speler is in dat seizoen niet meer gerechtigd uit te komen in een competitie- of bekerwedstrijd voor een lager team dat deelneemt aan het amateurvoetbal dan het (hogere) team waarvoor de speler in dat seizoen in totaal in 18 competitiewedstrijden is uitgekomen, zoals de senioren 2 (bv. categorie A, reserve 3e klasse) en de JO19 (ongeacht de categorie, divisie en/of klasse).

Speelgerechtigheid beloftenteams betaald voetbal

  1. Aan bindende wedstrijden van tweede elftallen die deelnemen aan de mannenveldcompetities voor standaardteams van de sectie amateurvoetbal mogen uitsluitend spelers deelnemen, die in dat seizoen 23 jaar of jonger zijn (voor het seizoen 2020/’21: geboren zijn op of na 1 januari 1998). Ter zake voornoemde leeftijdsgrens zal geen dispensatie worden verleend.
  2. Indien een club in het seizoen 2020/’21 met haar tweede elftal deelneemt aan de mannenveldcompetities voor standaardteams van de sectie amateurvoetbal, is een speler van deze club, die in het betreffende seizoen 18,19, 20 jaar of jonger is (voor het seizoen 2020/’21: geboren zijn op of na 1 januari 2001), niet meer speelgerechtigd voor het tweede elftal van deze club indien hij gedurende dat seizoen 18 keer of vaker is uitgekomen in bindende wedstrijden van het eerste elftal van deze club.
  3. Indien een club in het seizoen 2020/’21 met haar tweede elftal deelneemt aan de mannenveldcompetities voor standaardteams van de sectie amateurvoetbal, is een speler van deze club, die in het betreffende seizoen 21, 22 of 23 jaar is (voor het seizoen 2020/’21: geboren zijn vanaf 1 januari 1998 tot 1 januari 2001), niet meer speelgerechtigd voor het tweede elftal van deze club indien hij gedurende dat seizoen 7 keer of vaker in de basisopstelling heeft gestaan en/of 45 minuten of meer is uitgekomen in bindende wedstrijden van het eerste elftal van deze club.
  4. In afwijking van het bepaalde in artikel 3 geldt dat een doelverdediger, die in het betreffende seizoen 21, 22 of 23 jaar is (voor het seizoen 2020/’21: geboren zijn vanaf 1 januari 1998 tot 1 januari 2001), niet meer speelgerechtigd is voor het tweede elftal van deze club indien hij gedurende dat seizoen 18 keer of vaker is uitgekomen in bindende wedstrijden van het eerste elftal van deze club.

Topklasse vrouwen

Alle wedstrijden in de topklasse vrouwen worden ingepland op zaterdag. Speelsters die uitkomen voor zondagteams die deelnemen aan de topklasse vrouwen mogen, met inachtneming van het hiervoor bepaalde, uitkomen in lagere zondag vrouwenteams. Speelsters die uitkomen voor zondagteams die deelnemen aan topklasse vrouwen, mogen niet uitkomen in lagere zaterdag vrouwenteams.

Sportlink Club

In Sportlink Club is de informatie te zien via Wedstrijdzaken - Teams. Klik op het betreffende team/elftal en kies rechtsonder voor 'team-spelersstatistieken'. Kies bij speltype voor 'veldvoetbal competitie' en klik op het vergrootglas. Het kan zijn dat namen dubbel vermeld worden, klik dan nog een keer op het vergrootglas. Let op! Activeer de kolom 'wedstrijden met speeltijd'. Dit kan via het icoontje 'kolommen wijzigen'. Alleen de spelers die in het bondsteam staan, worden geteld. Advies: zet incidentele spelers ook in het bondsteam. Aan de spelersstatistieken kunnen geen rechten ontleend worden.

Sportlink Sportlink In het Sportlink Club Support Center staat meer informatie vermeld.

Laatste nieuws