Ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal

Steeds meer verenigingen omarmen het vrouwenvoetbal, waardoor het ledenaantal onder vrouwen blijft groeien. Ook zijn steeds meer vrouwen werkzaam als coach, scheidsrechter, vrijwilliger en bestuurder. Een goede ontwikkeling.

Om het meiden- en vrouwenvoetbal nog verder te laten groeien hebben we een ontwikkelingsprogramma ontwikkeld waarmee clubs werken aan: de positionering van het vrouwenvoetbal binnen de club, een verenigingsorganisatie die ook is afgestemd op vrouwenvoetbal en de kwaliteit van het meiden- en vrouwenvoetbal. Dit moet ertoe leiden dat op termijn overal in Nederland clubs ontstaan waar meiden en vrouwen zich met plezier kunnen ontwikkelen, of ze nu een talentvolle of een recreatieve voetbalster zijn.

De KNVB gebruikt de opgedane kennis en ervaringen vanuit het ontwikkelingsprogramma voor het optimaliseren van de vaste clubondersteuning die onder andere bestaat uit het online kennisplatform KNVB Assist, bijeenkomsten en de inzet van verenigingsadviseurs en technisch jeugdcoördinatoren. Uiteindelijk is het doel om meiden- en vrouwenvoetbal volledig te integreren in het landschap zodat het als vol- en gelijkwaardig onderdeel wordt gezien binnen bestaande voetbalclubs.

Versterken van vereniging en regioHet eerste seizoen is kleinschalig gestart met het ontwikkelingsprogramma bij 30 clubs. Met opgedane ervaringen wordt het programma verder aangescherpt om vervolgens breed in het land ingezet te kunnen worden. Ook meedoen aan ontwikkelingsprogrammaVanaf het seizoen 2018/’19 is er ruimte voor meer clubs om deel te nemen aan het ontwikkelingsprogramma.

Praktijkverhaal

VV Bavel zet in op PR en promotie voor verdubbelingHoe vergaat het VV Bavel nu het de uitkomsten uit het ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal binnen de club in gang heeft gezet?

Bij DTS zijn de mannen en vrouwen even belangrijkMannenvoetbal belangrijker dan vrouwenvoetbal? Niet bij DTS uit Ede. “Dames 1 en Heren 1 staan bij ons op een gelijk niveau”, weet teammanager Peter van der Plas. En dat beleid legde de club geen windeieren.

DVS’33 tilt vrouwenvoetbal naar hoger niveauBij DVS’33 was het vrouwenvoetbal lang het kleine broertje. Er moest iets gebeuren. En dus staken drie vaders van voetballende meiden de koppen bij elkaar en smeden een plan om het vrouwenvoetbal naar een hoger niveau te tillen. Ontwikkelingsprogramma leidt tot initiatief voor jeugdbestuurKolping Boys ging aan de slag met het ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal. Een van de voortvloeisels was het initiatief voor een jeugdbestuur.

Ontwikkelingsprogramma slaat aan bij vv BavelHet ontwikkelingsprogramma bij vv Bavel is zeer goed bevallen. De club heeft nu redelijk goed zicht op waar het staat met het meiden- en vrouwenvoetbal.


Terug naar boven