Accommodatie

Voetballen kan niet zonder accommodatie. Los van het feit dat het essentieel is om te beschikken over velden, kleedruimten en een clubgebouw draagt een fijn voetbalcomplex ook bij aan de uitstraling van de club en de sfeer op en rond de velden.

Het is het hart van de vereniging. Een goede accommodatie is alleen geen vanzelfsprekendheid. Bezuinigingen, complexe wet- en regelgeving, duurzaamheid en wensen van de leden maken dat het inrichten van een toekomstgerichte accommodatie voor veel clubs een uitdaging is. Met als uitgangspunt dat iedere euro omgedraaid moet worden.

BehoeftebepalingMet behulp van de rekentool veldenbehoefte is eenvoudig uit te rekenen hoeveel wedstrijdvelden de vereniging nodig heeft op basis van het aantal competitiespelende teams.

KunstgrasKunstgras is in opkomst. Door nieuwe technologische ontwikkelingen is het kunsttapijt bovendien nauwelijks meer van echt te onderscheiden.

NatuurgrasEen natuurgrasveld van goede kwaliteit zorgt voor een optimale beleving van het voetbalspelletje. De velden moeten aan de zogenaamde sporttechnische eisen voldoen.

Clubgebouw en kleedkamerHet clubgebouw en de kleedkamers spelen een belangrijke en centrale rol binnen de voetbalvereniging. Het is een ontmoetingsplaats voor leden en bezoekers.

PrivatiseringElke voetbalvereniging kan ermee te maken krijgen of is er in het verleden al eens mee in aanraking gekomen: privatisering. Het gedeeltelijk of geheel overdragen van taken en verantwoordelijkheden.

DuurzaamheidSteeds meer voetbalverenigingen zijn bewust of onbewust bezig met duurzaamheid. Duurzame voetbalaccommodaties zijn helemaal van deze tijd en hebben de toekomst.

ZaalvoetbalOmdat maar weinig verenigingen zelf eigenaar zijn van de sporthal waarin zij spelen, heeft zaalvoetbal een bijzondere rol.

PraktijkverhalenBekijk hier de praktijkverhalen over het thema Accommodatie.

Veelgestelde vragenBekijk hier een overzicht van veelgestelde vragen over het thema Accommodatie.

DownloadsBekijk hier alle downloads die betrekking hebben op het thema Accommodatie.


Terug naar boven