Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Speelgerechtigdheid veld

Er zijn regels verbonden aan de speelgerechtigdheid van een voetballer. Op deze pagina vind je alle informatie over 'vastspelen'.

Op grond van het bepaalde in artikel 27 lid 1 en 2 van het Reglement Wedstrijden Amateurvoetbal heeft het bestuur amateurvoetbal het speelgerechtigd zijn van spelers voor lagere teams beperkt.

Onder een lager team wordt verstaan:

 • Een team dat behoort tot dezelfde leeftijdsklasse maar in een lagere divisie of klasse is ingedeeld ofwel,
 • een team dat behoort tot een jongere leeftijdsklasse.

Onder een hoger team wordt verstaan:

 • Een team dat behoort tot dezelfde leeftijdsklasse maar in een hogere divisie of klasse is ingedeeld ofwel,
 • een team dat behoort tot een oudere leeftijdsklasse.

Hoofdregels

 1. Een speler mag in beginsel uitkomen in de categorie A competities van de leeftijdsklasse waartoe de speler op basis van zijn leeftijd behoort. Ook mag een speler in beginsel uitkomen in competities van hogere leeftijdsklassen dan waartoe de speler op basis van zijn leeftijd behoort. 
   
 2. Een seniorspeler, die is geboren in 1998 of eerder, en in een seizoen in totaal in 15 (na)competitiewedstrijden in één of meer hogere teams heeft gespeeld die is/zijn ingedeeld in categorie A, mag niet meer uitkomen in een (na)competitie- of bekerwedstrijd van een lager team in zowel de categorie A als B.
   
 3. Wanneer een seniorspeler, die is geboren in 1998 of eerder, binnen zijn/haar vereniging de keuze heeft om uit te komen in een (na)competitie op zaterdag of zondag en hij/zij heeft gespeeld in een (na)competitie die behoort tot de categorie op zaterdag mag deze speler, ongeacht of dit beker of (na)competitie is, niet meer spelen in een competitie die tot de categorie A behoort op de zondag en omgekeerd. Wel is het toegestaan om in beginsel op beide speeldagen uit te komen voor competities die tot de categorie B behoren.
   
 4. Een seniorspeler, die is geboren in 1999 of later, mag uitkomen in zowel het zaterdag- als zondagvoetbal in de categorie A. Echter, wanneer de betreffende seniorspeler in dat seizoen in totaal in 15 (na)competitiewedstrijden van seniorenteams behorend tot de categorie A van de zaterdag of zondag heeft gespeeld, niet zijnde het O23 team, dan mag de speler niet meer uitkomen voor seniorenteams behorend tot de categorie A van de andere speeldag. Wel mag de betreffende seniorspeler altijd uitkomen voor het O23-team.
   
 5. Een jeugdspeler mag in een seizoen niet meer spelen in competities van een leeftijdsklasse behorend tot de categorie B wanneer hij/zij in dat seizoen in totaal in 15 (na)competitiewedstrijden in één of meer hogere teams heeft gespeeld. Dit geldt alleen wanneer het genoemde (hogere) team of de genoemde (hogere) teams deelnemen aan een competitie behorend tot de categorie A.

Wat zijn de mogelijkheden voor deelname aan wedstrijden voordat je als speler 'vastgespeeld' bent?

Leeftijdsklasse spelerCat A. hogere leeftijdsklasseCat B. hogere leeftijdsklasseEigen leeftijd cat A.Eigen leeftijd cat B.Cat. A senior zat/zonCat. B senior zat/zon
O13Vast bij 15xOnbeperktOnbeperkt*Onbeperkt**XX
O14Vast bij 15xOnbeperktOnbeperkt*Onbeperkt**XX
O15Vast bij 15xOnbeperktOnbeperkt*Onbeperkt**XX
O16Vast bij 15xOnbeperktOnbeperkt*Onbeperkt**Vast bij 15xOnbeperkt
O17Vast bij 15xOnbeperktOnbeperkt*Onbeperkt**Vast bij 15xOnbeperkt
O18Vast bij 15xOnbeperktOnbeperkt*Onbeperkt**Vast bij 15xOnbeperkt
O19Vast bij 15xOnbeperktOnbeperkt*Onbeperkt**Vast bij 15xOnbeperkt
O20XXOnbeperkt*Onbeperkt**Vast bij 15xOnbeperkt
O21XXOnbeperkt*Onbeperkt**Vast bij 15xOnbeperkt
O22XXOnbeperkt*Onbeperkt**Vast bij 15xOnbeperkt
O23XXOnbeperkt*Onbeperkt**Vast bij 15xOnbeperkt
SeniorXXOnbeperkt*Onbeperkt**Vast bij 15x***Vast bij 15x***
 • * Als er meer teams van de vereniging uitkomen in de categorie A, dan geldt het onbeperkt spelen voor de hoogste divisie of klasse binnen de eigen leeftijdsklasse. Voor het spelen in een lagere klasse in de categorie A geldt een blokkade van deelname aan wedstrijden wanneer een speler 15x in die hogere divisie of klasse heeft gespeeld.
 • ** Als hij/zij 15x heeft gespeeld in de categorie A, hetzij in de eigen of een hogere leeftijdsklasse, dan mag een speler niet meer spelen in de categorie B van zijn/haar eigen leeftijdsklasse.
 • *** Voor deelname aan de competities eredivisie, 1e, 2e en 3e Divisie en hoofdklassen mannen senioren geldt een maximum van 17 deelnames aan wedstrijden voordat een speler zich heeft vast gespeeld.

Voor bovenstaande telling geldt dat alleen deelname aan (na)competitiewedstrijden wordt geteld.

Topklasse vrouwen

Alle wedstrijden in de topklasse vrouwen worden ingepland op zaterdag. Speelsters die uitkomen voor zondagteams die deelnemen aan de topklasse vrouwen mogen, met inachtneming van het hiervoor genoemde, uitkomen in lagere zondag vrouwenteams.

Speelsters die uitkomen voor zondagteams die deelnemen aan topklasse vrouwen, mogen niet uitkomen in lagere zaterdag vrouwenteams.

Speelgerechtigheid beloftenteams betaald voetbal 

 1. Aan bindende wedstrijden van tweede elftallen, die deelnemen aan de mannenveldcompetities voor standaardteams van de sectie amateurvoetbal, mogen alleen spelers deelnemen die in dat seizoen 23 jaar of jonger zijn (voor het seizoen 2021/’22: geboren zijn op of na 1 januari 1999). Ter zake voornoemde leeftijdsgrenzen zal geen dispensatie worden verleend. Voor doelverdedigers geldt dat zij 25 jaar of jonger moeten zijn (voor het seizoen 2021/’22 betekent dit dat zij moeten zijn geboren op of na 1 januari 1997).
   
 2. Wanneer een club in het seizoen 2021/’22 met haar tweede elftal deelneemt aan de mannenveldcompetities voor standaardteams van de sectie amateurvoetbal, is een speler van deze club die in het betreffende seizoen 18,19, 20 jaar of jonger is (voor het seizoen 2021/’22: geboren zijn op of na 1 januari 2002), niet meer speelgerechtigd voor het tweede elftal van deze club indien hij gedurende dat seizoen 18 keer of vaker is uitgekomen in bindende wedstrijden van het eerste elftal van deze club.
   
 3. Wanneer een club in het seizoen 2021/’22 met haar tweede elftal deelneemt aan de mannenveldcompetities voor standaardteams van de sectie amateurvoetbal, is een speler van deze club die in het betreffende seizoen 21, 22 of 23 jaar is (voor het seizoen 2021/’22: geboren zijn vanaf 1 januari 1999 tot 1 januari 2002), niet meer speelgerechtigd voor het tweede elftal van deze club indien hij gedurende dat seizoen 7 keer of vaker in de basisopstelling heeft gestaan en/of 45 minuten of meer is uitgekomen in bindende wedstrijden van het eerste elftal van deze club. 
   
 4. In afwijking van het bepaalde in artikel 3 geldt dat een doelverdediger, die in het betreffende seizoen 21, 22, 23, 24 of 25 jaar is (voor het seizoen 2021/’22: geboren zijn vanaf 1 januari 1997 tot 1 januari 2002), niet meer speelgerechtigd is voor het tweede elftal van deze club als hij gedurende dat seizoen 18 keer of vaker is uitgekomen in bindende wedstrijden van het eerste elftal van deze club. 

Sportlink Club

In Sportlink Club is de informatie te zien via Wedstrijdzaken - Teams. Klik op het betreffende team/elftal en kies rechtsonder voor 'team-spelersstatistieken'. Kies bij speltype voor 'veldvoetbal competitie' en klik op het vergrootglas. Het kan zijn dat namen dubbel vermeld worden, klik dan nog een keer op het vergrootglas. Let op! Activeer de kolom 'wedstrijden met speeltijd'. Dit kan via het icoontje 'kolommen wijzigen'. Alleen de spelers die in het bondsteam staan, worden geteld. Advies: zet incidentele spelers ook in het bondsteam. Aan de spelersstatistieken kunnen geen rechten ontleend worden.

Sportlink Sportlink In het Sportlink Club Support Center staat meer informatie vermeld.

Laatste nieuws