Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Teamindex

Met behulp van de 'Teamindex' wordt de speelsterkte van teams nog beter vastgesteld. Dit helpt bij het beter, gelijkwaardiger en eerlijker indelen van de amateurcompetities.

De Teamindex vormt een nieuwe factor bij het indelen van de competities. Om de Teamindex zo goed mogelijk te kunnen inzetten, is het van belang de bondsteams correct en tijdig samen te stellen en het wedstrijdformulier (mDWF) voorafgaand en na afloop van een wedstrijd nauwkeurig in te vullen. De bondsteams moeten uiterlijk 11 juli zijn ingevuld. Hierbij geldt: als de bondsteams tijdig en goed gevuld zijn, kunnen wij ervoor zorgen dat de teams een leukere competitie hebben.

De indeling van teams gebeurt aan de hand van vier stappen:

 • Op basis van (historische) wedstrijdgegevens uit Sportlink wordt bepaald wat de relatieve sterkte van spelers is.
 • Wanneer bekend is in welk team spelers gaan spelen is het mogelijk een gemiddelde Teamindex te bepalen.
 • De Teamindex wordt toegevoegd aan het huidige indelingsproces samen met de bestaande indelingsfactoren zoals reisafstand en clubvoorkeuren.
 • Teams worden, mede op basis van hun Teamindex, ingedeeld waardoor er meer gelijkwaardige wedstrijden en competities ontstaan.

Tijdig vullen bondsteams

Om de Teamindex zo goed mogelijk te kunnen inzetten, is het dus erg belangrijk correct en tijdig een bondsteam samen te stellen. Verenigingen kunnen al starten met de voorbereidingen van het nieuwe seizoen als de wedstrijden van het vorige seizoen zijn gespeeld. De bondsteams moeten uiterlijk 11 juli zijn ingevuld.

Er zijn drie mogelijkheden waarmee clubs al eenvoudig en voor 1 juli kunnen starten met de teamindeling voor volgend seizoen:

 1. Samenstellen lokale teams
 2. Overzetten meerdere spelers naar een ander bondsteam
 3. Vroegtijdig overzetten leden

Kijk voor een uitgebreide instructie van deze drie tips in het onderstaande document 'Handleiding vullen bondsteams'.

Op het moment dat de bondsteams zijn ingevuld, bestaat er de mogelijkheid dat de KNVB (vanaf 12 juli) een aanpassing doorvoert aangaande de inschrijving van een team als blijkt dat de Teamindex niet aansluit bij de inschrijving door de vereniging. Aan de hand van de Teamindex kan blijken dat een bepaald team hoger of lager moet worden geplaatst.

Nauwkeurig invullen mDWF

Naast het tijdig vullen van de bondsteams, is het voor het slagen van de Teamindex ook cruciaal het wedstrijdformulier (mDWF) voorafgaand en na afloop van een wedstrijd nauwkeurig in te vullen. De data van de wedstrijdformulieren wordt gebruikt ter verbetering van poule-indelingen.  Veelgestelde vragen mDWF Veelgestelde vragen mDWF Bekijk de veelgestelde vragen omtrent het mobiel digitaal wedstrijdformulier.

  Hoe is de Teamindex tot stand gekomen?

  In het seizoen 2018/’19 is gestart met een pilot in de Onder 15 in de districten Zuid2 en Noord en de Onder 19 in district Zuid2. Bij de indeling van deze competities werd voor het eerst ook gebruik gemaakt van de Teamindex. De voordelen van de Teamindex kwamen direct naar voren. Zo ging bij de Onder 19 het aantal uitslagen met een verschil van meer dan 7 doelpunten omlaag met 20,5%. Bij de Onder 15 was het resultaat van de nieuwe indeling nog zichtbaarder, hier gingen uitslagen met een verschil van meer dan 10 doelpunten omlaag met maar liefst 34,8%. Ook daalde het aantal kampioenen die een heel seizoen niet verloren van 45 naar 15. Dit is een daling van 58%.

  In welke districten en competities wordt de Teamindex gebruikt?

  Mede dankzij deze positieve resultaten wordt de Teamindex vanaf het seizoen 2020/’21 gefaseerd ingevoerd. Dit is per district verschillend. In onderstaande tabel zie je in een oogopslag waar de Teamindex in het seizoen 2021/'22 al wordt gebruikt.