Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Verenigingsscheidsrechter

Lijkt het je leuk voetbalwedstrijden in goede banen te leiden en denk je over voldoende leidinggevende capaciteiten te beschikken? Dan ben je de juiste persoon om scheidsrechter te worden! Wij zorgen tijdens de opleiding 'Verenigingsscheidsrechter veldvoetbal' voor een praktijkgerichte opleiding, zodat je met voldoende ‘bagage’ aan de slag kunt bij 11 tegen 11 wedstrijden bij jouw eigen club.

Direct inschrijven

De scheidsrechter is een essentieel onderdeel van voetbal en hij of zij speelt een belangrijke rol op én buiten het veld. De scheidsrechter draagt bij aan een sportief en eerlijk verloop van de wedstrijd. Dit betekent meer plezier bij alle deelnemers aan het voetbal.

Tijdens de opleiding krijgen de deelnemers te maken met opdrachten, spelregelquizzen, oefeningen en reflectie op de eigen wedstrijden. De opdrachten kunnen binnen de digitale leeromgeving van de KNVB - Dugout - verwerkt worden. Door de opleiding tot verenigingsscheidsrechter te volgen, zet je de eerste stap in het opleidingstraject van de KNVB.

Onderwerpen

Een greep uit de onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen:

  • Leiding geven aan 22 spelers op het veld;
  • Het toepassen van de spelregels;
  • Uitvoeren van praktijkoefeningen;
  • Samenwerken met assistent-scheidsrechters;
  • De 11 competenties;
  • Positie kiezen en volgen;
  • Spelhervattingen en disciplinaire straffen.

Vorm

Het opleidingsdeel bestaat uit 4 bijeenkomsten van 3 uur met praktijkoefeningen op locatie. Elke maand is er een bijeenkomst. De opleiding wordt 's avonds gegeven op de accommodatie van een voetbalvereniging. Tijdens de opleiding krijgen de deelnemers opdrachten die altijd te maken hebben met de eigen wedstrijden. Het ervaringsdeel bestaat uit het fluiten van minimaal 4 stagewedstrijden bij jouw vereniging onder begeleiding van een praktijkbegeleider. Tijdens dit ervaringsgedeelte brengt de cursist de theorie direct in praktijk en ontwikkelt hij of zij de verschillende competenties. De praktijkbegeleider is aanwezig tijdens deze oefenwedstrijden. Ook kunnen medecursisten een rol spelen bij het geven van feedback.

Opleidingsinvestering

Opleidingsdeel

  • Vier bijeenkomsten á 3 uur: 12 uur
  • Zelfstudie en opdrachten: 8 uur

Ervaringsdeel

  • Fluiten van (minimaal) vier stagewedstrijden: 4 uur

Kosten

De studiekosten voor deze opleiding bedragen voor individuen: € 93,00,- (inclusief digitaal cursusmateriaal). Een vereniging kan een pakket afnemen, eventueel samen met andere verenigingen, voor: € 1.432,- (inclusief digitaal cursusmateriaal).

Kosteloos annuleren is mogelijk tot 14 dagen voor aanvang van de opleiding. Bij tussentijdse beëindiging van de opleiding blijven de volledige studiekosten verschuldigd. 

Voorwaarden

Begeleiding is cruciaal voor een beginnende scheidsrechter. De praktijkbegeleider heeft daarom een centrale rol gekregen binnen de opleiding om samen met de docent de cursist optimaal te ontwikkelen. De begeleider zal 4 stagewedstrijden per cursist bijwonen en de scheidsrechter(s) binnen de vereniging begeleiden. De begeleider dient bij voorkeur een scheidsrechtersdiploma te hebben. Indien verenigingen geen scheidsrechter met diploma in de gelederen hebben, mogen zij een ervaren scheidsrechter die al een aantal jaren fluit aanwijzen als begeleider, zodat hij/zij de cursist kan voorzien van advies. Voldoende praktijkbegeleiders (maximaal 3 cursisten per praktijkbegeleider) is een belangrijke voorwaarde om de cursus te mogen starten. Een cursist/vereniging dient zelf voor een praktijkbegeleider(s) te zorgen. 

De urenbelasting voor een praktijkbegeleider (per 3 cursisten) bedraagt in totaal 21,5 uur.

Start

Bij individuele aanmeldingen kan er gestart worden bij 18 deelnemers. Bij afname van een verenigingspakket is geen minimumaantal deelnemers vereist. De vereniging kan met de KNVB afstemmen welke dagen het beste uitkomen voor de opleiding. Het maximumaantal deelnemers voor zowel individuele aanmeldingen als het verenigingspakket is vastgesteld op 18.

Meer informatie

Voor meer informatie of voor vragen over pakketafname kun je terecht bij de KNVB-contactpersoon van jouw district. 

Snezana Vujovic

Arbitrageopleidingen Noord/Oost

Nicole Jacet

Arbitrageopleidingen West

Medewerkster arbitrageopleidingen

Arbitrageopleidingen Zuid

Direct inschrijven

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Laatste nieuws