Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ciara of Dennis? Voor De Meeuwen is de wind de grootste vriend

Francis Grondhuis
KNVB Media
16 februari 2020, 12:00

Sportpark D’n Hooghe Hilt in Zoutelande: prachtig gelegen aan de Zeeuwse kust. - Foto: www.zoutelandeopfoto.nl

Vorig weekend raasde Ciara over ons land, vandaag laat Dennis op diverse plaatsen zijn sporen na. Twee zware februaristormen achter elkaar, maar in het Zeeuwse Zoutelande zijn ze wel wat gewend. Bij vv De Meeuwen waait het tijdens het voetbalseizoen namelijk vrijwel altijd en dat heeft de club al menig extra puntje opgeleverd.

We hebben de pupillendoeltjes wel met touw vastgebonden. Anders zouden over de vakantiebungelows vliegen.

"Ik krijg net bericht dat de wedstrijden bij vv Philippine zijn afgelast. Daar vlogen de doelen over de velden. Hadden wij gelukkig gisteren geen last van", vertelt Piet Lampert, voorzitter van zaterdagclub De Meeuwen. Ook vorig weekend, toen Ciara huishield, kwam De Meeuwen schadevrij uit de zuidwesterstorm. Zelfs de 72 zonnepanelen op het clubgebouw bleven intact. "We hadden natuurlijk wel voorzorgsmaatregelen genomen door bijvoorbeeld de pupillendoeltjes met touw vast te binden. Anders zouden die geheid hiernaast over de vakantiebungalows vliegen", aldus Lampert.

Het oude strandhuis van Bløf

Er is in Nederland waarschijnlijk geen club te vinden die dichter aan zee ligt dan vv De Meeuwen uit het Zeeuwse Zoutelande. Quick Boys komt in de buurt, maar wordt in Katwijk door een bredere duinrand van een paar honderd meter beschermd. Daar hoeft sportpark D’n Hooghe Hilt niet op te rekenen. De doorgaande weg naar Westkappele oversteken, een klein stukje duinpad aflopen en je staat al op het uitgestrekte strand voor het oude strandhuis. Nou ja, bij wijze van spreken dan, want het 'gammele strandhuis' uit de megahit van Bløf en Geike Arnaert is eigenlijk een fictief liefdesnestje.

Niettemin, alleen al dankzij die waanzinnige locatie is de accommodatie van vv De Meeuwen uniek te noemen. Zo dicht bij de zee en het Zoutelandse strand dat dankzij de zuidelijke ligging de meeste zonuren van Nederland geniet. Maar waar óók met grote regelmaat de zilte zeewind over de velden blaast en dat heeft wel degelijk zijn invloed op het reilen en zeilen van de zaterdagtweedeklasser.

Strand, duin en pal daarachter voetballen De Meeuwen. — Foto: vv De Meeuwen

Sportief voordeel

Vanuit sportief oogpunt bekeken levert het vooral voordeel op. De spelers en speelsters van De Meeuwen, vrijwel allen afkomstig uit Zoutelande en het nabijlegen Biggekerke, weten precies hoe ze met de winderige omstandigheden moeten omgaan. Tegenstanders hebben er vaak beduidend meer moeite mee. "Dat merkten we vorig seizoen goed, toen we in de 1e klasse speelde tegen ploegen uit de Randstad", vertelt Piet Lampert, al 46 jaar lid van de club, 25 jaar bestuurder, scheidsrechter en sinds zeven jaar voorzitter. 

"Zeker als de wind flink uit zee waait, dan blaast-ie hier over de velden. Veel ploegen hedden daardoor moeite met de controle. Heb je hem in de rug, dan schiet de bal veel verder door dan je denkt. En bij tegenwind is het natuurlijk zaak om hem laag te houden. Het is daarom geen toeval dat ons eerste team juist een technisch, voetballende ploeg is. Dat zal hier aan de kust wel moeten, dus dat promoten we door de hele vereniging."

Kolderieke taferelen

We hebben nog nooit een wedstrijd afgelast omdat het te hard waaide.

Die zilte zeewind levert soms heerlijke kolderieke taferelen op. Zelf zag Lampert ooit een keeper de bal uittrappen, die vervolgens net zo hard weer terugwaaide en over het doel vloog. Hoekschop... "Maar we hebben nog nooit een wedstrijd afgelast omdat het te hard waaide. Dat gebeurt alleen als het zo extreem is dat het gevaar oplevert. Wel gebeurt het regelmatig dat we eerder stoppen met een training als de doelen weer eens over de velden vliegen."

Beschermende beschutting is er namelijk bijna niet bij De Meeuwen. De lage rij struiken zou wat harder mogen groeien, maar zout en wind is niet de beste voedingsbodem voor de aanplanting. In 2014 namen de groenwitten het nieuwe sportpark in gebruik, waarbij enkele velden werden verplaatst en een gloednieuwe kantine/tribune verrees. Die is zodanig gebouwd dat de toeschouwers vaak uit de wind en in het zonnetje zitten.

De nieuwe tribune en kantine die in 2014 is neergezet bestaat uit één geheel. — Foto: vv De Meeuwen

Zandlaag over de velden

"Eigenlijk hebben wij nooit met stormschade te kampen", zegt voorzitter Lampert. "Dat is ook aan de bouw van de accommodatie te danken. Die bestaat uit één geheel. We hebben dus weinig losse hokjes op het terrein. Eerlijk gezegd hebben we meer last van het zand dat over de duinen vliegt en op onze velden landt. Regelmatig hebben we daar een extra zandlaag op liggen. Maar ook dat heeft soms z'n voordeel, want dan blijft het veld beter bespeelbaar met de kleibodem hier."

Nee, ondanks het feit dat zee, zand en zilt onmiskenbaar hun stempel drukken, overheerst bij De Meeuwen vooral de trots. Unieke locatie, prachtig sportpark en een bloeiend verenigingsleven. Met 485 leden - op een achterland van zo'n 2500 inwoners (Zoutelande en Biggekerke) - is De Meeuwen één van de grootste dorpsclubs in de provincie Zeeland. "Bij thuiswedstrijden zijn er altijd zo'n 250 toeschouwers en naar uitwedstrijden reizen 100 tot 150 man mee. Ons eerste team bestaat grotendeels uit lokale jongens, waardoor de binding van het dorp met de club groot is. Ook hebben we twee damesteams. Daardoor is het na afloop altijd druk en gezellig in de kantine. Dat is - wat ons betreft - ook precies waar een vereniging voor bedoeld is", besluit Lampert.

In dit jubileumseizoen brengen we een ode aan het amateurshirt

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen