Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jerichio Valentijn: Via LinkedIn naar het Bulgaarse profvoetbal

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
25 januari 2020, 8:21

Jerichio Valentijn probeert deze week een contract af te dwingen bij een Bulgaarse profclub. - Foto: Jan van der Meijs (Westlandia)

Voor Jerichio Valentijn staat er vandaag (zaterdag) eigenlijk een thuisduel met Kagia op het programma in de tweede klasse. In plaats van daarvan leeft de verdediger van het zaterdagteam van Westlandia deze week zijn droom na en probeert hij in Bulgarije een contract af te dwingen bij Spartak Varna.

Tot dinsdag had Valentijn nog nooit van deze club gehoord. Op deze dag kreeg hij via LinkedIn een berichtje van Dimitar Trendafilov, de trainer van de tweede divisionist uit Bulgarije. “Hij vroeg of ik naar Varna wilde komen voor een trainingsstage. In eerste instantie denk je dat iemand een grap met je probeert uit te halen, maar het bleek bloedserieus te zijn.”

Het was het nieuws waar Valentijn met smart op zat te wachten. Hij is pas 20 jaar en vecht voor zijn kans om het profvoetbal te halen. “Ik maak een goed seizoen door. Ik sta elke wedstrijd in de basis. Voor mijn gevoel zit ik al dicht bij het niveau van het zondagteam dat uitkomt in de Derde divisie. Onze trainer Sieme Zijm stuurt regelmatig filmpjes door van onze wedstrijden. Een compilatie van mijn beelden heb ik op LinkedIn gezet in de hoop ontdekt te worden door een profclub. Ik ben er heel blij mee dat dit is gelukt.”

Stroomversnelling

Als het lukt, zal ik een zaakwaarnemer moeten zoeken

Na het eerste contact via het zakelijke social medium geraakt alles in een stroomversnelling. “Ik heb direct met mijn moeder overlegd en besloten om ervoor te gaan. Daarna heb ik het mijn trainer verteld die gelukkig alle begrip had. Twee dagen na het berichtje zat ik al in het vliegtuig op weg naar Bulgarije.”

Op de eerste dag in Varna maakte hij kennis met de trainer en zijn kamergenoot uit Rusland die eveneens op proef is. Vrijdag trainde Valentijn twee uur zonder bal op het strand aan de Zwarte Zee. Na een rondleiding in het stadion stond daar in de middag een training op het programma. “Ze hebben een mooi stadion voor 12.000 toeschouwers. Ze zijn het bovendien aan het renoveren. Het wordt dus nog mooier. Het niveau op de training ligt hoog, in elk geval hoger dan ik bij Westlandia gewend ben.”

Oefenwedstrijd

Zaterdag reist Valentijn met Spartak Varna af naar Sofia voor een oefenwedstrijd. “Dat is mijn kans om me te laten zien. We spelen 3-5-2 en ik sta in de basis. Ik heb aangegeven dat mijn voorkeur uitgaat naar een plek aan de rechterkant. Ik ben een voetballende verdediger en dat komt daar het beste tot zijn recht. Ik ben bovendien 1.94 meter, dus verwacht ook met mijn lengte en fysiek van waarde te zijn.”

Jerichio Valentijn heeft een goede eerste indruk van Spartak Varna.

Zijn eerste indruk van de club is bijzonder positief. “De club heeft zijn zaakjes goed voor elkaar. Alles is perfect voor mij geregeld. Bovendien is het een voetballende ploeg. Ik voel me hier zeker thuis. En het klimaat is ook een pluspunt. Het is hier heerlijk weer. Ik zie het wel zitten om te blijven.”

Contract afdwingen

Valentijn heeft tot donderdag de tijd om een contract af te dwingen. “Als het lukt, zal ik een zaakwaarnemer moeten zoeken. Er moet tenslotte iemand goed naar het contract kijken. Sowieso keer ik donderdag terug naar Nederland. ’s Avonds sta ik dan gewoon weer op het trainingsveld bij Westlandia en dan speel ik zaterdag een wedstrijd.”

Er is dus wel een kans dat het zijn laatste duel in Naaldwijk is. “Ik wil niet in stilte afscheid nemen, dus ik wil die wedstrijd gewoon spelen. Als het niet lukt hier in Varna, ben ik een ervaring rijker en gaat de focus gewoon weer op Westlandia. Mijn droom om ooit profvoetballer te worden, zet ik dan zeker nog niet uit mijn hoofd. Wie weet komt er dan nog een kans, bijvoorbeeld in de Keuken Kampioen Divisie. Maar eerst ga ik hier nog een paar dagen volop genieten.”

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen