Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB juicht meer vrouwen aan de top toe

KNVB Media
KNVB Media
15 juni 2018, 17:12

Meta Römers, directeur operations. - Foto: KNVB Media

De WK-kwalificatiewedstrijd van de OranjeLeeuwinnen in Heerenveen tegen Slowakije werd door de KNVB aangegrepen om het thema ‘vrouwen aan de top’ onder de aandacht te brengen. Voorafgaand aan de wedstrijd kwamen mensen uit sportwereld, overheid en bedrijfsleven samen. Het doel: aandacht voor vrouwen in sport- en bedrijfsbesturen bevorderen en kennis uitwisselen.

Ondanks de toegenomen populariteit van het vrouwenvoetbal blijft het aantal vrouwen in sportbesturen namelijk achter. Verder daalde het aantal vrouwen in de besturen van beursgenoteerde ondernemingen het afgelopen jaar van 7,1 naar 6,2 procent.

Aftrap

Het is erg belangrijk dat er in Nederland meer vrouwen op en rond het veld te vinden zijn

De middag werd afgetrapt door Meta Römers, directeur operations. Zij benadrukte het belang van diversiteit in het voetballandschap en de gelijke kansen voor jongens en meisjes. Daarnaast is Römers trots op de Joke Smit emancipatieprijs die in 2017 werd uitgereikt aan de Oranjeleeuwinnen. Zij ontvingen de prijs voor de positieve bijdrage aan het verbeteren van de positie van vrouwen in Nederland.

Minke Booij was dagvoorzitter van de bijeenkomst. De oud-hockeyster was 2,5 jaar manager vrouwenvoetbal bij de KNVB en momenteel directeur van Spieren voor Spieren. “Het is erg belangrijk dat er in Nederland meer vrouwen op en rond het veld te vinden zijn. In mijn tijd bij de KNVB heb ik ook altijd geprobeerd zoveel mogelijk vrouwen de kans te geven.”

De Oranjevrouwen vieren de Europese titel. Zij hebben een positieve bijdrage geleverd aan de positie van vrouwen in Nederland. 

Droom

Leoni Blokhuis gaf een presentatie over haar ervaringen in de voetbalwereld. Zij is sinds 2012 de eerste vrouwelijke spelersmakelaar in Nederland. Daarnaast was zij met haar bedrijf FlowSports verantwoordelijk voor de transfer van Sherida Spitse van FC Twente naar het Noorse Lillestrom SK. Hiermee werd Spitse de eerste Nederlandse speelster waar een transfersom voor werd betaald, een mijlpaal voor het vrouwenvoetbal. ”Toch was het nooit mijn doel om ondernemer te worden. Ik wilde mijn droom waarmaken en dat was werken in de voetballerij. Vaak ben ik op werk gerelateerde bijeenkomsten de enige vrouw en ik hoop dat hier verandering in komt.”

Wij zijn niet ‘lekker’ bezig, wij zijn net zo succesvol als de mannen

Volgens Blokhuis is er een duidelijk verschil tussen het vrouwenvoetbal voor WEURO 2017 en na het gewonnen toernooi. “Er zijn in een hele korte tijd enorm veel dingen van mijn bucketlist geschrapt. Ik hoopte ooit mee te maken dat de meiden een groot eindtoernooi zouden winnen en dat is nu al gelukt. Soms hoor ik mensen zeggen: ‘Kijk die vrouwen eens lekker bezig zijn’. Wij zijn niet ‘lekker’ bezig, wij zijn net zo succesvol als de mannen.”

Minke Booij - ex-manager vrouwenvoetbal leidde de discussie.

Zichtbaarheid

Na de presentatie van Blokhuis was het de beurt aan Marry de Gaay Fortman. Zij is advocaat-partner bij Houthoff en voorzitter van het bestuur van Topvrouwen.nl. De Gaay Fortman is blij dat de KNVB de voetbalwereld niet langer als mannenbolwerk ziet. “Uit onderzoek blijkt ook dat bedrijven of besturen met een gemêleerde top betere resultaten boeken. Eigenlijk heel logisch, want onze samenleving is ook gemêleerd, met 50 procent vrouwen en 50 procent mannen.”

Het is belangrijk dat je prestaties ook laat zien, maak jezelf zichtbaar

Toch is er nog een hoop te winnen volgens De Gaay Fortman. “Als je naar de bedrijvenmonitor kijkt zijn we er nog lang niet. Van de top 500 bedrijven van Nederland heeft slechts een klein deel vrouwen in het bestuur, dat moet echt nog veel beter.” Volgens de topvrouw kunnen vrouwen er zelf ook voor zorgen dat ze gezien worden. “Het is belangrijk dat je prestaties ook laat zien, maak jezelf zichtbaar. Wij als topvrouwen.nl proberen zoveel mogelijk vrouwen op long- en shortlists te krijgen bij bedrijven, dan is het hopelijk een kwestie van tijd voordat er meer aan de top komen.”

Oud-international en de huidige manager vrouwenvoetbal Kirsten van de Ven.

Druk erop

Tijdens de afsluitende paneldiscussie werd gediscussieerd over de invoering van een quotum voor vrouwen in een bestuur. Aan tafel zaten Meta Römers, Kirsten van de Ven (manager vrouwenvoetbal bij de KNVB), Marry de Gaay Fortman en Leonie Blokhuis. Römers ziet een quotum voor vrouwen in het bestuur wel zitten. “De KNVB denkt er ook over om meer vrouwen toe te laten op de bestuurs- en trainingsopleidingen. Als het een natuurlijk proces is duurt het nog jaren, van mij mag er wel wat meer druk op.”

De eindconclusie luidde dan ook: het vrouwenvoetbal leeft en de stadions zitten vol met vrouwen, nu de bedrijfs- en sportbesturen nog.

Contactinformatie KNVB Campus

Kom alles te weten over een bezoek aan de KNVB Campus

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen