Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onderzoek seksueel misbruik in de sport van start

KNVB Media
KNVB Media
16 mei 2017, 19:00

Het onderzoek naar seksueel misbruik in de sport moet voor eind 2017 afgerond zijn. - Foto: KNVB Media

Een speciale commissie gaat de komende tijd onderzoek doen naar seksueel misbruik in de sport. De onafhankelijke commissie staat onder leiding van oud-minister Klaas de Vries en is ingesteld door de sportkoepel NOC*NSF.

Het onderzoek gaat vijf maanden duren en moet voor eind 2017 afgerond zijn. Met het onderzoek, waar de KNVB achterstaat en ook alle medewerking aan verleent, wil NOC*NSF een beeld krijgen van de aard en omvang van seksuele intimidatie en misbruik in de sport.

Het onderzoek moet uitmonden in concrete adviezen voor sportorganisaties en andere betrokken partijen, om zo seksueel misbruik in de toekomst te voorkomen en aan te pakken. Daarnaast is het belangrijk dat de slachtoffers uit het verleden alsnog de ondersteuning krijgen die nodig is en dat daders alsnog worden opgespoord, vervolgd en bestraft.

Melding maken bij de KNVB

De KNVB heeft vertrouwenscontactpersonen waar mensen terecht kunnen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik in het voetbal. De KNVB heeft zes vertrouwenscontactpersonen voor verschillende regio’s in het land en voor het betaald voetbal. Meldingen met betrekking tot seksuele intimidatie en ander grensoverschrijdend gedrag komen via hen bij de KNVB binnen. Als er een melding binnenkomt is het vertrouwenscontactpersoon de eerste schakel tussen het slachtoffer en professionals op het gebied van seksuele intimidatie bij het vertrouwenspunt Sport van het NOC*NSF.

Vertrouwenspersonen Vertrouwenspersonen Meer informatie over de vertrouwenspersonen. Vertrouwenspunt Sport Vertrouwenspunt Sport Voor alle sporters en hun omgeving heeft NOC*NSF in samenspraak met de sportbonden het Vertrouwenspunt Sport opgezet.

Onderzoekscommissie

Meldingen kunnen nu ook direct gedaan worden bij de Onderzoekscommissie. Iedereen die seksuele intimidatie en misbruik heeft ervaren of informatie heeft die voor de Onderzoekscommissie van belang kan zijn kan dat te melden via dit e-mailadres.

Onderzoekscommissie Onderzoekscommissie Bezoek de website van de Onderzoekscommissie seksuele intimidatie en misbruik in de sport.

Preventie bij de club

De KNVB adviseert clubs om een eigen vertrouwenscontactpersoon aan te stellen. Het is goed voor spelers, ouders of andere clubmensen dat ze weten waar ze binnen hun eigen club terecht kunnen met meldingen, vragen en/of twijfels met betrekking tot grensoverschrijdend gedrag. De drempel om hiervan melding te doen moet namelijk zo laag mogelijk zijn. Verenigingsadviseurs of vertrouwenscontactpersonen van de KNVB zijn altijd beschikbaar om clubs hierover te informeren.

Ook wordt clubs geadviseerd om referenties op te vragen van vrijwilligers of trainers die bij hun club willen komen helpen. Dit geeft zekerheid over wie je binnenhaalt. Andere preventieve mogelijkheden zijn onder meer het opvragen van een VOG (verklaring omtrent gedrag) en het vier-ogen-principe in de kleedkamer.

Voetbal en seksuele intimidatie Voetbal en seksuele intimidatie Meer informatie over dit onderwerp.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen