Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Reactie KNVB op podcast Gefixt

KNVB Media
KNVB Media
3 oktober, 17:00

De KNVB staat voor voetbal waarop je kunt vertrouwen. De integriteit van onze competities is ons grootste goed. - Foto: KNVB Media

Deze week lanceerde de NOS iedere dag een aflevering van de podcast Gefixt. Deze podcastserie gaat over matchfixers in de sportwereld. Vandaag zijn er twee afleveringen gelanceerd over mogelijk ‘gefixte’ voetbalwedstrijden in de inmiddels opgeheven Nederlandse beloftencompetitie.

De signalen van matchfixing, zoals benoemd in de podcast Gefixt, zijn bekend bij de KNVB. In de podcast doet een fixer uitspraken over het omkopen van spelers en een mogelijke ‘fix’ bij wedstrijden van de beloftenteams van RKC Waalwijk, Roda JC en Fortuna Sittard. Op basis van het huidige dossier heeft de KNVB nu onvoldoende mogelijkheden om verder onderzoek te doen en/of tot tuchtrechtelijke vervolging over te gaan. Er is geen onomstotelijk bewijs, wat wel nodig is om een zaak te maken.

De podcast Gefixt geeft wel nieuwe inzichten. De podcast toont (nogmaals) aan hoe gevoelig het voetbal kan zijn voor benaderingen door criminelen om wedstrijden te ‘fixen’. Met deze nieuwe inzichten kunnen politie, OM en overheid wellicht uit de voeten. We zien graag dat de autoriteiten, met al hun opsporingsmogelijkheden, kritisch naar deze podcasts luisteren en verder onderzoek doen naar dit dossier.

De podcast Gefixt laat ook zien dat we in Nederland niet naïef moeten zijn met betrekking tot matchfixing. De lage pakkans, lage straffen en de hoge winsten zijn bijzonder aantrekkelijk voor de georganiseerde misdaad. Om deze reden zijn we dit seizoen een pilot gestart met het monitoren van verdachte gokbewegingen in de nieuwe Onder 21-competitie en Jack’s League, de hoogste amateurdivisie van Nederland. Dit is naast de monitoring van de hoogste vrouwen en mannen betaald voetbalcompetities.

Matchfixing Matchfixing Lees hier meer over wat de KNVB doet tegen Matchfixing.

Nederland is geen blinde vlek voor matchfixing. Samen met de ECV en CED is de KNVB daarom aan het kijken of we de komende periode de voorlichting bij clubs kunnen intensiveren. Wij staan samen voor voetbal waarop je kunt vertrouwen. De integriteit van onze competities is ons grootste goed. Wedstrijden moeten niet worden beslist op de gokmarkt, maar op het voetbalveld.

De KNVB zet zich in om het voetbal eerlijk en betrouwbaar te houden. Maar een voetbalbond heeft beperkte mogelijkheden om matchfixing tegen te gaan. Dit is een gedeelde verantwoordelijkheid van de sportwereld, overheid, politie, OM, FIOD en Kansspelautoriteit. Wij hebben afgelopen maandag (27 september jl.) in de Tweede Kamer de volgende zaken bepleit:

  • Strafbaarstelling matchfixing
  • Extra opsporingscapaciteit
  • Betere informatie-uitwisseling
  • Investeringen in preventie, monitoring en voorlichting

Wat doet de KNVB? Wat doet de KNVB? Ga naar de infographic.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen