Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Beperken gokaanbod is winst voor de sport

KNVB Media
KNVB Media
23 november 2015, 8:26

Foto: KNVB Media

De KNVB is blij met het initiatief van de VVD en PvdA om wettelijke beperkingen in te voeren voor gokaanbod voor sportwedstrijden. Met de door hen ingediende amendementen maken deze politieke partijen werk van datgene dat NOC*NSF en de KNVB al jaren bepleiten.  

Operationeel directeur Gijs de Jong van de KNVB: “Het op deze manier beperken van het gokaanbod is winst voor de sport. Het belangrijkste is dat niet criminelen, maar de voetballers op het veld het wedstrijdverloop bepalen. En de voorstellen die er nu liggen dragen daaraan bij.”

Uitsluiten van risico’s

Net als de KNVB willen de VVD en PvdA weddenschappen op makkelijk door één persoon te beïnvloeden spelelementen verbieden. Zoals een gele kaart, een inworp of een penalty. Ook willen zij een verbod van weddenschappen op wedstrijden in het amateurvoetbal en vriendschappelijke wedstrijden tijdens trainingskampen in het buitenland.
 
“Wij zijn groot voorstander van deze beperkingen en we zijn dan ook blij dat deze partijen gehoor geven aan onze wens,” zegt De Jong. “Neem bijvoorbeeld amateurwedstrijden. Daar is het risico op manipulatie groter, omdat spelers daar geen of minder vergoeding krijgen, ze makkelijker te benaderen zijn en omdat er vaak geen objectieve controle en verslaggeving is. We moeten deze spelers beschermen tegen criminaliteit.”

We moeten er voor zorgen dat voetbal geen kansspel wordt

Aandacht en acties sinds 2009

De KNVB heeft en vraagt sinds 2009 aandacht voor manipulatie in het voetbal. Bijvoorbeeld door voorlichting te geven aan alle scheidsrechters en clubs in het betaald voetbal, het instellen van een gokverbod en een meldplicht en door gesprekken met politici, het Openbaar Ministerie en de politie.
 
De Jong: “Sinds 2009 zijn de signalen van manipulatie in het voetbal prominenter. Ondanks dat het in Nederland nog nooit bewezen is, heeft de strijd tegen matchfixing sindsdien bij ons hoge prioriteit. In de afgelopen jaren hebben we veel kennis opgebouwd. Het stemt ons dan ook tevreden dat door deze amendementen sportbonden straks mogen meebeslissen welke weddenschappen wel en welke weddenschappen niet worden toegelaten. Want als een ding duidelijk is, dan is het wel dat samenwerking essentieel is. We moeten er samen voor zorgen dat voetbal geen kansspel wordt.”

Nieuwe kansspelwetgeving

De KNVB is positief over de modernisering van de kansspelwet. Door vergunningen voor online aanbieders komt er een duidelijke scheiding tussen het gereguleerde, legale aanbod en het illegale aanbod.
 
De Jong: “Een gokje wagen kan zeker een leuke toevoeging zijn aan de beleving rond een wedstrijd. Wij willen het dan ook niet helemaal in de ban doen. Tegelijkertijd moeten we de sport en iedereen die daarvan houdt, beschermen tegen manipulatie. En dit is het moment om die bescherming op te nemen in de wet. Het is goed dat dit nu voor het eerst gebeurt.”

Klik hier voor meer informatie over matchfixing Klik hier voor meer informatie over matchfixing

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen