Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nieuwe regelgeving bij wijziging zeggenschap BVO’s

KNVB Media
KNVB Media
8 juni 2018, 17:00

Bij de beoordeling wordt gekeken naar de achtergrond van de investeerder en de herkomst en aanwending van zijn vermogen. - Foto: KNVB Media

De algemene vergadering betaald voetbal (AVBV) heeft op 6 juni 2018 ingestemd met nieuwe regels om ongewenste zeggenschap in een betaald voetbalorganisatie (BVO) te voorkomen, door partijen met een criminele achtergrond uit het voetbal te kunnen weren. Uitgangspunt hierbij is enerzijds het beschermen van de bedrijfstak betaald voetbal tegen onwenselijke situaties op het gebied van integratie, reputatie en continuïteit en anderzijds het toestaan van goede investeringen in clubs.

In de oude situatie controleerde de licentiecommissie betaald voetbal uitsluitend achteraf en kon het een overname niet tegenhouden. In de nieuwe situatie moet de licentiecommissie betaald voetbal vooraf toestemming verlenen als een partij 25 procent of meer van de zeggenschap in een BVO wil verkrijgen. Bij deze beoordeling wordt gekeken naar de achtergrond van de investeerder en de herkomst en aanwending van zijn vermogen.

Know Your Owner-principe

Het in de financiële wereld bekende Know Your Customer-principe is hiervoor vertaald naar een Know Your Owner-principe waarbij de identiteit van eigenaren van BVO’s bekend moet zijn, net als hun belangen, activiteiten en de herkomst van hun vermogen. Getoetst wordt of de nieuwe aandeelhouder van een BVO zijn geld niet heeft verdiend (of verdient) met illegale activiteiten als drugshandel of corruptie en of de financiering geen deel uitmaakt van een witwasconstructie.

De regels zijn uitgewerkt in artikel 4 lid 9 van het Licentiereglement Betaald Voetbal, de Richtlijn wijziging zeggenschap en de Richtlijn waarborgen onafhankelijkheid en continuïteit licentiehouder en zijn per direct in werking getreden.

Licentiereglement Licentiereglement Bekijk het licentiereglement van de KNVB.

Richtlijn wijziging zeggenschap Richtlijn wijziging zeggenschap Lees meer over de richtlijn wijziging zeggenschap.

Volg je voeten

Een uitnodiging aan alle jongens en meiden om te ontdekken wat voetbal hen kan brengen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen