Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

‘Clubs die zwart betalen sportief bestraffen’

KNVB Media
KNVB Media
7 september 2016, 7:30

De KNVB geeft in de uitzending aan in de toekomst kritischer te willen kijken naar zwart betalen en belastingontduiking in het amateurvoetbal. - Foto: KNVB Media

De KNVB gaat de mogelijkheid onderzoeken verenigingen sportief te straffen als duidelijk is dat ze bewust de belasting omzeilen. “Als clubs willens en wetens de boel hebben geflest, dan moeten ze uit de competitie of teruggezet worden naar een lagere competitie”, zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB in een uitzending van ZEMBLA die vanavond te zien is.

“Anders dan in het betaald voetbal, waarin de KNVB het financiële beleid van de verenigingen nauwgezet volgt, hebben wij nauwelijks inzage in de financiële situatie van amateurclubs. Zelfs al zouden we het willen en vragen, dan hoeft men daar geen gehoor aan te geven. Pas als het te laat is, wordt de KNVB ingelicht door de opsporings- en overheidsinstanties.”

We zullen bestuurders nog meer moeten aanspreken op de grote verantwoordelijkheid die ze dragen om netjes met hun club om te gaan

De KNVB geeft in de uitzending aan in de toekomst kritischer te willen kijken naar zwart betalen en belastingontduiking in het amateurvoetbal. Van der Zee: “We moeten een dominantere speelwijze hanteren als het gaat om de financiële integriteit in het amateurvoetbal.  We zullen bestuurders in elk geval nog meer moeten aanspreken op de grote verantwoordelijkheid die ze dragen om netjes met hun club om te gaan. En als we twijfel kennen, dat we eerder actie ondernemen. Over het algemeen zijn onze mogelijkheden beperkt. We zijn een voetbalbond, geen opsporingsinstantie. Maar we moeten scherper zijn op verdachte signalen en nauwer samenwerken met de gemeenten en belastingdienst.”

Eerste stappen gezet

Jan Dirk van der Zee: 'Wat we bestuurders willen meegeven is: laat je niet leiden door blinde ambities met het eerste'. 

Met de komst van de Tweede en Derde divisie in het amateurvoetbal, zijn er ook licentievoorwaarden ingevoerd. Vanaf het huidige seizoen worden de financiële boeken door de licentiecommissie beoordeeld. “Dat zijn handvatten om de in de top van het amateurvoetbal meer inzicht te krijgen in de financiën van voetbalclubs. Een van de onderdelen is dat clubs overeenkomsten met spelers bij de KNVB moeten aangeven. Dat zijn de eerste stappen in financiële transparantie en gelijkheid in het amateurvoetbal.”

Ook roept de KNVB op tot een kritische blik van bestuurders bij verenigingen. “Wat we bestuurders willen meegeven is: laat je niet leiden door blinde ambities met het eerste. Je bent er voor de hele vereniging. Alle voetbalverenigingen zijn ontstaan voor en door mensen die samen lekker willen voetballen. Dat is de basis. En vanuit die basis moet je een vereniging leiden”, besluit Van der Zee.

De uitzending van ZEMBLA is vanavond, woensdag 7 september, om 21.15 uur te zien op NPO 2.

Column Jan Dirk v/d Zee (15): Meer dan het eerste elftal Column Jan Dirk v/d Zee (15): Meer dan het eerste elftal Lees hier de column van Jan Dirk van der Zee.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen