Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Tweede Kamer stemt in met nieuwe gokwet

KNVB Media
KNVB Media
7 juli 2016, 14:30

De Tweede Kamer heeft donderdag 7 juli ingestemd met het wetsvoorstel over de nieuwe Gokwet. - Foto: KNVB Media

De behandeling van de nieuwe Gokwet in de Tweede Kamer zit er op. Vandaag, donderdag 7 juli, stemde de Tweede Kamer in met het wetsvoorstel. De legalisering van online gokken komt hiermee een stap dichterbij. De KNVB is positief over het wetsvoorstel zoals dat er nu ligt. Er is een juiste balans gevonden tussen de waarborging van het vertrouwen in de sport en het bieden van ruimte voor nieuwe commerciële kansen voor de sport.

Extra spelregels 

Er is een juiste balans gevonden tussen de waarborging van het vertrouwen in de sport en het bieden van ruimte voor nieuwe commerciële kansen

Een attractief spelaanbod begint bij het waarborgen van een eerlijke weddenschap; in ons geval het waarborgen van een betrouwbare sport en betrouwbare competities. De Tweede Kamer bracht een aantal veranderingen aan in het oorspronkelijke wetsvoorstel om de integriteit van de sport te bewaken. Regeringspartijen VVD en PvdA willen gokken op sportresultaten alleen toestaan als deze zich slecht lenen voor matchfixing, omkoping of andere vormen van manipulatie. De uitsluiting van risicovolle weddenschappen, een gespecialiseerde ‘sportsbetting’ eenheid bij de Kansspelautoriteit en een meldplicht voor kansspelaanbieders bij verdachte gokbewegingen waarborgen straks eerlijke sportweddenschappen en verkleinen de voedingsbodem voor matchfixing.

Het sponsoren van een individuele sporter door een kansspelaanbieder wordt straks verboden. De clubs, sportorganisaties en sportbonden kunnen op teamniveau straks wel gesponsord worden. De door de sport geïntroduceerde gedragscode betrouwbaar Spel & Sponsoring zal worden opgenomen in lagere regelgeving.

Deel terug naar de sport

Kansspelen en sport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sportwedstrijden en -uitslagen worden gebruikt om een attractief spelaanbod voor de consument op te stellen. De nieuwe Gokwet voorzag nog niet in een afdracht aan sport. De politiek wil dat de sport gaat meeprofiteren. Een Kamermeerderheid stemde in dat de meeropbrengsten van online kansspelen (8-10 miljoen op jaarbasis) naar de sport gaan. Tijdens het debat is aangegeven dat het bedrag ten goede moet komen aan de unieke sportinfrastructuur en –opleidingen in Nederland.

De nieuwe Gokwet is nog geen feit. Het wetsvoorstel wordt nu eerst naar de Eerste Kamer gezonden. De wetgeving zal op z’n vroegst pas per 1 januari 2017 rond zijn, maar gezien eerder uitstel kan dit ook 1 juli 2017 worden.  Wanneer de Eerste Kamer akkoord is, dan is het straks mogelijk binnen de gestelde kaders en wetgeving voor vergunde kansspelaanbieders toe te treden tot de Nederlandse online gokmarkt.

De nieuwe gokwet: er staat veel op het spel De nieuwe gokwet: er staat veel op het spel Bekijk hier een eerder gepubliceerd artikel over de nieuwe Gokwet.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen