Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

De nieuwe gokwet: er staat veel op het spel

KNVB Media
KNVB Media
23 juni 2016, 6:51

De Tweede Kamer debatteert op donderdag 23 juni over de regulering van de Nederlandse online gokmarkt - Foto: KNVB Media

Ieder weekend worden er vele miljoenen online ingezet op Nederlandse voetbalwedstrijden. Het is nu nog illegaal om in Nederland online sportweddenschappen aan te bieden, maar daar komt binnenkort verandering in. Vandaag, donderdag 23 juni, debatteert de Tweede Kamer namelijk over de regulering van de Nederlandse online gokmarkt. Voor het voetbal staat er bij de invoering van deze nieuwe gokwet veel op het spel.

Voetbal is geen kansspel

De KNVB staat voor voetbal waarop je kunt vertrouwen

De KNVB staat voor voetbal waarop je kunt vertrouwen. Er wordt daarom hard gewerkt om de competities betrouwbaar te houden. De overheid kan bij invoering van de gokwet vergunningen afgeven, waardoor er een duidelijke scheiding tussen het legale en het illegale gokaanbod ontstaat. In combinatie met strikte handhaving van de voorwaarden en actieve bestrijding van het illegale aanbod, kunnen voetbalfans straks hun weddenschappen plaatsen op betrouwbare websites.

Een attractief spelaanbod begint bij een eerlijke weddenschap; in dit geval betrouwbare wedstrijden en eerlijke competities. De KNVB ondersteunt dan ook de oproep van de PvdA en VVD om risicovolle en matchfixing gevoelige weddenschappen – zoals rode en gele kaarten of amateurwedstrijden - uit te sluiten van het toekomstig kansspelaanbod. Deze maatregelen verkleinen de voedingsbodem voor matchfixing en dragen bij aan een eerlijke sport.

Betrouwbaar spel & sponsoring

Door de Nederlandse sportwereld is de code Betrouwbaar Spel & Sponsoring opgesteld. Hiermee is de sport klaar voor legalisering van online kansspelen. Deze code voorziet in een integere samenwerking tussen kansspelaanbieders en sportorganisaties en de aanpak van matchfixing. De KNVB wil hiermee illegale invloeden en belangenverstrengeling bij sponsoring door een kansspelaanbieder voorkomen, terwijl daarbij wel potentiële kansen voor de sport overeind blijven. Operationeel directeur betaald voetbal Gijs de Jong: Wij roepen de politiek op om de sport te ondersteunen door de code Betrouwbaar spel & sponsoring in regelgeving te waarborgen.”

Een bijdrage uit kansspelen voor de sport moet ten goede komen aan de versterking van onze unieke sportcultuur

Kansspelen en sport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voetbalwedstrijden en -uitslagen worden gebruikt om een attractief spelaanbod op te stellen. Sportbonden, competities en clubs investeren zelf veel in opleiding, begeleiding en voorlichting van sporters. Mede hierdoor kunnen voetballers op zaterdag ongestoord een balletje trappen. Die cultuur wil de KNVB in de toekomst graag behouden en versterken. De nieuwe gokwet voorziet momenteel niet in een afdracht aan sport. Gezien het gebruik van sport is een bijdrage voor de sport zeer wenselijk en logisch. Een dergelijke bijdrage vanuit de opbrengst van online kansspelen moet terug naar de sporters, de talloze vrijwilligers en alle sportverenigingen die sporten in Nederland mogelijk maken.   

Versterk de Nederlandse sportcultuur

“Een bijdrage uit kansspelen voor de sport moet ten goede komen aan de versterking van onze unieke sportcultuur”, vindt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal, “Zodat we straks de nieuwe Björn Kuipers kunnen opleiden en jongens en meisjes ook in de toekomst ongestoord van hun sport kunnen blijven genieten’ 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen