Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

‘EURO2020 moet een feest worden voor heel Nederland’

Stephan Oexman
KNVB Media
1 december 2018, 12:00

Als Oranje zich kwalificeert voor EURO2020 speelt het minimaal twee wedstrijden in de Johan Cruijff ArenA. - Foto: KNVB Media

Zondag staat de loting voor de kwalificatie van EURO2020 op het programma in Dublin. In Nederland wordt er al een jaar lang gewerkt aan de organisatie van vier wedstrijden in Amsterdam tijdens het eindtoernooi.

Amsterdam is immers één van de twaalf speelsteden waar het toernooi, in het kader van het zestigjarig bestaan van het EK, wordt georganiseerd. In de Johan Cruijff ArenA zullen drie groepswedstrijden en één achtste finale worden gespeeld.

Thuiswedstrijden

Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB en toernooidirecteur van speelstad Amsterdam tijdens EURO2020, kijkt uit naar de loting zondag en dan vooral naar het resultaat voor Oranje. “Iedereen verlangt weer naar momenten zoals we eerder in Zwitserland, Duitsland en Portugal gehad hebben, waarbij je met z’n allen achter het team gaat staan. Als we straks twee of drie groepswedstrijden in eigen land kunnen spelen… Dat zou fantastisch zijn.”

Want als Oranje zich kwalificeert voor het EK, zal het een plek krijgen in Poule C. De wedstrijden in die poule worden in Amsterdam en Boekarest (Roemenië) gespeeld. Als Roemenië zich in dat geval niet kwalificeert, speelt Nederland zelfs alle groepswedstrijden in eigen land. Kwalificeren zowel Nederland als Roemenië zich, zal de loting over exact een jaar uitwijzen of de ploeg van bondscoach Ronald Koeman twee of drie thuiswedstrijden krijgt. De achtste finale speelt Oranje sowieso niet in Nederland.

Zondag 2 december wordt er om 12.00 uur geloot voor de EK-kwalificatie. - Foto: UEFA

Essentieel

“Ook als we ons onverhoopt niet kwalificeren, wordt er in Amsterdam gevoetbald en doen we er alles aan om een goede gastheer te zijn”, zegt De Jong. “Maar we willen meer dan dat, we willen iets bereiken waar heel voetballend Nederland wat aan heeft. De gemiddelde voetballiefhebber willen we bij dit toernooi betrekken, en het liefste ook nog de niet-voetballiefhebbers. Het moet echt een feest worden van alle Nederlanders.”

De organisatie van vier wedstrijden tijdens EURO2020 staat wat dat betreft niet op zich. “We gaan een bid indienen voor het EK Futsal 2022, we willen de finale van de Champions League mannen en vrouwen binnenhalen én we willen het WK voor vrouwen in 2027 gaan organiseren. WEURO 2017 heeft iedereen laten zien wat de invloed kan zijn van een toernooi. Niet alleen door het sportieve aspect, maar ook vooral door de aanjagende functie voor meisjes om te gaan voetballen.”

Organisatie

Door de Johan Cruijff ArenA, de gemeente Amsterdam, Schiphol en de KNVB wordt er al een jaar lang gewerkt aan de organisatie. “Dat zijn tot nu toe vooral beleidsmatige zaken. Hoe moet het beleid op het gebied van veiligheid zijn, hoe gaan we het vervoer organiseren voor supporters uit binnen- en buitenland, hoeveel kaartjes kunnen er verkocht worden en welke hotels gaan de deelnemende teams gebruiken.” Als Nederland zich kwalificeert, zal de KNVB Campus de uitvalsbasis zijn voor Oranje.

Als het Nederlands elftal zich kwalificeert voor EURO2020, wordt de KNVB Campus de uitvalsbasis.

Maar ook de afstemming met de andere organiserende landen en de UEFA vergt veel tijd. “Dat vind ik er juist ook wel weer leuk aan en ik zou liegen als ik zeg dat we niet zo competitief ingesteld zijn om te laten zien dat wij dit ten opzichte van andere landen heel goed kunnen. Maar je moet wel diep in de materie zitten om alles te kunnen begrijpen, het valt bijna niet uit te leggen dat er zoveel tijd en energie zit in de organisatie van vier keer negentig minuten voetbal over anderhalf jaar.”

Expo Haarlemmermeer hart van alle internationale EURO2020-uitzendingen Expo Haarlemmermeer hart van alle internationale EURO2020-uitzendingen Vrijdag werd bekend dat het International Broadcast Centre tijdens EURO2020 in Nederland wordt gevestigd.

Fanpleinen

De organisatie gaat ook verder dan in en rondom de Johan Cruijff ArenA, zoals de inrichting van de fanpleinen in Amsterdam. “Maar zeker op het moment dat we ons voor het eerst in zes jaar weer kwalificeren voor een eindtoernooi, is de verwachting dat die niet groot genoeg zijn. Daarom willen we ook met andere gemeenten dan Amsterdam kijken hoe we daar iets kunnen organiseren. EURO2020 moet immers geen Amsterdams feestje worden, maar een feest voor heel Nederland.”

EURO2020 EURO2020 Meer informatie over speelstad Amsterdam tijdens EURO2020.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen