Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Marco van Basten in all-time elftal van UEFA

KNVB Media
KNVB Media
8 juni 2016, 10:05
1:26

Van Basten, de ster van het door Oranje gewonnen EK in 1988. - Foto: UEFA/KNVB Media

Marco van Basten is opgenomen in een all-time elftal van de UEFA, dankzij zijn geweldige prestatie tijdens het door Nederland gewonnen EK van 1988.

De voormalig aanvaller van het Nederlands elftal werd verkozen door bezoekers van de website en het Twitter-account van de Europese voetbalbond. Ruim 3,5 mensen brachten hun stem uit. De spelers zijn bekendgemaakt in het stadhuis van Parijs, en daarna in kunstzinnige vorm onthuld.

Elf gerenommeerde graffiti-kunstenaars hebben voor dat laatste gezorgd. Tot zondag 19 juni zijn de eerbetonen aan de legendes, waaronder de huidige assistent-trainer van Oranje, te zien. De afbeelding die Van Basten naar aanleiding van de verkiezing heeft ondertekend, wordt geveild voor een goed doel.

50 spelers genomineerd

De ondertekende afbeelding van Van Basten wordt geveild— Foto: KNVB Media

Er waren 50 spelers genomineerd, die aan minimaal twee van de gestelde criteria moesen voldoen: meegedaan in minstens een halve finale van een EK,verkozen in het ‘beste team’ van een Europees eindtoernooi, topscorer geweest, of voor een iconisch moment hebben gezorgd tijdens een EK, zoals de penalty van Antonin Panenka in 1976, de volley van Van Basten in 1988, of de stiftbal van Davor Suker in 1996.

Van Basten voelt zich vereerd dat hij bij de beste EK-voetballers wordt geschaard. “We moeten alleen nog even bepalen wie aanvoerder wordt”, grapt hij. De voormalig spits geeft verder aan zelf te hebben genoten in zijn jeugd van Michel Platini, de ster van het EK 1984.

Ronaldo, Zlatan, Lewandowski

Voor komend toernooi heeft hij vooral hoge verwachtingen van de aanvallers Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic en Robert Lewandowski. “Al is er ook altijd weer een nieuwe ster die zich presenteert, dus ik ben benieuwd.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen