Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Voormalig Vitesse-captain Kashia wint #EqualGame Award

KNVB Media
KNVB Media
22 augustus 2018, 14:00

Guram Kashia, met om zijn linkerarm de regenboogband, in actie voor Vitesse. - Foto: Soccrates Images

De eerste UEFA #EqualGame Award is gewonnen door Guram Kashia. De voormalig captain van Vitesse krijgt de waarderingsprijs omdat hij door het dragen van een regenboogaanvoerdersband publiekelijk aandacht vroeg voor diversiteit in het voetbal.

Het dragen van de regenboogband was een actie die vorig jaar gehouden werd in het Nederlands voetbal. Om initiatieven in het kader van de jaarlijkse Nationale Coming Out Dag te ondersteunen droegen alle aanvoerders van clubs uit de Eredivisie, Jupiler League en Eredivisie Vrouwen tijdens het weekend van 14 en 15 oktober een aanvoerdersband in regenboogkleuren. Met het dragen van de regenboogband lieten topvoetballers zien dat zij iedereen binnen het voetbal - collega-voetballers, scheidsrechters, supporters, vrijwilligers en vele anderen - steunen die worstelen met hun identiteit.

Negatieve reacties

Ik zal blijven vechten voor diversiteit en gelijke rechten voor iedereen in het voetbal. Ongeacht waar ik in de toekomst zal spelen

In het geval van Kashia leidde dit tot extreem negatieve en vijandelijke reacties in zijn geboorteland Georgië. Er werd zelfs opgeroepen om de 31-jarige verdediger niet meer op te roepen voor het nationale elftal. Kashia maakte echter duidelijk dat hij geen spijt had van het dragen van de regenboogband. Bovendien gaf hij een krachtig signaal af door te stellen dat hij een voorstander is van diversiteit in het voetbal, ongeacht huidskleur, seksuele voorkeur, culturele achtergrond of religie. Dat statement leverde hem wereldwijd veel waardering op.

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin feliciteert Kashia met het winnen van de #EqualGame Award en roemt het karakter van de Georgiër. “Guram verdient het om deze prijs te winnen. Hij heeft een belangrijke rol op zich genomen door de LHBT-gemeenschap te ondersteunen. Ondanks de bedreigingen aan zijn adres, predikte hij tolerantie en acceptatie.” De Georgisch international is blij met het winnen van de waarderingsprijs. “Ik bedank UEFA-voorzitter Ceferin voor deze prijs en zal blijven vechten voor diversiteit en gelijke rechten voor iedereen in het voetbal. Ongeacht waar ik in de toekomst zal spelen.”

#EqualGame Award

De #EqualGame Award is een waarderingsprijs voor voetballers die als rolmodel hebben gediend in de strijd om gelijke rechten en diversiteit in het voetbal. Met de prijs wil de UEFA benadrukken dat voetbal voor iedereen is. Guram Kashia gaat de boeken is als eerste winnaar van de prijs. De Georgisch international, die tegenwoordig uitkomt voor San José Earthquakes in de Verenigde Staten, neemt de prijs donderdag 30 augustus in ontvangst tijdens de Champions League-loting in Monaco.

Diversiteit in het voetbal Diversiteit in het voetbal Lees alles over het diversiteitsbeleid van de KNVB.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen