Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

ARAG KNVB VAR moment: Afgekeurde goal van AZ

KNVB Media
KNVB Media
12 november 2018, 19:30
1:12

Assistent-scheidsrechter Joost van Zuilen moest volgens de regels wachten met vlaggen voor buitenspel. - Foto: KNVB Media

Een vermeende handsbal? Mogelijke rode kaart? Wel of geen terechte goal? In de control room van het ARAG KNVB Replay Center kijken altijd twee extra paar ogen mee met de wedstrijd: de Video Assistent Referee (VAR) en zijn assistent (AVAR). Maar wat gebeurt er precies als de VAR daadwerkelijk in actie komt en wat zijn de juiste procedures? Wekelijks kijken we terug met de unieke beelden en geluid in het ARAG KNVB VAR moment.

De VAR kijkt op eigen initiatief of op verzoek van de scheidsrechter beelden van bepaalde acties terug. Een juiste observatie of was er misschien toch meer aan de hand? Via directe communicatie tussen het veld en het ARAG KNVB Replay Center in Zeist werken de scheidsrechter en de VAR samen met als doel een zo eerlijk mogelijk verloop van de wedstrijd.

Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Hoe handelt de VAR in alle hectiek en welke overwegingen worden er meegenomen in de uiteindelijke beslissing? Aan de hand van een aansprekend voorbeeld tonen wij wekelijks unieke beelden, verrijkt met het geluid van de onderlinge communicatie, vanuit het ARAG KNVB Replay Center.

Afgekeurde goal AZ

Deze week wordt de afgekeurde treffer van AZ in de uitwedstrijdwedstrijd tegen ADO Den Haag nader belicht. Daarbij stond niet doelpuntenmaker Oussama Idrissi buitenspel, maar aangever Mats Seuntjens. Nadat de bal over de doellijn ging, stak assistent-scheidsrechter Joost van Zuilen de vlag omhoog.

Dit betreft een situatie die regelmatig vragen oproept bij de trainers, spelers en toeschouwers. Scheidsrechters en assistent-scheidsrechters hebben de opdracht om bij de beoordeling van (scherpe) buitenspelsituaties te wachten met vlaggen of fluiten tot de aanval zijn uitwerking heeft gehad. Bijvoorbeeld wanneer er een doelpunt is gemaakt. Hierdoor heeft de VAR altijd de mogelijkheid om na een check het doelpunt goed te keuren dan wel af te keuren wegens strafbaar buitenspel.

ARAG KNVB VAR MOMENT: Seuntjens (AZ) staat buitenspel. 

 

Veelgestelde vragen Veelgestelde vragen Antwoorden op veelgestelde vragen over de VAR.

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen