Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Antwoorden op veelgestelde vragen over de VAR

KNVB Media
KNVB Media
3 augustus 2018, 11:26

De KNVB streeft met de invoering van de VAR naar een nog sportiever en eerlijker verloop van alle wedstrijden. - Foto: KNVB Media

Tijdens de Johan Cruijff Schaal XXIII tussen PSV en Feyenoord wordt zaterdag voor het eerst dit seizoen gewerkt met de Video Assistant Referee (VAR). VAR Danny Makkelie ondersteunt vanuit het ARAG KNVB Replay Center op de KNVB Campus in Zeist scheidsrechter Serdar Gözübüyük in Eindhoven. Eén week later doet de VAR zijn intrede in de Eredivisie.

De KNVB streeft met de invoering van de VAR naar een nog sportiever en eerlijker verloop van alle wedstrijden. In maart stemden alle BVO’s unaniem in met de komst van de VAR in de Eredivisie. Dit betekent dat bij alle competitiewedstrijden op het hoogste niveau van het Nederlandse betaald voetbal gebruik wordt gemaakt.

 

Bij welke spelsituaties ondersteunt de VAR de scheidsrechter?

De VAR grijpt alleen in bij een ‘clear error’, een duidelijke fout, in de volgende gevallen:

 • Wel of geen doelpunt door hands, buitenspel of andere overtreding
 • Niet of onterecht gegeven strafschop
 • Niet of onterecht gegeven directe rode kaart
 • Identiteitsvergissing bij het geven van een gele of rode kaart
 

Wat is de volgorde van het VAR-proces?

 1. Het incident vindt plaats
 2. De VAR kijkt terug en geeft advies
 3. De scheidsrechter besluit en onderneemt actie
 

Welke mogelijkheden heeft de scheidsrechter?

 • De scheidsrechter volgt het advies van de VAR direct op
 • De scheidsrechter besluit om het moment zelf terug te kijken
 

Wanneer wordt besloten of de VAR in actie komt?

De communicatie kan zowel door de scheidsrechter als de VAR worden gestart. Dit is dus als de scheidsrechter vermoedt dat hij een ernstig incident mist of als de VAR van mening is dat de scheidsrechter een incident heeft gemist of duidelijk fout heeft beoordeeld. In plaats van: Dit is dus als de scheidsrechter denkt advies te kunnen gebruiken of als de VAR denkt dat de scheidsrechter een moment niet heeft gezien of iets verkeerd heeft beoordeeld.

 

Welke beelden kan de VAR gebruiken?

De VAR kan gebruik maken van alle beelden die gemaakt worden door de verschillende camera’s van de tv-producent. Alle beelden die voor de kijkers thuis te zien zijn, die zijn ook beschikbaar voor de VAR. Wedstrijden in de Eredivisie worden gevolgd met minimaal zes camera’s.

 

Hoeveel tijd mag er zitten tussen een incident en een uiteindelijke beslissing?

Er is geen maximale duur vastgesteld. De prioriteit ligt bij de juistheid van de beslissing. De tijd die hieraan wordt besteed, wordt aan het eind van de speelhelft door de scheidsrechter bijgetrokken.

 

Wie neemt de eindbeslissing?

De scheidsrechter neemt altijd de eindbeslissing. De VAR assisteert de scheidsrechter, net zoals de grensrechters en de vierde official dit doen.

 

Hoe communiceren de VAR en de scheidsrechter?

De scheidsrechter en de VAR hebben contact via hun headset. De scheidsrechter gebruikt deze headset ook om in verbinding te staan met zijn assistenten en de vierde official.
De communicatie kan zowel door de scheidsrechter als de VAR worden gestart. Dit is dus als de scheidsrechter vermoedt dat hij een ernstig incident mist of als de VAR van mening is dat de scheidsrechter een incident heeft gemist of duidelijk fout heeft beoordeeld. In plaats van: Dit is dus als de scheidsrechter denkt advies te kunnen gebruiken of als de VAR denkt dat de scheidsrechter een moment niet heeft gezien of iets verkeerd heeft beoordeeld.

 

Kunnen beide teams verzoeken om een terugblik door de VAR?

Nee, dit kan niet. De VAR komt in actie als de scheidsrechter denkt advies te kunnen gebruiken of als de VAR zelf denkt dat de scheidsrechter een moment niet heeft gezien of iets verkeerd heeft beoordeeld. Het zelf aanvragen van de VAR laten de regels van de internationale spelregelcommissie IFAB niet toe.

 

Waar vandaan volgt de videoscheidsrechter het spel?

Vanuit het ARAG KNVB Replay Center op de KNVB Campus in Zeist. Daar kunnen tegelijkertijd vijf wedstrijden bekeken worden. Ook is er nog een zesde reserve VAR-booth beschikbaar voor het geval van nood, bijvoorbeeld bij technische problemen. Bij negen wedstrijden tegelijkertijd (de laatste twee speelrondes) bevinden de overige VAR’s zich op locatie.

 

Wie zijn er actief als videoscheidsrechters?

Dat zijn de scheidsrechters en assistent-scheidsrechters die actief zijn in het betaald voetbal. Deze (assistent-)scheidsrechters zijn geschoold om als VAR aan de slag te gaan.

 

Waar kan de scheidsrechter het beeld terugzien?

Dit kan door middel van een zogenoemde ‘on-field review’ op een scherm langs de rand van het veld. Hier krijgt de scheidsrechter de beelden te zien waarvan de VAR van mening is dat deze relevant zijn.

 

Hoe worden de supporters in het stadion geïnformeerd?

 • Als de scheidsrechter contact heeft met de VAR houdt hij zijn hand tegen zijn headset aan.
 • Als de beslissing anders is of de scheidsrechter zelf het beeld gaat bekijken, maakt hij met beide handen het gebaar van een beeldscherm in de lucht.

In de toekomst willen we dit nog duidelijker maken voor toeschouwers, bijvoorbeeld door de beelden die voor tv-kijkers te zien zijn ook in het stadion te tonen. Helaas is dit op dit moment nog niet mogelijk.

 

Bij welke wedstrijden is de VAR in het seizoen 2018/'19 actief?

De VAR wordt dit seizoen bij 324 wedstrijden in het betaald voetbal ingezet:

 • Eredivisie: 306 wedstrijden
 • TOTO KNVB Bekertoernooi: vanaf kwartfinales, 7 wedstrijden
 • Play-offs Europees ticket: halve finales en finales, 6 wedstrijden 
 • Play-offs promotie/degradatie: finales, 4 wedstrijden
 • Johan Cruijff Schaal

Geen audioverbinding met de VAR; en dan? Geen audioverbinding met de VAR; en dan? Lees hier de scenario's als er technische problemen zijn met de VAR.

Zo ziet het ARAG KNVB Replay Center eruit Zo ziet het ARAG KNVB Replay Center eruit Lees alles over het ARAG KNVB Replay Center.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen