Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

VAR-training UEFA-arbiters in KNVB ARAG Replay Center

Ruud Scheper
KNVB Media
11 oktober 2018, 17:30

Mike van der Roest kijkt toe terwijl de Italiaanse UEFA-scheidsrechter Davide Massa voor hem als eerste van de scheidsrechters als VAR optreedt. - Foto: KNVB Media

Terwijl Oranje zich een paar velden verder op de KNVB Campus voorbereidt op de interlands tegen Duitsland en België, wordt in het ARAG KNVB Replay Center door 24 UEFA-scheidsrechters uit verschillende landen druk geoefend met de VAR. De reden: volgend jaar doet de videoscheidsrechter zijn intrede in de Champions League.

De faciliteiten hier zijn geweldig en het veld ligt op loopafstand

De bijeenkomst in Zeist is de eerste van een reeks waaraan de groep arbiters deelneemt. Over twee weken reizen de scheidsrechters af richting Madrid voor een tweede testweek. Deze winter volgt nog een trip naar Lissabon, terwijl een nieuwe groep dan alweer is gestart in Zeist. De KNVB is de trotse gastheer van de eerste bijeenkomst en dat is niet toevallig. “Hier in Nederland is het allemaal begonnen”, weet Jaap Uilenberg, vicevoorzitter van de scheidsrechterscommissie van de UEFA. “De faciliteiten hier zijn geweldig en het veld ligt op loopafstand.”

Gesimuleerde wedstrijd

Op dat veld, een paar meter verderop, wordt op hetzelfde moment een wedstrijd gespeeld. “Gesimuleerd natuurlijk”, vertelt Mike van der Roest, projectleider videoarbitrage bij de KNVB en degene die de scheidsrechters deze dag met raad en daad terzijde staat. “Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er minutenlang niets gebeurt.” Voor de live-test is de groep in tweeën gedeeld. Eén groep staat op het veld, de andere zit in het VAR-centrum, waar op zeven beeldschermen wordt geoefend. “Een daarvan is online actief in contact met de scheidsrechter op het veld”, vertelt Van der Roest. “De andere zes oefenen offline met andere beelden.”

Voor de live-test is de groep in tweeën gedeeld. Eén groep staat op het veld, de andere zit in het VAR-centrum, waar op zeven beeldschermen wordt geoefend.

‘Ga naar het scherm en bekijk de situatie zelf’, adviseert Davide Massa de Bulgaarse arbiter

‘Giorgi, wat is je beslissing’, vraagt scheidsrechter Davide Massa aan zijn collega Giorgi Kabakov op het veld wanneer hij als VAR heeft plaatsgenomen achter de beeldschermen in het Replay Center. ‘Ga naar het scherm en bekijk de situatie zelf’, adviseert hij de Bulgaarse arbiter. ‘Geen penalty en trek de rode kaart in’, klinkt het nauwelijks een minuut later bij een situatie aan de andere kant van het veld. Zo volgen de momenten waar de VAR aan te pas moet komen zich in rap tempo op. Van der Roest is tevreden. “Alleen door het veel te doen, leer je ermee werken.”

Eerste indrukken positief

UEFA-scheidsrechter Matej Jug is de tweede arbiter die als Assistant Video Assistant Referee (AVAR) mag optreden. Later op de dag is hij zelf VAR en scheidsrechter op het veld. Aan het begin was het even wennen, bekent hij. “Maar de eerste indrukken zijn heel positief. Het zal ons helpen om in cruciale situaties de juiste beslissing te maken.” De Sloveense arbiter is trots dat hij deel mag uitmaken van de nieuwe generatie scheidsrechters. “De VAR is de toekomst. Ik ben heel blij dat ik hier mag zijn.”

Op het aangrenzende veld kijkt een van de scheidsrechters de beelden terug op advies van de VAR.

De eerste indrukken zijn heel positief. Het zal ons helpen om in cruciale situaties de juiste beslissing te maken

Daar denkt zijn Wit-Russische collega Aleksei Kulbakov niet veel anders over. “Vanaf volgend jaar wordt de VAR ingevoerd in de Champions League, voor die tijd moeten we zoveel mogelijk meters maken.” De videoscheidsrechter is er niet alleen om scheidsrechters te helpen, zo benadrukt hij. “Het helpt het hele voetbal; scheidsrechters, spelers én toeschouwers. En voor mij persoonlijk is het een enorme kans en een grote eer om hier deel van uit te mogen maken.”

Eerlijkere competities

Niet alleen de scheidsrechters, ook de KNVB juicht de introductie van de VAR in de UEFA-competities van harte toe, vertelt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB. “Niet omdat we ons aan de voorkant van deze ontwikkeling bevinden, maar omdat we het belangrijk vinden dat de competities eerlijker verlopen. Het zal de scheidsrechters helpen in moeilijke situaties, die vaker voorkomen door de toegenomen snelheid en de intensiteit van het spel. Als KNVB zijn we natuurlijk heel erg trots dat de UEFA ons Replay Center heeft uitgekozen om de nieuwe generatie scheidsrechters op te leiden voor volgend seizoen.”

Tijdens de testwedstrijden is er veelvuldig contact tussen de scheidsrechter op het veld en de VAR in het ARAG KNVB Replay Center.

UEFA-scheidsrechtersbaas Roberto Rosetti is laaiend enthousiast over de mogelijkheden in Zeist. Hij kijkt naar het Replay Center waarin de scheidsrechters druk bezig zijn om zich vertrouwd te maken met de mogelijkheden van de videoscheidsrechter. “Het is perfect voor onze training. De technologie in het VAR-centrum is echt top. We willen de KNVB hartelijk bedanken voor de mogelijkheid om hier te komen.”

Fouten verbannen

Ons doel is om duidelijke fouten uit het voetbal te verbannen

Over het belang van de invoering van de VAR en de training daarvoor is de Rosetti duidelijk. “Dit is heel belangrijk. Niet alleen voor scheidsrechters, maar voor heel het voetbal. Ons doel is om duidelijke fouten uit het voetbal te verbannen. Dit project en deze training helpen daarbij. We moeten één taal gaan spreken, één technische taal. Eenduidigheid en consequentie zijn daarbij cruciaal. Tegenwoordig kan iedereen binnen een paar seconden een moment terughalen op zijn televisie of mobiele telefoon. Iedereen behalve de scheidsrechter, terwijl juist hij degene is die de beslissing moet nemen. Met de VAR kunnen we hem helpen de juiste beslissingen te maken.”

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen