Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Op het veld beelden terugkijken met 'on-field review'

KNVB Media
KNVB Media
24 januari 2017, 9:00

In het KNVB Bekertoernooi wordt opnieuw live getest met de Video Assistent Referee. - Foto: KNVB Media

In de vier kwartfinalewedstrijden van de strijd om de KNVB Beker wordt er opnieuw live getest met de Video Assistant Referee. Een nieuw onderdeel van de live test op de Nederlandse velden is de 'on-field review'. De FIFA/IFAB heeft de KNVB namelijk gevraagd om dit onderdeel vanaf de kwartfinales van het Bekertoernooi te testen.

Wat is een 'on-field review'?

Dit houdt in dat de scheidsrechter een bepaalde situatie nog eens kan bekijken op een beeldscherm naast het veld. Het voordeel van de 'on-field review' is dat de scheidsrechter, als hoofdverantwoordelijke op het veld, in geval van twijfel bevestiging kan krijgen door de beelden terug te kijken.

De scheidsrechter zal in de praktijk alleen gebruik maken van een 'on-field review' als hij het 'incident' niet (of niet duidelijk) heeft waargenomen. Het idee is dat dit de scheidsrechter helpt bij zijn uitleg op het veld en hiermee de acceptatie van een beslissing door spelers en trainers vergroot.

Een 'on-field review' kan er wellicht voor zorgen dat het iets langer duurt voordat er een beslissing genomen wordt, maar het belangrijkste is dat het klopt wat de arbitrage doet.

Wanneer komt de videoscheidsrechter in actie?

De kwartfinale in de strijd om de KNVB Beker wordt op 24, 25 en 26 januari gespeeld.

De arbitrage staat tijdens de wedstrijd rechtstreeks met elkaar in contact door middel van een headset. De videoscheidsrechter kan de arbiter op het veld ondersteunen bij wedstrijdbepalende spelsituaties. Het gaat om een advies. De scheidsrechter op het veld blijft verantwoordelijk voor de beslissingen. Bij deze situaties kan de arbiter advies vragen en/of krijgen:

  • Penalty's
  • Rode kaartmomenten
  • Doelpunten waar een overtreding of buitenspel aan vooraf is gegaan
  • Bij onduidelijkheid over speler(s), zogenoemde persoonsverwisseling

Testen in het KNVB Bekertoernooi

De KNVB kiest voor live testen in het KNVB Bekertoernooi, omdat er geen sprake is van een ranglijst en de duels los staan van de wedstrijden van andere clubs. Om een wedstrijd met een live Video Assistant Referee te kunnen uitvoeren moeten er voldoende televisiecamera’s aanwezig zijn en zijn er minimale  infrastructurele voorzieningen nodig. In dit geval kan er bij alle vier de kwartfinaleduels getest worden.

De Video Assistant Referee is een scheidsrechter die de arbitrage kan ondersteunen in het nemen van cruciale beslissingen in de wedstrijd. Dit doet hij op basis van beelden van de aanwezige camera's in het stadion. De videoscheidsrechter adviseert de scheidsrechter bij wedstrijdbepalende spelsituaties. Het gaat om een advies. De scheidsrechter op het veld blijft verantwoordelijk voor de beslissingen.

Videoarbitrage Videoarbitrage Dit waren de opmerkelijke momenten tot nu toe.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen