Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Videoarbitrage: dit waren de opmerkelijke momenten

KNVB Media
KNVB Media
23 januari 2017, 12:57
1:12

De video-assistent beleeft zijn wereldwijde primeur tijdens het KNVB Bekertoernooi. - Foto: KNVB Media

Ook in de kwartfinale van de strijd om de KNVB Beker is de videoscheidsrechter van de partij. Bij alle vier duels wordt er live getest met de Video Assistent Referee. Wat heeft de inzet van de videoscheidsrechter tot dusver opgeleverd?

Terug naar 21 september 2016, de avond van de wereldwijde primeur. In de 1e ronde van het KNVB Bekertoernooi maakt de videoref zijn entree. Bij het duel tussen Ajax en Willem II wordt scheidsrechter Danny Makkelie live geassisteerd door videoscheidsrechter Pol van Boekel. 

En dat bewijst meteen zijn waarde. Bij een overtreding van Willem II-middenvelder Anouar Kali grijpt scheidsrechter Danny Makkelie in eerste instantie naar een gele kaart, maar op advies van video-assistent Pol van Boekel wordt dit omgezet naar een rode prent. Makkelie neemt de beslissing van zijn assistent op afstand zonder twijfel over. Bekijk en luister hieronder de conversatie tussen Makkelie en Van Boekel. 

Zo kwam de rode kaart van Anouar Kali tot stand in het KNVB Bekerduel Ajax - Willem II.

WK voor clubs

In december is de videoscheidsrechter ook actief op het WK voor clubs in Japan. Ook daar is er weer een primeur. Voor het eerst in de geschiedenis van het mondiale voetbal wordt er een penalty toegekend na ingrijpen van de videoscheidsrechter. Dat is Danny Makkelie. In de 31e minuut van de halve finale tussen Atletico Nacional en Kashima Antlers geeft hij een signaal, dat vervolgens wordt overgenomen door de scheidsrechter op het veld.

Die zag niet dat er een duidelijk overtreding werd gemaakt binnen het zestienmetergebied. "De speler van Kashima Antlers kreeg een trap op zijn hiel. Omdat het niet in de buurt van de bal gebeurde, heeft de scheidsrechter de situatie nooit kunnen waarnemen", legde Makkelie uit.

Makkelie was enkele dagen later ook video-assistent bij de finale tussen Real Madrid en Kashima Antlers. In die finale van het WK voor clubs was er nog een bijzonder moment. Tot onbegrip van velen werd er in blessuretijd van de tweede helft geen gele kaart gegeven aan Sergio Ramos. Ook Makkelie greep niet in. Dat had echter een reden: een videoscheidsrechter mag volgens het protocol namelijk niet adviseren over een tweede gele kaart, alleen over directe rode kaarten.

Nieuw in de kwartfinale

In de kwartfinale van de strijd om de KNVB Beker wordt er opnieuw live getest met de Video Assistent Referee. Nieuw aan deze test is de mogelijkheid voor de scheidsrechter om een 'on field review' te verrichten. Dit houdt in dat de scheidsrechter de beslissing van de videoscheidsrechter nog eens kan bekijken op een beeldscherm naast het veld. Het is voor het eerst dat deze mogelijkheid er is tijdens een officiële wedstrijd in Nederland.

On field review On field review Videoarbitrage: ‘On field review’ bij kwartfinale KNVB Beker

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen