Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Videoarbitrage: ‘On field review’ bij kwartfinale KNVB Beker

KNVB Media
KNVB Media
12 januari 2017, 10:29

Ook in de kwartfinale van de KNVB Beker zal de videoscheidsrechter in actie komen. - Foto: KNVB Media

In de kwartfinale van de strijd om de KNVB Beker wordt er opnieuw live getest met de Video Assistent Referee. Nieuw aan deze test is de mogelijkheid voor de scheidsrechter om een ‘on field review’ te verrichten.

Dit houdt in dat de scheidsrechter de beslissing van de videoscheidsrechter nog eens kan bekijken op een beeldscherm naast het veld. Het is voor het eerst dat deze mogelijkheid er is tijdens een officiële wedstrijd in Nederland.

Opnieuw een stap voor de videoarbitrage

‘’Dit is opnieuw een stap voor de videoarbitrage,’’ aldus Gijs de Jong, directeur operationele zaken van de KNVB. ‘’Door de FIFA is ons gevraagd om tijdens de testfase ook dit element aan onze livetest met de Video Assistent Referee toe te voegen."

Acceptatie spelers

Zeker dat beslissing videoassistent juist is

"Het voordeel van de ‘on field review’ is dat de scheidsrechter er, als hoofdverantwoordelijke op het veld, zeker van kan zijn dat de beslissing van zijn videoassistent juist is. Het idee is dat dit ook helpt bij de acceptatie van een beslissing door spelers en trainers. Een ‘on field review’ kan er wellicht voor zorgen dat het iets langer duurt voordat er een beslissing genomen wordt, maar het belangrijkste is dat het klopt wat de arbitrage doet."

Ditmaal is er bij alle kwartfinale duels in het KNVB Bekertoernooi videoarbitrage aanwezig. Het gaat om de volgende duels:

WedstrijdDatum
FC Volendam - Sparta RotterdamDinsdag 24 januari (20.45)
FC Utrecht - SC CambuurWoensdag 25 januari (18.30)
AZ - SC HeerenveenWoensdag 25 januari (20.45)
Vitesse - FeyenoordDonderdag 26 januari (20.45)

De aanstellingen - scheidsrechters, assistenten, videoreferee - voor de bekerduels worden later bekendgemaakt.

WK clubs

Bij het WK voor clubs is er al eerder gebruik gemaakt van ‘on field review’. Tijdens het duel tussen Atletico Nacional en Kashima Antlers op het WK adviseerde Danny Makkelie als videoscheidsrechter arbiter Viktor Kassai om een penalty te geven aan Kashima Antlers.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen