Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Historische penalty WK clubs dankzij videoscheids Makkelie

KNVB Media
KNVB Media
14 december 2016, 16:40

Danny Makkelie op archiefbeeld als videoscheidsrechter. - Foto: KNVB Media

Voor het eerst in de geschiedenis van het mondiale voetbal is een penalty toegekend na ingrijpen van de videoscheidsrechter. Danny Makkelie gaf in de 31e minuut van de halve finale tussen Atletico Nacional en Kashima Antlers een signaal, dat vervolgens werd overgenomen door de scheidsrechter.

“Het was een duidelijke overtreding”, zegt Makkelie. “De speler van van Kashima Antlers kreeg een trap op zijn hiel binnen het zestienmetergebied. Omdat het niet in de buurt van de bal gebeurde, heeft de scheidsrechter de situatie nooit kunnen waarnemen.”

Signaal

Voor mij, en de andere twee video-scheidsrechters die in het busje zaten, was het een duidelijke strafschop

Na de overtreding ging het spel nog even door. “De bal was nog in het spel; zolang wij niet 100 procent zeker zijn dat het een overtreding was, wachten we met het stilleggen van de wedstijd. We hebben direct de herhalingen gecheckt en op het moment dat de bal buiten de lijnen was voor een ingooi, hebben we de scheidsrechter gevraagd te wachten en naar het scherm te lopen.”

“Op dat moment hebben we de beelden bij hem voorgezet. Voor mij, en de andere twee video-scheidsrechters die in het busje zaten, was het een duidelijke strafschop. De scheidsrechter nam dat signaal na de beelden zelf gezien te hebben over en kende de penalty toe.”

Danny Makkelie achter de monitoren bij de wedstrijd Atletico Nacional - Kashima Antlers.

Tv-beelden

De suggestie dat het buitenspel was, wijst Makkelie van de hand. “De speler op wie de overtreding werd gemaakt, maakte op dat moment nog geen actief onderdeel uit van het spel.”

De wedstrijd tussen het Colombiaanse Atlético Nacional en Kashima Antlers uit Japan was het tweede optreden van Makkelie als hoofd-videoscheidsrechter tijdens het WK voor clubs. “Wederom floot het arbitrale trio een perfecte wedstrijd, maar deze situatie was off-the-ball en konden zij daarom nooit beoordelen. Dit bewijst daarmee de toegevoegde waarde van het gebruik van tv-beelden.”

Makkelie video-assistent tijdens 'historische avond' Makkelie video-assistent tijdens 'historische avond' Lees de reactie van Makkelie na de openingswedstrijd van het WK voor clubs.

 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen