Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Makkelie video-assistent tijdens 'historische avond'

KNVB Media
KNVB Media
8 december 2016, 19:00

Danny Makkelie als video-assistent op archiefbeeld. - Foto: KNVB Media

Tijdens de openingswedstrijd van het WK voor Clubs in Japan heeft de video-assistent zijn debuut gemaakt op een mondiaal eindtoernooi. Danny Makkelie was hoofd-videoscheidsrechter bij de wedstrijd tussen Kashima Antiers en Auckland City (2-1).

In tegenstelling tot eerdere testen tijdens bijvoorbeeld de KNVB Beker, waar één videoscheidsrechter achter de monitoren zit, zijn er op het WK voor Clubs per wedstrijd drie video-assistenten. De hoofd-videoscheidsrechter bekijkt de herhalingen en communiceert indien nodig met de scheidsrechter op het veld, de tweede videoscheidsrechter blijft op die momenten de wedstrijd verder volgen en de derde videoscheidsrechter kan gebruikt worden om over situaties te overleggen.

Openingswedstrijd

Tijdens de wedstrijd hebben we enkele situaties met een silent-check gecontroleerd

Bij de wedstrijd, die donderdagavond (plaatselijke tijd) werd gespeeld, werkte Makkelie samen met de Sloveen Damir Skomina (tweede video-assistent) en de Amerikaan Mark Geiger (derde video-assistent). Alledrie zijn het erkende FIFA-scheidsrechters, die louter als videoscheidsrechter actief zullen zijn op het toernooi in Japan.

"Tijdens de wedstrijd hebben wij enkele situaties met een silent-check (waarbij er geen contact wordt gelegd met de scheidsrechter, red.) gecontroleerd", zegt Makkelie. "Zoals de drie doelpunten, een disciplinaire sanctie (gele kaart) en een overtreding die in eerste instantie binnen het strafschopgebied leek te zijn gemaakt, maar er toch net buiten was. Het arbitrale kwartet had alles echter volledig onder controle en leidde een goede wedstrijd. Het was voor ons dan ook niet nodig om daadwerkelijk in te grijpen."

Mijlpaal

Het debuut van de videoscheidsrechter op het WK voor clubs is een belangrijke mijlpaal voor de introductie van een video-assistent bij het voetbal. "We zijn hier met zeven videoscheidsrechters; ik hoor pas later of ik nog bij meer wedstrijden actief ben. Ik ben trots dat ik hier onderdeel van uit mocht maken; het was een historische avond."

Makkelie als videoscheidsrechter naar WK Makkelie als videoscheidsrechter naar WK Lees meer over de aanstelling van Danny Makkelie bij het WK voor Clubs.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen