Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

FIFA gaat video-assistent testen; KNVB wil rol spelen

KNVB Media
KNVB Media
5 maart 2016, 16:38

Foto: KNVB Media

Wereldvoetbalbond FIFA gaat twee jaar de video-assistent in het voetbal testen. Dat heeft de IFAB, de internationale spelregelcommissie van de FIFA, vandaag bekendgemaakt. De IFAB streeft ernaar voor het seizoen 2017/'18 te starten met testen. De komende weken ontmoet de IFAB de geïnteresseerde voetbalbonden om een schema voor de komende 24 maanden te realiseren. Een van de bonden is de KNVB.

"Dit is goed nieuws", zegt Gijs de Jong, directeur operationele zaken van de KNVB. "De nieuwe FIFA-president Gianni Infantino toont aan open te staan voor vernieuwing, dat is veelbelovend voor het voetbal. De KNVB vertolkt al jaren een voortrekkersrol voor de komst van de video-assistent. De IFAB onderkent dit pionierswerk en geeft aan dat het protocol grotendeels gebaseerd is op het verrichte werk in Nederland.

De KNVB vertolkt al jaren een voortrekkersrol.

We hebben er alle vertrouwen in dat het Nederlandse voetbal volgend seizoen gaat testen met de video-assistent. Nederland is er klaar voor en we starten liever vandaag dan morgen."

De KNVB test al ruim twee jaar op de achtergrond de werking van de video-assistent. De resultaten van de pilot van de KNVB tonen aan dat er in een wedstrijd gemiddeld twee á drie cruciale momenten zijn waarbij de video-assistent de scheidsrechter kan adviseren in het nemen van een beslissing. Bovendien kan een video-assistent in gemiddeld elf seconden de scheidsrechter van een juist advies voorzien.

Triple Punishment Rule

FIFA heeft ook aangeven de regels omtrent de zogeheten triple punishment rule te herzien. Deze spelsituatie ontstaat als de laatste verdediger een overtreding in het strafschopgebied begaat, en een daarmee de aanvaller van een scoringskans ontneemt. De verdediger wordt vervolgens op drie manieren gestraft: een penalty, een rode kaart en de daarop volgende schorsing. FIFA heeft besloten dat overtredingen waarbij de verdediger de intentie heeft de bal te spelen, een gele kaart kan volstaan. De aangepaste regel wordt twee jaar getest.

"De KNVB vindt de triple punishment rule in sommige gevallen een te zware beslissing en we juichen verandering toe", geeft Gijs de Jong aan. "Buitensporige overtredingen moeten echter nog steeds met een rode kaart worden bestraft. Dit zorgt ervoor dat het sportieve aspect bij wedstrijden benadrukt blijft." Video-assistent Video-assistent

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen