Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

FIFA-badge voor scheidsrechter Marisca Overtoom

KNVB Media
KNVB Media
19 december, 18:30

Marisca Overtoom (midden) als arbiter bij het UEFA Development Tournament, terzijde gestaan door Fijke Hoogendijk en Diana Snoeren. - Foto: Eigen foto.

Scheidsrechter Marisca Overtoom heeft een plek op de internationale FIFA-lijst verdiend. De 26-jarige arbiter uit Obdam zal komend jaar worden ingezet voor internationale (jeugd)wedstrijden. Nederland telt inmiddels vier vrouwelijke arbiters die internationaal fluiten.

Franca Overtoom, assistent-scheidsrechter in de Keuken Kampioen Divisie.

Overtoom voegt zich bij collega-arbiters Shona Shukrula (die eerder deze week naar Category 1 promoveerde), Vivian Peeters en Lizzy van der Helm die al langer op de FIFA-lijst staan. Ook gaat ze haar oudere zus Franca (28) achterna, die als assistent-scheidsrechter internationaal aan de weg timmert en in Nederland wekelijks voor wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie wordt aangesteld. "Heel mooi. Hier heb ik hard voor gewerkt", aldus Overtoom.

Voetbalfamilie

De Noord-Hollandse komt uit een echte voetbalfamilie. Broer Willie Overtoom speelde jarenlang betaald voetbal, onder meer voor Heracles Almelo en AZ. Met die laatste club won hij in 2013 de KNVB Beker. Marisca Overtoom begon op 15-jarige leeftijd met fluiten bij amateurclub Victoria O uit Obdam. "Ik heb vroeger ook aan turnen gedaan, maar uiteindelijk lag mijn hart toch bij het voetbal. Daar zijn we in de familie allemaal mee opgegroeid. Ook zagen we de stappen die Willie als prof maakte. Dat werkte aanstekelijk."

Willie Overtoom.

Qua arbitrage is Overtoom voornamelijk door zus Franca geïnspireerd. "Zij floot al en het leek me ook leuk. Helemaal toen ik als 16-jarige de derde plaats haalde bij de nationale kampioenschappen spelregelwedstrijden. Franca is zeker een voorbeeld voor mij. Ik zie van dichtbij hoe hard zij werkt en alles serieus benadert." Sinds vijf jaar is Overtoom KNVB-scheidsrechter en fluit ze inmiddels na een aantal promoties in de 3e klasse en de reserve hoofdklasse.

Top bereiken

Waar zus Franca een aantal jaren geleden bewust de vlag oppakte en switchte naar de rol van assistent-scheidsrechter, kiest Marisca vol overtuiging voor de leidersrol van arbiter. "Vlaggen is geen optie, dat past niet bij mij. Ik ben extraverter van karakter en vind fluiten echt veel leuker. Wel delen we dezelfde doelen. Ook ik hoop internationaal de top te bereiken, zoals Shona en Franca momenteel hard op weg zijn. Onze generatie laat zien dat je veel kunt bereiken als vrouwelijke scheidsrechter. En het zou natuurlijk helemaal leuk zijn als ik ooit samen met mijn zus een internationale wedstrijd kan leiden." 

FIFA-lijst vrouwen 2021

UEFA CategoryScheidsrechterFIFA-badge sinds
Elite Category--
Category 1Shona Shukrula2017
Category 2Vivian Peeters2005
Category 3Lizzy van der Helm2018
 Marisca Overtoom2021

Vier Nederlandse vrouwen staan momenteel op de FIFA-lijst als assistent-scheidsrechter. Dat zijn Nicolet Bakker (sinds 2008), Franca Overtoom (2017), Bianca Scheffers (2013) en Diana Snoeren (2019).
Shona Shukrula Shona Shukrula Nieuwe internationale promotie voor Shukrula: UEFA Category 1

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen