Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Mike van der Roest geeft VAR-cursus in Korea

KNVB Media
KNVB Media
18 maart 2017, 9:00

Mike van der Roest geeft aanwijzingen aan de veertig officials in Korea. - Foto: KNVB Media

Drie dagen was Mike van der Roest begin maart in Zuid-Korea. De projectleider Videoarbitrage bij de KNVB gaf in het Aziatische land trainingen aan een groep van veertig officials over het werken met de Video Assistent Referee. “Heel erg leuk om te doen”, vond Van der Roest. En dat gevoel bleek wederzijds. “Aan het einde werd gevraagd wanneer ik terugkom voor een volgende sessie.”

Een paar maanden geleden ontstond het eerste contact tussen de Korean Football Association (KFA) en de KNVB. De Zuid-Koreaanse bond wil een start maken op het gebied van de videoscheidsrechter en kwam daarmee bij de Nederlandse voetbalbond, dat internationaal voorloper is op het gebied van videoarbitrage. “Toen zijn we gaan inventariseren of we aan hun verzoek konden voldoen.”

Lesprogramma op maat

Op het moment dat dat in kaart was, vertrok de KNVB’er met een op maat gemaakt lesprogramma voor drie dagen naar Korea. “We krijgen wel vaker vragen uit andere landen, maar zo concreet als de Koreaanse bond was dat tot nu toe niet”, vertelt hij. “Er bestaat wel al een opleidingsprogramma voor de scheidsrechters in Nederland, aangezien we al enkele jaren met de opleiding voor Video Assistant Referees bezig zijn, maar materiaal voor een driedaagse workshop lag nog niet op de plank. Dat moest speciaal gemaakt worden. Wellicht dat we dat in de toekomst ook kunnen gebruiken voor andere landen. Je merkt toch dat de wereld langzamerhand aan het ontwaken is op het gebied van de videoscheidsrechter.”

Het gaat dan om incidentherkenning, hoe en wanneer grijp je in, hoe is je communicatie? Dat soort dingen

In Korea liet hij met behulp van een online programma de groep werken met beelden en werden er over verschillende situaties discussies gevoerd. “Het gaat dan om incidentherkenning, hoe en wanneer grijp je in, hoe is je communicatie? Dat soort dingen.” De Nederlandse hulp werd door de Koreanen erg gewaardeerd, zo ondervond Van der Roest. “Het was wel grappig, want door het cultuurverschil kreeg ik er tijdens de cursus niet echt hoogte van wat de KFA er precies van vond, maar aan het einde werd ik gevraagd wanneer ik weer terugkwam voor een vervolgtraining. Dat zat wel goed dus.”

Video-assistent Video-assistent Lees hier meer over de video-assistent.

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen