Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB en SciSports: 'Samenwerken voor betere en spannendere competities'

KNVB Media
KNVB Media
7 februari 2019, 19:13

Donderdagmiddag werd de samenwerking tussen SciSports en de KNVB officieel. - Foto: KNVB Media

De KNVB en SciSports gaan samenwerken om de competities in het amateurvoetbal nog beter, gelijkwaardiger en spannender te maken. Met behulp van de zogenoemde ‘eQuality Index’, ontwikkeld door SciSports, worden data van de digitale wedstrijdformulieren vanuit de Wedstrijdzaken app vertaald naar een index. Deze index wordt vervolgens gebruikt om de kwaliteit van teams in kaart te brengen en zodoende kan de KNVB competities nog beter en gelijkwaardiger indelen.

Het huidige seizoen en volgend seizoen zullen worden gebruikt om tot een eerste versie van de ‘eQuality index’ te komen. Het doel is om deze index vanaf seizoen 2020/2021 in te zetten bij de indelingen van alle competities in het amateurvoetbal. Naast de data uit de index worden ook onder andere competitievoorkeuren van clubs en reisafstanden nog altijd meegenomen bij de indeling.

De KNVB en SciSports zijn ervan overtuigd dat er door het gebruik van deze data-inzichten betere en gelijkwaardigere competities kunnen worden ingedeeld. Onderzoek vanuit de KNVB heeft ook uitgewezen dat gelijkwaardige competities een belangrijk aspect vormen voor het spelplezier van de 1,2 miljoen leden. Ook wordt er hiermee een efficiëntieslag gemaakt voor het indelen van teams en competities. Deze verandering kan veel vrijwilligers, die nu helpen met de indeling, veel tijd schelen.

‘Plezier wordt vergroot’

Met SciSports hebben we een partner gevonden die ervaring heeft om technische complexe problemen op te lossen in de voetbalwereld

“Een gelijkwaardige competitie vergroot het spelplezier van alle amateurvoetballers”, vertelt directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee. “SciSports heeft al eerder aangetoond wat er mogelijk is met een vergelijkbare index. Met SciSports hebben we een partner gevonden die ervaring heeft om technische complexe problemen op te lossen in de voetbalwereld. In het amateurvoetbal kunnen wij hiermee echt een kwaliteitsslag gaan maken. Vanzelfsprekend kijken wij daarom enorm uit naar deze samenwerking.”

Giels Brouwer, oprichter en CIO van SciSports: “Binnen SciSports hebben we het doel om de kwaliteit van ieder team en iedere individuele speler ter wereld in kaart te brengen. Ik ben trots dat we met SciSports onze expertise uit het professionele voetbal kunnen toepassen in het amateurvoetbal. Met de eQuality index kunnen we een waardevolle bijdrage leveren aan de amateurcompetities, een uitdaging die we graag aangaan.”

Giels Brouwer van SciSports en Jan Dirk van der Zee van de KNVB.

Aantrekkelijk voetbalaanbod

De samenwerking met SciSports is onderdeel van het programma ‘aantrekkelijk voetbalaanbod’ van de KNVB. Naast het gelijkwaardiger maken van de competities met behulp van de ‘eQuality Index’ gaat de KNVB ook actief aan de slag met andere ontwikkelingen die ten goede moeten komen aan de voetbalcompetities. Zo wordt er ook gekeken naar het aanpassen van de competitieopzet, de momenten waarop teams spelen en het optimaliseren van de reisafstanden tussen clubs. De KNVB wil er hiermee, samen met clubs, voor zorgen dat voetballers nog meer plezier beleven aan het voetbal.

Meer weten over SciSports? Meer weten over SciSports? Ga naar scisports.com

KNVB Campus | Voor de teams van morgen

De KNVB Campus is de plek waar onze nationale selecties trainen. Een plek ook die een aanzuigende werking heeft op mensen die van voetbal houden. En waar topsport en bedrijfsleven elkaar ontmoeten. Iedereen is welkom.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen