Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Samenwerking met bonden Kaapverdië en Qatar bekrachtigd

KNVB Media
KNVB Media
12 december 2018, 12:55

Bondsvoorzitters Michael van Praag (KNVB) en Mario Semedo (FCF) zetten hun handtekening onder de Memorandum of Understanding. - Foto: KNVB Media

Terwijl bondsvoorzitter Michael van Praag in Rotterdam een Memorandum of Understanding tekende met de voorzitter van de Kaapverdische voetbalbond, zette secretaris-generaal Gijs de Jong in Doha zijn handtekening onder een soortgelijke overeenkomst met de Qatarese voetbalbond. Twee vrijwel identieke handelingen, op bijna 5000 kilometer afstand van elkaar. Het tekent de internationale betrokkenheid van de KNVB.

De ondertekening van het Memorandum of Understanding in Rotterdam maakte onderdeel uit van een staatsbezoek van president Jorge Carlos de Almeida Fonseca van Kaapverdië. Op uitnodiging van koning Willem-Alexander bracht hij een bezoek aan ons land. Dinsdag deed het bezoek Rotterdam aan, waar de meerderheid van de Kaapverdische gemeenschap in Nederland woont.

Het doel van het bezoek was de kracht en de diversiteit van de Kaapverdische gemeenschap in de stad te tonen. Daarom werd in het Sparta Stadion onder meer een KNVB WorldCoaches-clinic georganiseerd voor 75 kinderen die lid zijn van voetbalclub FC Maense, een Rotterdamse club met Kaapverdische roots. De clinic werd ondersteund door een zestal trainers van Sparta, drie coaches van FC Maense en WorldCoaches-ambassadeurs Pierre van Hooijdonk en David Mendes da Silva. Laatstgenoemde is zelf van Kaapverdische komaf.

Onder toeziend oog van koning Willem-Alexander en de Kaapverdische president Jorge Carlos de Almeida Fonseca werkten 75 kinderen van FC Maense een clinic af.

Samenwerking

Na afloop van de clinic ondertekenden bondsvoorzitter Michael van Praag en voorzitter Mario Semedo van de Kaapverdische voetbalbond de Memorandum of Understanding om de samenwerking tussen beide bonden te bekrachtigen. Het eerste contact tussen beide bonden vond al in 2007 plaats, toen KNVB-docent Rob Klein twee coachcursussen gaf in het Afrikaanse land. In de daaropvolgende jaren hebben er meerdere activiteiten tussen de KNVB en de Kaapverdische bond FCF plaatsgevonden.

Recentelijk zijn Klein en Mendes da Silva opnieuw naar Kaapverdië afgereisd, waar ze in Praia 26 Kaapverdische coaches hebben opgeleid op het gebied van voetbal en life skills. Begin 2019 zal hier een vervolg op komen.

Qatar

In april zette de KNVB voor het eerst een WorldCoaches-project op in Qatar. In het Emiraat gaven Anouk Hoogendijk, Gilanne Louwaars (beiden ex-Leeuwinnen), Martha Karimi (Keniaanse international) en Marius Privée (bondscoach Nederlands vrouwen zaalvoetbalteam) een trainerscursus aan 24 Qatarese vrouwen. De ondertekening van de Memorandum of Understanding afgelopen dinsdag in Doha moet de samenwerking verder vorm geven.

In het bijzijn van WorldCoaches-ambassadeurs Johan Neeskens en Nigel de Jong en de Nederlandse ambassadeur in Qatar Bahia Tahzib-Lie ondertekende secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB het document. Namens de Qatarese voetbalbond zette secretaris-generaal Mansoor Al Ansari zijn handtekening onder de samenwerking. Het doel van beide bonden is het delen van kennis en een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van het Qatarese voetbal.

In Doha ondertekenden Gijs de Jong en Mansoor Al Ansari de Memorandum of Understanding.

Ontwikkeling van het voetbal

Gijs de Jong: “Een samenwerking met Qatar past bij de internationale houding van de KNVB. We willen een toegankelijk bond zijn, die innovatief is en zich inzet voor de toekomst van het voetbal. Samenwerking is daarbij erg belangrijk. Via het voetbal kunnen we kunnen kinderen helpen hun sociale vaardigheden te ontwikkelen en te werken aan een gezonde leefstijl. Daar hebben ze nu, maar ook in hun latere leven profijt van.”

Voor Nigel de Jong was de bijeenkomst in Doha de eerste kennismaking met WorldCoaches. De ex-international, tegenwoordig spelend voor Al Ahli in Qatar, gaf tijdens een receptie van de ambassade met als thema ‘The Power of Sport and Women’ aan dat het land de samenwerking met de KNVB goed kan gebruiken. “Qatar heeft de samenwerking met landen als Nederland nodig, zeker als je kijkt naar voetbalontwikkeling voor meisjes en vrouwen. Het is fantastisch dat het WorldCoaches-programma hier is begonnen met het opleiden van vrouwen. Dit land heeft sterke vrouwen die vaker de aandacht moeten krijgen die ze verdienen. Ik ben blij dat ik hier ook een steentje aan bij mag dragen.”

'We hebben echt wat in gang gezet in Qatar' 'We hebben echt wat in gang gezet in Qatar' Anouk Hoogendijk over het eerste WorldCoaches-project in Qatar

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen