Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Hoogendijk: 'We hebben echt wat in gang gezet in Qatar'

Coen Willemsen
KNVB Media
21 april 2018, 12:50

Anouk Hoogendijk gaf afgelopen week namens KNVB WorldCoaches een trainerscursus in Qatar. - Foto: KNVB Media

Moe maar voldaan keerde Anouk Hoogendijk vrijdagmiddag terug in Nederland. Vijf dagen lang verzorgde de ex-international samen met Marius Privée (bondscoach Nederlands vrouwen zaalvoetbalteam), Martha Karimi (Keniaanse international) en Gilanne Louwaars (ex-international Nederlands vrouwenelftal) een trainerscursus voor Qatarese vrouwen namens KNVB WorldCoaches.

WorldCoaches is een project van de KNVB waarmee voetbalcoaches worden opgeleid in 'focuslanden'. In Qatar lag de nadruk vooral op het ontwikkelen van de vrouwensport. Hoogendijk hield een goed gevoel over aan de reis naar het Emiraat. “De 24 vrouwen waren zo enthousiast en leergierig. Je zag het zelfvertrouwen toenemen naarmate de week vorderde. In het begin kwam er nog weleens een tolk aan te pas maar tijdens de eindceremonie durfden de vrouwen zelfs in het Engels te speechen.”

Leerzaam en bijzonder

In vijf dagen tijd was het een constante uitwisseling van kennis

Wat de trip naar Qatar extra leuk maakte voor de 103-voudig international, was het feit dat de cursus specifiek voor vrouwen was. “Het was echt heel leerzaam en bijzonder. In vijf dagen tijd was het een constante uitwisseling van kennis. Wij leerden hoe om te gaan met de hitte en met hun cultuur en zij leerden veel over structuur en tactiek. Ik wilde de vrouwen vooral ook laten zien wat ze allemaal kunnen bereiken.”

De trainerscursus was het eerste project in Qatar en was in samenwerking met de Nederlandse ambassade, het Qatar Women’s Sport Committee en de KNVB. Het doel van de trainerscursus is om coaches op te leiden die een rolmodel voor andere Qatarese vrouwen in de sport moeten worden. Hoogendijk was erg benieuwd naar de vrouwelijke cursisten. “Je hebt toch een bepaald beeld van de vrouwen in Qatar, maar nu na afloop moet ik mijn beeld toch bijstellen. De vrouwen daar hebben echt veel in hun mars.”

'De vrouwen daar hebben echt veel in hun mars.'

Temperatuur

Overdag was het erg warm in Doha, maar dat weerhield de vrouwen er niet van om hard te trainen. “We begonnen elke dag met theorielessen en dan gingen we in de middag de zaal in. Pas als de zon onder was konden we buiten op het veld trainen. Het viel mij echt op dat de vrouwen, ondanks weinig voetbalervaring, absoluut geen last van faalangst hadden.”

Aan het eind van de week hebben alle 24 vrouwen een certificaat ontvangen. Ze zijn nu in staat om vier tegen vier wedstrijden te organiseren, allerlei voetbalvormen uit te zetten om kinderen te trainen en daarnaast vooral mensen te enthousiasmeren om te gaan sporten. De oud-middenvelder van onder meer Ajax hoopt dat de cursisten het vooral in de praktijk gaan brengen. “Een deel van de vrouwen is gymdocent en kan de geleerde skills goed in de praktijk brengen. De andere vrouwen willen er ook echt mee aan de slag, we hebben dus wel echt wat in gang gezet.”

Sneijder

Ook Wesley Sneijder kwam even een kijkje nemen tijdens de cursus. “Wesley kwam al langs op de eerste avond tijdens de clinic om handtekeningen uit te delen en om op de foto te gaan. Later kwam hij ook nog kijken bij de presentatie die ik samen met Johan van Geijn gaf aan de Dutch Business Council Qatar, dat vond iedereen natuurlijk ook geweldig.”

Er is nog zoveel meer mogelijk daar

Als het aan Hoogendijk ligt krijgt deze reis naar Qatar zeker een vervolg. “Alles was nu nog nieuw. Als je dan ziet wat je in één week kunt leren aan de vrouwen: echt geweldig. En er is nog zoveel meer mogelijk daar. Genoeg werk aan de winkel, als je het mij vraagt.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen