Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

RKSV Driel in beweging voor Zwaluwen Jeugd Actie

Ruud Scheper
KNVB Media
15 september 2018, 18:15

Sinds 1960 komen jaarlijks meer dan driehonderdduizend jeugdspelers in actie voor hun leeftijdgenootjes met een spierziekte of een andere beperking. - Foto: KNVB Media

Iets voor een ander doen. Het spreekt Arno Schuiling van rksv Driel heel erg aan. En dus twijfelde hij geen moment toen zijn club werd gevraagd om in beweging te komen voor de Zwaluwen Jeugd Actie. “Iedereen moet kunnen sporten, ook kinderen met een handicap. Daarom dragen wij graag ons steentje bij.”

Sinds 1960 komen jaarlijks meer dan driehonderdduizend jeugdspelers in actie voor hun leeftijdgenootjes met een spierziekte of een andere beperking. Zij voetballen voor de Zwaluwen Jeugd Actie. Wanneer teams deelnemen aan het KNVB jeugdbekertoernooi, doen ze automatisch mee. Het inschrijfgeld gaat namelijk rechtstreeks naar de Zwaluwen Jeugd Actie.

Iets extra’s

Wat is er nou mooier dan deze kinderen te laten voetballen met hun klasgenootjes?

Ieder jaar wordt een aantal verenigingen in Nederland gevraagd om wat extra’s te doen voor het goede doel. Dit jaar viel rksv Driel die eer te beurt. Dat was overigens niet voor het eerst, herinnert Schuiling zich. “In 2003 hebben we het ook al eens georganiseerd. Destijds was het nog in toernooivorm en moesten alle kinderen wat geld inzamelen en meenemen. Nu hoeft dat niet meer.”

Maar geld inzamelen voor het goede doel staat nog altijd wel centraal tijdens de Zwaluwen Jeugd Actiedag. “Wij hebben hier de hele dag een tweetal collectebussen in de kantine gehad”, weet Schuiling. Hij tilt een van de twee bussen op. “En het is niet voor niets geweest. We hebben heel wat opgehaald.”

Verloting

En daar moet de vijfhonderd euro die werd ingezameld door de verloting nog bij komen. Al vanaf de start van de eerste pupillenwedstrijden tot laat op de middag hebben kinderen, ouders, opa’s en oma’s en natuurlijk ook gewoon de voetballers van rksv Driel de mogelijkheid gehad om mee te doen aan een verloting. Vaantjes, ballen, t-shirts en trainingspakken; van alles was er te winnen.

Door de steun van de Zwaluwen Jeugd Actie kunnen kinderen met een beperking samen met hun klasgenootjes voetballen bij RKSV Cluzona.

Het leverde veel leuke reacties op, zag Schuiling, die zelf de hele dag actief was om het goede doel bij de mensen onder de aandacht te brengen. “Langs de velden met de collectebussen gaan we niet. Dat vinden mensen niet prettig. Het moet ze vrij staan om wat geld te doneren om kinderen met een spierziekte of een andere beperking ook te laten voetballen. Het moet niet voelen als een verplichting.”

Voetballen met vriendjes

Een van de verenigingen waar kinderen met een beperking kunnen voetballen door de steun van de Zwaluwen Jeugd Actie is Cluzona uit het Brabantse Wouw. “Door de invoering van het passend onderwijs krijgen steeds minder kinderen een verwijzing naar het speciaal onderwijs en gaan ze naar het reguliere onderwijs”, aldus initiatiefnemer Gert de Jonge. “En na schooltijd willen zij een balletje kunnen trappen. Wat is er nou mooier dan deze kinderen te laten voetballen met hun klasgenootjes in plaats van ze tien kilometer te laten rijden voor een plekje in een G-team?”

We horen van ouders dat hun kinderen meer plezier hebben en dat de vriendschappen hechter worden

Met het geld van de Zwaluwen Jeugd Actie kan de club verschillende zaken bekostigen. Het geld wordt gebruikt voor begeleiding van de trainers op voetbaltechnische vlak en voor cursussen, over hoe om te gaan met kinderen met een beperking. Maar het geld kan ook worden gebruikt voor zoiets triviaals als een gekleurde bal of gekleurde pionnetjes. “Het zijn zaken waar je niet meteen bij stil staat. Zo voetbalt er een jongetje bij ons met een gezichtsbeperking van zestig procent. Een felgekleurde bal zou voor hem een grote uitkomst zijn.”

Enthousiaste reacties

Het initiatief bij Cluzona kan op veel enthousiasme rekenen. “We horen van ouders dat hun kinderen meer plezier hebben en dat de vriendschappen hechter worden.” En niet alleen ouders zijn geïnteresseerd. “We zijn al door verschillende verenigingen uit de buurt gecontacteerd die willen weten wat we precies doen. En door sponsoren. Die hoeven niet meer zo nodig op een shirt of een reclamebord te staan met hun logo. Die zijn liever verbonden aan een maatschappelijk project.”

Zwaluwen Jeugd Actie Zwaluwen Jeugd Actie Kijk hier voor meer informatie over de Zwaluwen Jeugd Actie.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen