Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Galerij, aflevering 43: Wit-Russisch geschenk

KNVB Media
KNVB Media
6 oktober 2017, 11:23

De Wit-Russische klok als symbolisch cadeau aan de KNVB. Inmiddels is het vijf voor twaalf voor Oranje. - Foto: KNVB Media

De KNVB Campus in Zeist herbergt vele historische schatten uit het rijke verleden van de voetbalbond, opgericht in 1889. In aflevering 43 van de KNVB Galerij aandacht voor de interland tussen Nederland en Wit-Rusland op 7 oktober 2016.

Zaterdag treedt het Nederlands elftal in Borisov aan tegen Wit-Rusland. Wil Oranje nog kans maken op kwalificatie voor het WK in Rusland, dan moet het een dikke overwinning boeken en hopen op een stunt van Luxemburg tegen Zweden. Beide zijn niet onmogelijk. Luxemburg verraste in september door Frankrijk in Toulouse op 0-0 te houden en het Nederlands elftal versloeg een jaar geleden Wit-Rusland met 4-1.

Nederland - Wit-Rusland Nederland - Wit-Rusland De opstellingen en statistieken van het WK-kwalificatieduel vorig jaar in De Kuip.

Herhaalt de geschiedenis zich?

Nederland, Luxemburg en Wit-Rusland: het is een interessante combinatie. Zoals gezegd moet het Nederlands elftal zaterdag flink uithalen tegen Wit-Rusland en mag Zweden niet teveel scoren (of liever helemaal niet) tegen Luxemburg. Het lijkt een onmogelijk scenario, maar ondenkbaar is het niet.

Luxemburg wist Frankrijk vorige maand op 0-0 te houden en bood Nederland al eerder een helpende hand. Op 7 juni 1995 speelde het Nederlands elftal, toen ook onder leiding van bondscoach Dick Advocaat, in en tegen Wit-Rusland in het kader van kwalificatie voor het EK 1996. In Minsk ging Oranje kansloos met 1-0 ten onder, maar omdat Luxemburg thuis met 1-0 van Tsjechië won, bleek Oranje nog niet uitgeschakeld.

Dan moest wel de thuiswedstrijd tegen Wit-Rusland gewonnen worden en dankzij een doelpunt van Youri Mulder slaagde Oranje in die missie. Via een play-off wedstrijd tegen Ierland plaatste Nederland zich uiteindelijk voor het EK in Engeland.

Het Nederlands elftal voorafgaand aan het duel in de Kuip in 2016.

Prima overwinning

De thuiswedstrijd tegen de Wit-Russen op 7 oktober 2016 laat zien hoe Oranje zaterdag van start moet gaan tegen Wit-Rusland. Het Nederlands elftal begint geconcentreerd en fel aan de wedstrijd en staat, dankzij twee doelpunten van Quincy Promes, na een half uur verdiend met 2-0 voor. Met name het eerste doelpunt is bijzonder: de bal wordt door Promes door drie paar benen in de hoek gelegd.

Quincy Promes: vorig jaar man van de wedstrijd, nu geblesseerd.

Net na rust dringt Wit-Rusland ineens aan en komt het terug tot 2-1, maar een doelpunt van Davy Klaassen geeft Oranje weer lucht. Vincent Janssen tekent met een prachtig schot voor de 4-1, wat ook de eindstand is.

Bij het officieel diner overhandigt de Wit-Russische voetbalbond een klok aan de KNVB. Een symbolisch cadeau, alsof de Wit-Russen vooraf al wisten dat het Nederlands elftal in het vervolg van de kwalificatiereeks zou verliezen van Frankrijk (twee keer) en Bulgarije, en het zaterdagavond voor Oranje dus vijf voor twaalf is. Hopelijk herhaalt de historie uit 1995 zich en is Nederland volgend jaar van de partij in Rusland. De klok is tegenwoordig te vinden in de bestuurskamer van de KNVB Campus.

Zo won Oranje vorig jaar in de WK-kwalificatie van Wit-Rusland.

KNVB Galerij

In de rubriek KNVB Galerij krijgen 'verborgen' memorabilia van de KNVB Campus de aandacht die ze verdienen. Eerder verschenen in deze serie onder meer Het schilderij van Pim Mulier, de bal van Just Göbel uit 1912, de EK-beker van 1988 en een door Louis van Gaal gesigneerde vaan.

Contactinformatie KNVB Campus

Kom alles te weten over een bezoek aan de KNVB Campus

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen