Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Galerij, aflevering 1: Portret van Pim Mulier

KNVB Media
KNVB Media
8 december 2016, 10:00

Het schilderij van KNVB-oprichter Pim Mulier. - Foto: KNVB Media

De KNVB Campus in Zeist herbergt vele historische schatten uit het rijke verleden van de voetbalbond, opgericht in 1889. In de nieuwe rubriek KNVB Galerij krijgen deze ‘verborgen’ memorabilia de aandacht die ze verdienen. Vandaag, op 8 december, bestaat de KNVB precies 127 jaar en daarom in de eerste aflevering het geschilderde portret van oprichter Pim Mulier.

De oprichtingsnotulen van de KNVB.

Het betreffende schilderij is op zich niet eens zo bijzonder, de man die geportretteerd wordt is dat echter wel. Willem Johan Herman Mulier (uitspraak Muljee), geboren op 10 maart 1865, nam namelijk samen met enkele andere clubbestuurders het initiatief voor de oprichting van de Nederlandschen Voetbal- en Athletische Bond, kortweg NVAB. In Café Central te Den Haag stelden zij op 8 december 1889 het reglement vast en kozen, niet onverwacht, Mulier tot eerste bondsvoorzitter.

Gefascineerd door sport

Zowel het oprichten als besturen van sportorganisaties was voor de door sport gefascineerde Mulier gesneden koek. Zo was hij ook betrokken bij de oprichting van voetbalclub Koninklijke HFC (1879), de eerste tennisclub in Nederland (1884), de Internationale Schaatsunie (ISU, 1892), de start van de Elfstedentocht (1909) en het Nederlandsch Olympisch Comité (NOC, 1912). Het spreekt voor zich dat hij deze sporten ook allemaal – en niet onverdienstelijk – beoefende. Zo reed hij diverse malen de Elfstedentocht uit en voetbalde hij tot zijn vijftigste bij HVV in Den Haag. Pim Mulier overleed in 1954.

Portretten bondsvoorzitters

Het schilderij van Mulier dat in Zeist hangt is 93,5 cm hoog en 76,5 cm breed. Het is in 1935 geschilderd door Piet(er) van der Hem. Na Pim Mulier werden ook de andere voorzitters van de KNVB geportretteerd. Helaas voor Van der Hem werd hiervoor iemand anders gevraagd, de Haagse schilder Willy Sluiter. De traditie stopte om onbekende redenen in de jaren tachtig, toen Wim Meuleman als bondsvoorzitter werd opgevolgd door Jo van Marle.

Een tijdlijn met de voorzitters van de KNVB.

De portretten hangen op verschillende plekken in het KNVB bondsbureau in Zeist en zijn ook in miniatuur weergegeven in een overzicht van de bondsvoorzitters sinds 1889. Dat overzicht is, net als het portret van Pim Mulier, te vinden in de bestuurskamer van de KNVB. Deze bevindt zich in het Trainingscentrum, één van de nagelnieuwe onderdelen van de KNVB Campus.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen