Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

De KNVB Voetbalkampen trainen nu ook de trainer

Coen Willemsen
KNVB Media
29 mei 2018, 14:00

De KNVB Voetbalkampen zijn er voortaan ook voor jeugdtrainers. - Foto: Set Vexy

Het eerste KNVB-voetbalkamp van dit seizoen zit erop en daarmee is alweer het derde jaar van het voetbalkampenseizoen afgetrapt. Tijdens de meivakantie trainden ruim tweehonderd jonge voetballers op de KNVB Campus in Zeist. Maar ook de jeugdtrainers konden aan de bak, begeleid door de gediplomeerde KNVB-coaches.

De KNVB Voetbalkampen zijn natuurlijk vooral bedoeld om de voetbaljeugd een mooie en sportieve week te bezorgen. Dit allemaal op de vernieuwde KNVB Campus, waar ook het grote Oranje zijn trainingen afwerkt. Vorig jaar ontstond het idee om ook jeugdtrainers een cursus aan te bieden: de train-de-trainer module. De Limburgse club VV Bekkerveld nam deel aan het voetbalkamp met een aantal jeugdspelers én twee jeugdtrainers.

Eigen traject

De trainers volgden vijf dagen lang een eigen traject op de campus in Zeist. Ze leerden nieuwe oefenstof, kregen theorielessen over het trainersvak en werden begeleid door gediplomeerde trainers en docenten van de KNVB-academie.

Henri Lagner houdt zich bezig met de jeugdopleiding van de Limburgse club en hij was nauw betrokken bij de invulling van de module. “Wij waren inderdaad een soort proefkonijnen. Onze trainers hebben er echt enorm veel van opgestoken. Naderhand hebben we onze ervaringen met de KNVB gedeeld en geholpen met de vormgeven van de module voor dit seizoen.”

De jeugdtrainers op de foto met hun talenten.

Ontwikkelen

Afhankelijk van het niveau van de trainer wordt er gekeken naar passende oefenstof. Als er groepen van 6 tot 8 kinderen zich aanmelden voor een voetbalkamp mag er gratis een jeugdtrainer deelnemen aan de module. Het uiteindelijk doel is dat de trainers met nieuwe kennis en ervaringen teruggaan en het niveau van de trainingen bij hun club omhoog brengen.

Volgens Lagner kan dit snel gaan. “Tijdens de module krijg je hele concrete tips. Als trainer wordt je in het diepe gegooid waardoor je verplicht wordt om zelf na te denken en te handelen. Een simpel voorbeeld is de positie die je als trainer aanneemt op het veld of bijvoorbeeld hoe je verantwoordelijkheid bij de kinderen neerlegt. Je gaat op deze manier in een paar dagen van een goede naar een perfecte trainer.”

Cursus

De KNVB werkt vanuit een filosofie met een bepaalde methodiek waar je als trainer veel baat bij hebt

Op dit moment ontvangen de trainers nog geen certificaat na afloop van het kamp maar het programma is, in samenwerking met de KNVB-academie, nog vol in ontwikkeling. Zo zou de trainer in de toekomst ook door het jaar heen oefenstof toegestuurd kunnen krijgen om afwisselende trainingen te verzorgen bij zijn of haar club.

Lagner zou het toejuichen als er door het jaar heen oefenstof wordt toegestuurd. “Er zijn al allerlei oefeningen te vinden op het online platform Rinus van de KNVB. De KNVB werkt vanuit een filosofie met een bepaalde methodiek waar je als trainer veel baat bij hebt.”

Afhankelijk van het niveau wordt er gekeken naar passende oefenstof.

Vernieuwd

Niet alleen de module voor de trainers is aangescherpt. Ook het programma voor de kinderen is wederom vernieuwd, zodat het nog beter aansluit bij de wensen van de deelnemers. Zo is er een uniek keepersprogramma ontwikkeld waarbij de doelmannen/vrouwen constant betrokken worden bij de andere deelnemers. Er wordt zoveel mogelijk getracht om wedstrijd echte situaties na te bootsen. Hier worden ook de trainers bij betrokken zodat ze de geleerde kennis in de praktijk kunnen brengen.

Sinds dit jaar kunnen trainers zich ook direct aanmelden voor de train-de-trainer module. Op dit moment hebben zich al vijf trainers aangemeld voor de aankomende zomerkampen. Door de enthousiaste verhalen van de trainers van VV Bekkerveld begint het train-de-trainer concept steeds meer te leven onder de trainers. De ploeg uit Limburg is in augustus in elk geval weer van de partij.

Aanmelden voor de KNVB Voetbalkampen Aanmelden voor de KNVB Voetbalkampen Trainen en leven als een Oranje international? Meld je nu aan voor de KNVB Voetbalkampen 2018!

Alles voor trainers

Opleidingen van beginners tot het betaald voetbal

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen