Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Hier had ik als speler in 2007 nooit van durven dromen'

KNVB Media
KNVB Media
4 december, 15:16

Jessica Torny is de vierde Nederlandse vrouw die is geslaagd voor de UEFA Pro opleiding. - Foto: KNVB Media

Jessica Torny is de vierde Nederlandse vrouw die is geslaagd voor de UEFA Pro opleiding en mag coachen in het betaald voetbal. Ze treedt daarmee in de voetsporen van Vera Pauw, Hesterine de Reus en Sarina Wiegman. Over sparren met Heracles-trainer Frank Wormuth en de toekomstige generatie vrouwelijke trainers.

Jessica Torny speelde 62 interlands voor het Nederlands vrouwenelftal waarin ze 14 keer scoorde. Ze heeft drie jaar de kar getrokken bij het vrouwenvoetbal in Heerenveen. En leidde de hoogste jeugdteams bij de vrouwen twee keer naar de WK-eindronde. Wordt Jessica Torny straks de eerste vrouwelijke trainer in het betaald voetbal bij de mannen? "Zeg nooit, nooit. We zullen zien wat de toekomst brengt. Maar toen ik zelf nog speelde in 2007/2008 had ik hier nooit van durven dromen. Het is zo snel gegaan in het vrouwenvoetbal."

Jessica Torny in actie voor de OranjeLeeuwinnen in 2007 samen met de piepjonge Sherida Spitse.

Hoogst haalbare

"Ik wil als trainer-coach het hoogst haalbare bereiken. Daarom ben ik de opleiding gaan doen. De selectie was pittig, maar ik ben blij dat ik heb doorgezet. UEFA Pro heeft me niet zo zeer nieuwe dingen geleerd, maar wel veel bewuster gemaakt. Niet alleen als coach, ook als mens. Dat je nog concreter moet zijn. Nog scherper bent op de structuur en details. Zaken die belangrijk zijn in de top." 

Torny kreeg ook de kans om een kijkje in de keuken te nemen van een eredivisieclub. "Ik heb gekozen voor Heracles, een mooie warme club waar ik echt de kans heb gekregen om mezelf te ontwikkelen. Als vrouw tussen de mannen, dat speelt helemaal niet bij deze generatie. Die is open-minded. Het gaat om kwaliteit. Als je niks te zeggen hebt, prikken ze daar zo doorheen."

Jessica Torny kwalificeerde zich met het hoogste jeugdteam bij de vrouwen twee keer voor een WK-eindronde.

Sparren

"Het was heel verfrissend om samen te werken met Frank Wormuth, een Duitse coach die heel veel zelf doet. Dat staat eigenlijk haaks op hoe ik werk. Ik wil juist de expertise van professionals benutten. Maar hij nam echt de tijd om mij te begeleiden. Een uur voor de training zaten we te sparren over de oefeningen. Dat was echt heel waardevol."

Vier jaar na Sarina Wiegman in 2016 is Jessica Torny pas de volgende vrouw in de hoogste regionen van het Nederlandse trainersgilde, de vierde in totaal. "Dat is ergens wel logisch", zegt Torny. "Het vrouwenvoetbal komt van ver. De vrouwen van mijn generatie en daarvoor moesten veel eerder kiezen tussen voetbal en een maatschappelijke carrière. En die keuze was snel gemaakt omdat je met voetbal niks kon verdienen. De mogelijkheden zijn er en ik denk dat er nu een generatie aankomt die hier na hun voetbalcarrière optimaal gebruik van zal maken."  

Alles voor trainers

Opleidingen van beginners tot het betaald voetbal

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen