Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Gediplomeerde Van Wonderen: ‘Hele mooie ervaringen opgedaan’

Stephan Oexman
KNVB Media
5 augustus 2018, 17:00

Van Wonderen krijgt zijn diploma Coach Betaald Voetbal uit handen van directeur betaald voetbal Eric Gudde. - Foto: KNVB Media

Voorafgaand aan de Johan Cruijff Schaal werden zaterdag de diploma’s uitgereikt aan de geslaagden voor de cursus Coach Betaald Voetbal/UEFA Pro. Uit handen van directeur betaald voetbal Eric Gudde ontvingen elf geslaagden hun diploma, onder wie Kees van Wonderen.

“Het is toch het eindpunt van een leerzaam en intensief jaar”, zegt Van Wonderen (49) over de diploma-uitreiking in Eindhoven. “Leuk om daar met elkaar nog een keer op terug te kijken en officieel je diploma te krijgen.” Traditiegetrouw vindt die uitreiking plaats rondom de Johan Cruijff Schaal, al kon dit jaar niet iedereen daarbij aanwezig. Zo ontbrak Danny Buijs bijvoorbeeld vanwege een oefenwedstrijd met zijn nieuwe club, FC Groningen.

Na de uitreiking bezochten de gediplomeerden de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tussen PSV en Feyenoord, die de Rotterdammers na strafschoppen wisten te winnen. “Om mij heen hoorde ik dat het weinig enerverend was en dat begrijp ik ook wel. Maar zelf lette ik vooral op een aantal spelers en hoe de trainers hun ploegen lieten spelen. Wat dat betreft vond ik het een hele interessante wedstrijd om te zien.”

UEFA Pro

'Ik zie het als het beginpunt van onze carrières als hoofdtrainers.'

“Ik zie het als het beginpunt van onze carrières als hoofdtrainers”, zegt Van Wonderen, terugblikkend op de cursus. “We zijn uiteraard nog zeker niet uitgeleerd, maar tijdens de cursus hebben we veel tools aangereikt gekregen waar we in de toekomst wat aan zullen hebben. We hebben veel geleerd over de facetten die bij het vak van hoofdtrainer komen kijken – en dat moeten we nu zelf verder vorm gaan geven.”

De cursus kende een valse start, omdat Leon Vlemmings en Ron Jans – die eigenlijk als leercoaches betrokken zouden zijn – zich op het laatste moment terugtrokken. “Maar dat is vrij snel en goed opgelost, met Frans de Kat en Wiljan Vloet. Zij hebben ons heel goed ondersteund tijdens de cursus.”

Verschillende specialiteiten

Voor deze editie van de opleiding waren de toelatingseisen veranderd, waardoor er niet alleen maar trainers met een rijke carrière in het betaald voetbal meededen aan de cursus. Ook bijvoorbeeld de 32-jarige Mischa Visser, die geen wedstrijden in het betaald voetbal speelde maar al wel drie seizoenen hoofdtrainer was bij Derdedivisionist Quick 1887, behaalde zijn diploma.

We hadden een groep met veel verschillende specialiteiten

“Daardoor hadden we een groep met veel verschillende specialiteiten en dat maakte het interessant om onderdeel van uit te maken. Sowieso ben ik er tijdens de cursus nog meer van doordrongen geraakt hoe belangrijk het is dat je zelf nadenkt over hoe je wil werken. Met welke staf wil je werken en op welke manier wil je werken bij je club? Je moet daarmee optimale voorwaarden creëren voor jezelf.”

Druk

Met - naast de cursus - Oranje onder 17, zijn stage bij VVV-Venlo en zijn assistentschap bij het Nederlands elftal sinds maart, was het een extreem druk seizoen voor Van Wonderen. “Achteraf is het eigenlijk te gek geweest. Zeker richting het einde van de cursus merkte ik dat ik op mijn tandvlees liep. Als je mij van tevoren had gezegd dat het zo zou lopen, had ik gezegd: ‘dat doe ik echt niet’.”

“Maar uiteindelijk heb ik hele mooie ervaringen opgedaan, waar ik veel inspiratie uit haal”, vervolgt Van Wonderen, doelend op onder meer de Europese titel met Oranje onder 17. “Zoals je als trainer wil dat spelers zich ontwikkelen door inspiratie op te doen, heb ik dat nu zelf meegemaakt.”

Van Wonderen werd in mei Europees Kampioen met Oranje onder 17.

Hoofdtrainer

Met zijn diploma kan Van Wonderen nu aan de slag als hoofdtrainer bij een club in het betaald voetbal. “Ik heb nooit echt de ambitie gehad om hoofdtrainer te worden, maar in de drie jaar die ik nu bij de KNVB werk is dat gaan veranderen. Ik zie steeds meer kansen dan bedreigingen.”

Het zou me best interessant lijken om ooit hoofdtrainer te zijn bij een betaaldvoetbalclub

“Ik ben geen planner, heb niet een doel voor ogen waar ik over een paar jaar wil staan, maar het zou me best interessant lijken om ooit hoofdtrainer te zijn bij een betaaldvoetbalclub. Maar voorlopig zit ik nog meer dan prima op mijn plek als assistent bij het Nederlands elftal en jeugdtrainer bij de vertegenwoordigende teams.”

Gediplomeerden

Naast Van Wonderen hebben dertien trainers de opleiding Coach Betaald Voetbal/UEFA Pro afgelopen seizoen met succes gevolgd. De opleiding was dit seizoen wat anders van opzet, met meer aandacht voor de individuele cursist en de leervragen die hij heeft. Er stonden inspirerende sprekers voor de groep, onder wie Ronald Koeman, Louis van Gaal, Leo Beenhakker en Toon Gerbrands.

Geslaagden:

 • Geert Brusselers
 • Danny Buijs
 • Adrie Poldervaart
 • Peter Reekers
 • Jeroen Rijsdijk
 • Jurgen Seegers
 • Arne Slot
 • Koen Stam
 • Sjors Ultee
 • Peter Uneken
 • Fuat Usta
 • Erik van der Ven
 • Mischa Visser
 • Kees van Wonderen

De nieuwe potentiële hoofdtrainers. Danny Buijs, Jeroen Rijsdijk en Arne Slot ontbraken bij de uitreiking vanwege verplichtingen bij hun club.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen