Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Lucius over cursus UEFA B: 'Veel van opgestoken'

KNVB Media
KNVB Media
2 december 2017, 12:15

Theo Lucius eerder dit jaar tijdens de nieuwjaarswedstrijd. - Foto: KNVB Media

4.323 Trainers/coaches en 3.929 scheidsrechters behaalden vorig seizoen een certificaat van de KNVB Academie. Onder hen Theo Lucius. De ex-voetballer van onder andere PSV en Feyenoord doorliep de versnelde cursus UEFA B.

"Ik had wel ambities om trainer te worden, maar ik zag zo’n cursus in eerste instantie niet zitten. Ik dacht dat ik het meeste wel wist vanuit mijn ervaring als profvoetballer en zag op tegen het theoretische gedeelte", legt Lucius uit.

Computers

Ik merk dat ik nog regelmatig in de praktijk breng wat ik tijdens de cursus heb geleerd

Desondanks meldde de drievoudig international zich aan bij de KNVB Academie. "Ik heb er heel veel van opgestoken, zowel op het veld als daarbuiten. Ik ben helemaal niet goed met computers, maar kan nu bijvoorbeeld trainingen samenstellen op de computer en samenvattingen monteren. Ook is het goed om de structuur te zien in de trainingen die je geeft om daarmee stappen te kunnen maken met het team."

Lucius kwam tijdens de bijeenkomsten en bij de trainingen in het land veel in contact met andere ex-profvoetballers. Zo zat hij in de 'regiogroepen' bij onder andere Anthony Lurling en Adil Ramzi. “Dat is naast leuk, ook zeer leerzaam. Iedereen heeft een andere carrière gehad en mede daardoor een verschillende kijk op voetbal. Je praat hierover met elkaar en leert veel van hoe een ander de training geeft. Volgens mij hadden wij ook een goede groep, want iedereen is geslaagd."

Momenteel is Lucius de trainer van PSV onder 14. "Ik merk dat ik nog regelmatig in de praktijk breng wat ik tijdens de cursus heb geleerd. Ik wil nu doorpakken en gaan voor UEFA A en Coach betaald voetbal. Daarbij hoop ik met meerdere trainers te kunnen meelopen en zo het vak verder te leren. Het kost veel tijd en energie om op het beoogde niveau te komen. Maar dat is het helemaal waard."

Theo Lucius als speler van PSV met Mark van Bommel in 2006.

KNVB Academie

De KNVB Academie is het opleidingsinstituut van het Nederlandse voetbal. Het afgelopen seizoen heeft het zich op meerdere vlakken ontwikkeld. Zo is de UEFA PRO-opleiding verbeterd om goed aan te sluiten bij ontwikkelingen en snelle veranderingen in het voetballandschap. Ook is de eerste UEFA B Futsal cursus gereed en zijn de opleidingen Spelbegeleider en Video-analist nieuw in het aanbod.

Academie Academie Talent verdient het om nog beter te worden. De KNVB Campus is een plek plek waar de KNVB, gezamenlijk met clubs, nadenkt over de ontwikkeling van het voetbal. Zowel voor de breedtesport als voor de topsport.

Alles voor trainers

Opleidingen van beginners tot het betaald voetbal

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen