Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB herdenkt omgekomen voetballers WOII

KNVB Media
KNVB Media
4 mei, 16:45

De kranslegging van KNVB-voorzitter Just Spee bij het oorlogsmonument op de KNVB Campus in Zeist. - Foto: KNVB Media

Vandaag heeft bondsvoorzitter Just Spee alle leden van de KNVB, die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, herdacht. In een vanwege de coronamaatregelen aangepaste ceremonie legde Spee een krans bij het oorlogsmonument op de KNVB Campus in Zeist.

Het oorlogsmonument was in 1949 een cadeau van alle bij de bond aangesloten verenigingen, ter ere van het 60-jarig bestaan van de KNVB. Het bevat de namen van 2.212 in de oorlog omgekomen leden (spelers, bestuurders, scheidsrechters, overige betrokkenen uit alle geledingen van het voetbal) van ruim 430 verschillende clubs uit 225 plaatsen in heel het land.

Just Spee herdenkt alle leden van de KNVB, die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

De gegevens op het oorlogsmonument zijn gebaseerd op de Sportkroniek (het officiële orgaan van de KNVB) van 27 juni 1949. Daarna werden nog wel nieuwe sterfgevallen gemeld, maar die namen ontbreken op het monument. Dankzij sporthistoricus Jurryt van de Vooren staan er op het monument niet alleen namen, maar zijn nu ook de clubs en de woonplaatsen van de overledenen terug te zoeken.

Onderzoeksproject

Voor het onderzoeksproject De Vergeten Voetballers doet Van de Vooren onderzoek naar de oorlogsslachtoffers in het voetbal. Inmiddels zijn de namen van meer dan 2.600 oorlogsslachtoffers bekend, waarvan zo’n 400 niet op het oorlogsmonument in Zeist staan. De KNVB ondersteunt dit onderzoeksproject en vindt het van groot belang om te weten te komen welke mensen hierop staan vermeld en wat hen in de Tweede Wereldoorlog is overkomen.

Vind via deze link meer informatie over omgekomen voetballers uit de Tweede Wereldoorlog van jouw club of uit jouw woonplaats:

'Zij zijn niet dood, die in ons hart leven' 'Zij zijn niet dood, die in ons hart leven' Lees hier meer over de interactieve landkaart - met overledenen per club en gemeente - die in 2019 werd gelanceerd.

Oorlogsmonument Oorlogsmonument In de KNVB Galerij verscheen eerder al een artikel over het oorlogsmonument van de KNVB.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen