Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Voormalig scheidsrechter Egbert Mulder (80) overleden

KNVB Media
KNVB Media
19 februari, 13:24

Egbert Mulder was een grote naam die vele toppers floot. Hier is hij in actie tijdens Feyenoord - Ajax in 1982. - Foto: Nationaal archief/Fotocollectie Anefo

Voormalig topscheidsrechter Egbert Mulder is op 80-jarige leeftijd overleden. Mulder floot vanaf 1970 bijna twintig jaar lang wedstrijden in het betaald voetbal op nationaal en internationaal niveau. Binnen de KNVB heeft hij zich ook altijd ingezet voor de opleiding van nieuwe scheidsrechters en als waarnemer arbitrage.

Zoals elke profvoetballer starten ook scheidsrechters bij de amateurs. De geboren Groninger Egbert Mulder begon met fluiten in 1962 een stoomde gestaag op naar het Betaald Voetbal. "Daar in ontwikkelde hij zich vanaf het seizoen 1970/'71 als een grote naam", zegt Dick van Egmond, Coördinator Scheidsrechterszaken bij de KNVB. "Egbert floot van tal van toppers en was ook jarenlang internationaal actief." 

Internationale duels

Zijn vrouw Jantje hield in een borduurwerk zijn internationale duels bij. De teller stokte uiteindelijk bij 130. Daar zaten niet de minste wedstrijden bij. Mulder leidde bijvoorbeeld het altijd beladen duel Ierland - Noord-Ierland en de halve finale van het UEFA Cup-toernooi (de huidige Europa League) tussen Tottenham Hotspur en Barcelona. Wie bij Mulder op bezoek ging, kreeg aan de hand van het borduursel de mooiste verhalen te horen.

Egbert Mulder (tweede van links) met de andere internationale scheidsrechters uit zijn tijd. Vlnr:  Gerard Geurds, Egbert Mulder, Henk van Ettekoven, Jan Keizer, Henk Weerink, Charles Corver en Bep Thomas — Foto: Nationaal archief/Fotocollectie Anefo

Begaan met de arbitrage   

Naast professional was hij ook liefhebber. Na zijn actieve carrière in het Betaald Voetbal bleef Mulder fluiten bij de amateurs. Hij was ook zeer begaan met de arbitrage. Van Egmond: "Als docent voor diverse opleidingen voor de arbitrage deelde Egbert zijn kennis en ervaring met nieuwe talentvolle scheidsrechters.  Vanaf 2000 tot 2017 was hij ook waarnemer arbitrage in het Betaald Voetbal en het Talententraject. Hij had altijd een positieve rol en werd door de scheidsrechters zeer gewaardeerd."

Koninklijke onderscheiding

Voor zijn vele verdiensten in zowel het amateur als betaald voetbal ontving Mulder in 2016 de gouden speld van de KNVB. Een jaar later werd hij koninklijk onderscheiden vanwege zijn inzet voor de maatschappij.

De KNVB wenst familie en vrienden van Egbert Mulder veel sterkte.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen