Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Voormalig scheidsrechter en bestuurder Frans Derks (89) overleden

KNVB Media
KNVB Media
26 september, 10:00

Frans Derks was scheidsrechter in het betaald voetbal van 1956 tot 1978. - Foto: Nationaal archief/Fotocollectie Anefo

Voormalig scheidsrechter en bestuurder Frans Derks is op 89-jarige leeftijd na een kort ziektebed overleden. Derks floot tussen 1956 en 1978 wedstrijden in het betaald voetbal en was nadien bestuurder bij NAC, FC Dordrecht en de Coöperatie Eerste Divisie (CED).

Bovendien was de oud-scheidsrechter in 1972 één van de initiatiefnemers voor de Belangenvereniging Scheidsrechters Betaald Voetbal (BSBV). Hij floot ook diverse internationale wedstrijden, onder meer in de Europacup I. Derks stond bekend om zijn karakteristieke korte broekje en eigenzinnige manier van fluiten. 

Bestuurder

Na zijn carrière als scheidsrechter was hij in eerste instantie bestuurslid bij NAC. In 1995 werd hij voorzitter bij FC Dordrecht, een functie die hij tot en met 2003 zou bekleden. In 1995 was Frans Derks tevens één van de oprichters van de Coöperatie Eerste Divisie (CED), de organisatie die de belangen van de Eerste Divisie-clubs behartigt. Hij was vanaf het begin voorzitter van de organisatie en bekleedde deze functie tot 2009.

Frans Derks met koning Willem-Alexander bij de Homeless World Cup in 2015.

Maatschappelijke inzet

Derks was ook voorzitter van de stichting Life Goals, die kwetsbare mensen aan de onderkant van de samenleving via sport hulp biedt. In 2015 werd door deze organisatie bijvoorbeeld de Homeless World Cup in Amsterdam georganiseerd, waarbij koning Willem-Alexander de aftrap verrichtte.

In 2009 werd Derks benoemd tot bondsridder van de KNVB, vanwege zijn bijzondere verdienste voor het voetbal en zijn maatschappelijke inzet. Hij werd toen ook benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

De KNVB wenst familie en vrienden van Frans Derks veel sterkte.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen