Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Just Spee aan de slag als bondsvoorzitter

KNVB Media
KNVB Media
17 december 2019, 11:00

Just Spee is met ingang van vandaag bondsvoorzitter van de KNVB. - Foto: KNVB Media

Vandaag begint Just Spee officieel aan zijn eerste termijn als voorzitter van de KNVB. Deze brief stuurt hij vandaag naar de relaties van de KNVB.

Just Spee.

Geachte relaties,

Uiteraard ben ik blij en dankbaar dat de leden van de KNVB mij hebben verkozen tot hun voorzitter. Tijdens mijn acceptatie speech zei ik al dat de opvolging van Michael van Praag, die ruim 11 jaar bondsvoorzitter is geweest, mooi en eervol is maar dat het ook ‘big shoes to fill’ zijn. Uniek was dat ik de afgelopen maanden, na mijn verkiezing in mei, samen met Michael heb opgetrokken en daardoor goed voorbereid aan mijn taak begin. Ik ben Michael daar zeer dankbaar voor.

Voetbal is altijd een belangrijk deel van mijn leven en van dat van mijn familie geweest. Op jonge leeftijd ben ik al lid geworden van de Koninklijke HFC en na het doorlopen van vele selectieteams in de jeugd wist ik het uiteindelijk te schoppen tot het eerste elftal van deze illustere vereniging, die dit jaar haar 140-jarig bestaan viert. Ook als bestuurder heb ik in het voetbal ervaring opgedaan, zowel in het betaald voetbal als in het amateurvoetbal.

Mijn maatschappelijke carrière heeft zich voornamelijk afgespeeld in het bedrijfsleven, zowel in Nederland als daarbuiten. Na functies in diverse bedrijven en bedrijfstakken heb ik het genoegen gehad om CEO te mogen zijn van twee fantastische bedrijven in de wereld van media & entertainment: Endemol, de grootste onafhankelijke producent van Tv-programma’s in de wereld, en Stage Entertainment, Europees leider op het gebied van musicals en theaters.

Op dit moment ben ik als toezichthouder betrokken bij een aantal zeer interessante organisaties, waaronder het grootste ziekenhuis van Amsterdam en bij Unicef Nederland.

De KNVB bestaat dit jaar 130 jaar en is met 1,2 miljoen leden een van de grootste sportbonden van Nederland. De 3.000 bij onze bond aangesloten verenigingen maken samen een uniek voetballandschap, waarin ruimte is voor iedereen.

Nederlanders staan bekend als mensen met lef, passie, creativiteit en innovatie. Denk maar aan de wereldsterren die Nederland heeft voortgebracht: Johan Cruijff, Ronald Koeman, Dennis Bergkamp, Clarence Seedorf en Arjen Robben. Maar ook aan de helden van vandaag: Virgil van Dijk, Lieke Martens, Frenkie de Jong en Vivianne Miedema. Denk ook aan onze fans, de beste van de wereld met hun Oranjeparades bij eindtoernooien en sfeervolle, uitverkochte stadions. Wij, bij de KNVB zijn niet anders; ook wij staan voor creativiteit, lef, passie en innovatie, en wij willen dat uitdragen in de wereld. Waarom? Omdat wij ervan overtuigd zijn dat dat het voetbal verder helpt, krachtiger en interessanter maakt.

Over de jaren heeft voetbal zich ontwikkeld van ‘een spelletje’ tot een krachtig onderdeel van de samenleving. De KNVB is er zich ervan bewust dat wij medeverantwoordelijk zijn voor de toekomst van de maatschappij, waarvan wij deel uitmaken. Concreet betekent dit dat wij iedereen in Nederland in staat willen stellen om te voetballen, jong en oud, man en vrouw, getalenteerd of minder getalenteerd, gezond of met een handicap: voetbal is van iedereen, en op het veld is iedereen gelijk.

Hoe het Nederlandse voetbal zich uitdraagt heeft niet alleen weerslag op onze voetbalwereld, maar op de gehele Nederlandse samenleving. Daarom zijn wij blij dat de overheid en de politiek ons ondersteunen in onze ambitie; om samen het Nederlandse voetballandschap verder vooruitbrengen, zodat iedereen kan genieten van voetbal. Bij alles wat we doen, denken we vanuit de voetballer in zijn of haar omgeving. Of het nu om een jeugdvoetballer gaat, een 65plusser, de nieuwe Lieke Martens of G-voetballer. Want daar draait het om: dat elke voetballer plezier beleeft aan het voetbal en zich kan ontwikkelen op het niveau dat bij hem of haar past. Hierover ga ik graag met u het gesprek aan.

Wij vinden echter ook dat onze verantwoordelijkheid niet eindigt bij de grenzen van ons land. Wij hebben een internationale blik op voetbal en willen samenwerken met iedereen die dezelfde idealen heeft voor het voetbal. Onze ambitie is een krachtige internationale voetbalwereld, aantrekkelijk, relevant en interessant, nu en in de toekomst. Daaraan wensen wij als vertegenwoordiger van Nederland onze bijdrage te leveren.

Op 3 maart 2020 vindt in Nederland het jaarlijkse UEFA-congres plaats. Vertegenwoordigers van alle 55 bij UEFA aangesloten bonden hopen wij te mogen verwelkomen in Amsterdam; wij zijn er trots op gedurende die dag gastheer te mogen zijn van de grote Europese voetbalfamilie. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang en gebruikmakend van de kracht van onze organisatie zullen wij ons beste beentje voorzetten om dit tot een voor iedereen fantastisch evenement te maken.

In de zomer van 2020 is Amsterdam opnieuw gastheer, nu voor EURO 2020. In de wetenschap dat Oranje zich geplaatst heeft en drie wedstrijden in de Johan Cruijff ArenA zal spelen, zal Amsterdam als een van de speelsteden van dit bijzondere toernooi een prachtige bijdrage kunnen leveren aan dat wat ons als Nederlander zo na aan het hart ligt: building bridges.

In het nederige besef dat iedere KNVB-voorzitter in een lange rij van voorzitters staat en slechts zijn best kan doen om een steentje bij te dragen, ben ik voornemens om samen met jullie al mijn energie te steken in het nog sterker, interessanter, relevanter en mooier maken van ons voetbal, voor iedere speler en fan in Nederland, maar ook in de rest van de wereld.

Met vriendelijke groet,

Koninklijke Nederlandse Voetbalbond
Just Spee
Bondsvoorzitter KNVB

Just Spee nieuwe bondsvoorzitter KNVB Just Spee nieuwe bondsvoorzitter KNVB Op de bondsvergadering van 27 mei werd Just Spee benoemd tot de nieuwe bondsvoorzitter van de KNVB.

Onderscheidingen Onderscheidingen Bijzondere onderscheidingen bij afscheid Michael van Praag.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen