Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Just Spee nieuwe bondsvoorzitter KNVB

KNVB Media
KNVB Media
27 mei 2019, 20:42

Just Spee ontvangt felicitaties van Michael van Praag - Foto: KNVB Media

Op de bondsvergadering maandagavond is Just Spee benoemd tot de nieuwe bondsvoorzitter van de KNVB. In december volgt hij Michael van Praag op, die dan vanwege het bereiken van zijn maximale zittingstermijn aftreedt.

Het zal niet makkelijk zijn om in Michaels voetsporen te treden en zijn successen te evenaren

“Het zal niet makkelijk zijn om in Michaels voetsporen te treden en zijn successen te evenaren”, zei Spee, die aangaf een verbinder te zijn met een brede oriëntatie op de voetbalwereld. “Allereerst zal ik het strategisch plan als leidraad nemen. Dat is door u opgesteld, dus dat is wat de Nederlandse voetballer wil. Daarnaast ben ik de bondsvoorzitter van alle Nederlandse voetballers. Ik zal zoeken naar wat ons bindt en vooruitbrengt en dit op gepaste wijze propageren. De KNVB en het Nederlandse voetbal zijn op de goede weg, maar we mogen niet verslappen. Wellicht kan ik daar mijn steentje aan bijdragen.”

Loopbaan

Just Spee was als lid van de Raad van Commissarissen van de Eredivisie Media & Marketing betrokken bij de exploitatie van de commerciële rechten van de Eredivisieclubs, heeft internationale ervaring en beschikt dankzij zijn werk als CEO bij Endemol en Stage Entertainment over een groot netwerk in de media/entertainmentwereld. Spee voetbalde zelf bij de Koninklijke HFC en was daar ook bestuurlijke actief. 

Na een uitgebreide wervings- en selectieprocedure kwam hij volgens de door de bondsvergadering ingestelde selectiecommissie van de in totaal 70 kandidaten als meest geschikte kandidaat naar voren. Dit advies werd overgenomen door het bondsbestuur en vanavond kreeg hij de steun van de bondsvergadering. De andere kandidaat op wie gestemd kon worden, was Pieter de Waard, die door 12 bondsafgevaardigden kandidaat was gesteld

Voetbalpiramide

Naast de verkiezing van de nieuwe bondsvoorzitter, is er in de bondsvergadering ook gesproken over onder meer het optimaliseren van de voetbalpiramide en over reglementaire aangelegenheden. De huidige voorwaarden voor de beloftenteams in de Eerste, Tweede en Derde Divisie blijven voor het seizoen 2019/’20 gehandhaafd en er wordt nader met elkaar bekeken of wijzigingen per seizoen 2020/’21 moeten worden doorgevoerd. Wel is hierbij de mogelijkheid om uitsluitend in de Eerste Divisie in het seizoen 2019/’20 enigszins af te wijken van deze voorwaarden als onderdeel van de gesprekken die worden gevoerd over diverse onderwerpen met betrekking tot de Eerste Divisie

Het aantal licentie-eisen dat binnen de Tweede en Derde Divisie wordt gehanteerd, wordt aanzienlijk verminderd.

In de tweede helft van 2019 zal met alle betrokkenen een voorstel voor de toekomst van de piramide worden uitgewerkt, waarbij aandacht zal worden besteed aan onder meer de beloftenteams in de piramide en de promotie-/degradatieregeling tussen de Tweede en Eerste Divisie. Dit voorstel zal worden voorgelegd aan de bondsvergadering van 16 december 2019.

Reglementair

Ook is besloten om de integriteitseenheid meer mogelijkheden te bieden voor het doen van onderzoeken naar bijvoorbeeld intermediairs en financiële integriteit. De huidige integriteitseenheid, die voortaan onderzoekscommissie integriteit wordt genoemd, wordt een zelfstandig en onafhankelijk orgaan van de KNVB met ingang van het seizoen 2019/’20.  

De bondsvergadering heeft ingestemd met aansluiting bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR) voor doping en seksuele intimidatie. Deze aansluiting is nog onder voorbehoud van goedkeuring door het bestuur van het ISR.

Just Spee voor de camera — Foto: KNVB Media

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen